Annons

Migranter skickades tillbaka till Turkiet i morse

Grekland har börjat skicka tillbaka flyktingar och migranter till Turkiet. Tidigt i morse sågs cirka 130 människor gå ombord på två färjor på ön Lesbos för färd mot Diliki i Turkiet.

Samtidigt har de första syriska flyktingarna anlänt till Tyskland enligt EU-överenskommelsen.

Under strecket
TT, SvD
Publicerad

På måndagsmorgonen klev migranter på färjor från Grekland till Turkiet.

Foto: APBild 1 av 1
Sänds tillbaka till Turkietljsp.lwcdn.com

Transporterna är en del av det hårt kritiserade avtal som EU träffat med Turkiet. Enligt uppgörelsen ska EU ta emot en syrisk flykting från Turkiet för varje syrier som deporteras till Turkiet.

Även om deporteringen rapporteras ha gått lugnt till hade enligt nyhetsbyrån Reuters ett antal aktivister samlats vid kajen med det otvetydiga budskapet “Shame on you!”

Även volontärer ute till sjöss protesterade med ett höja en banderoll med texten ”Färjor för säker överfart, inte för deportering”.

Cirka 130 personer, huvudsakligen från Pakistan och Bangladesh, uppges ha deporteras i två båtar under måndagsmorgonen. Destinationen är staden Diliki i Turkiet.

Ett historiskt nederlag för mänskliga rättigheter

Amnesty International ser inte med blida ögon på utvecklingen:

Annons
Annons

På måndagsmorgonen klev migranter på färjor från Grekland till Turkiet.

Foto: APBild 1 av 1
  • Vi är väldigt oroliga över tillståndet för syriska kvinnor och barn som befinner sig i förvar här på Lesbos. Vad ska de tänka, när de ser människor föras ombord på båtar mot Turkiet, varifrån de just flytt?Säger Conor Fortune, talesperson för Amnesty International, på plats i hamnen i Mytilini på Lesbos, till TT.

Organisationen har beskrivit avtalet mellan EU och Turkiet som "ett historiskt nederlag för mänskliga rättigheter" och är mycket kritisk till hur det nu ska implementeras.

  • De senaste två veckorna har Amnesty släppt två rapporter som visat att afghanska och syriska flyktingar tvingats tillbaka från Turkiet. Det är oerhört oroande, säger Conor Fortune.

Turkiet har fått 30 miljarder kronor av EU för att bygga upp sin flyktingmottagning. Dessutom ytterligare 30 miljarder till slutet av 2018 om de tidigare pengarna inte räcker till och om Turkiet använt dem på rätt sätt.

Fler än 3 300 migranter och flyktingar ska ännu befinna sig på ön Lesbos, enligt UNHCR. Över en miljon migranter kom till Europa över Egeiska havet förra året. Hittills i år 150 000 personer kommit den vägen.

**Samtidigt rapporterar **AFP att de första syriska flyktingarna nu anlänt till Tyskland från Turkiet, i enlighet med den överenskommelse som innebär att EU ska ta emot en syrisk flykting för varje migrant som skickas tillbaka från Grekland till Turkiet.

På måndagsmorgonen klev migranter på färjor från Grekland till Turkiet.
På måndagsmorgonen klev migranter på färjor från Grekland till Turkiet. Foto: AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons