Annons

Göran Eriksson:Beskedet är en dansk skalle mot Löfven

Hon håller ett tal som skulle ha fått Jimmie Åkesson att jubla, rakt framför Stefan Löfven. Den danska S-ledaren Mette Frederiksens migrationspolitik sliter sönder den nordiska S-familjen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mette Fredriksen och Stefan Löfven.

Foto: TTBild 1 av 1

Mette Fredriksen och Stefan Löfven.

Foto: TTBild 1 av 1
Mette Fredriksen och Stefan Löfven.
Mette Fredriksen och Stefan Löfven. Foto: TT

Förstår du mig, Stefan? Från talarstolen söker Mette Frederiksen hjälp från publiken och den svenske kollegan Stefan Löfven, när hon vill förklara ett danskt räkneord.

Stefan förstår och översätter. Men i dag stannar nog den svenska förståelsen vid ”halvfjerds”. Mette Frederiksen har precis före kongressen – som samlar den nordiska fackföreningsrörelsen – på Arlanda presenterat de danska Socialdemokraternas nya flyktingpolitik.

Den innebär bland annat att det inte ska vara möjligt att söka asyl vid den danska gränsen, och att det ska upprättas danska flyktingläger i exempelvis Nordafrika. De som beviljas asyl ska inte få komma till Danmark, utan skickas vidare till FN-läger.

Trots de svenska skärpningarna på området är det väsensskilt från den svenska migrationspolitiken – och från sättet som de svenska Socialdemokraterna beskriver den.

Annons
Annons

Flyktingpolitiken är den verkliga danska skallen för de svenska partikamraterna.

Så när Mette Frederiksen kliver upp i talarstolen påminner det om en scen i den danska dogmafilmen Festen. Huvudpersonen ska tala på en familjefest och har skrivit ned olika tal på två lappar. Talet på den gula lappen innehåller ohyggliga hemligheter som kommer att slita sönder familjefasaden.

I talarstolen på Arlanda på tisdagen väljer Mette Frederiksen den gula lappen. Hon inleder med kamratlig idealisering, när hon säger till de nordiska partivännerna att ”vi har skapat de bästa samhällena i världen”.

Sedan utvecklar hon hur de nordiska välfärdssamhällena ska överleva i framtiden. Och då blir budskapen mycket mer svårsmälta, för åtminstone de svenska partivännerna.

Ett av Frederiksens överlevnadsrecept är att ”reglera globaliseringen”. Hon kritiserar EU:s fria rörlighet för arbetskraft och det har hon redan förut gjort tillsammans med Sverigedemokraternas vänner i Dansk Folkeparti – ett parti som Frederiksen mycket medvetet har närmat sig.

Men flyktingpolitiken är den verkliga danska skallen för de svenska partikamraterna. Frederiksen säger att vi kan hjälpa många fler om vi gör det ”i närområdena” än om flyktingarna kommer hit. Att vi nu göder smugglare och människohandlare. Och att många dör på vägen till Europa: ”Det är inte humant att försvara det nuvarande flyktingsystemet”.

I mätningarna går det bra för de flyktingrestriktiva danska Socialdemokraterna.

Stefan Löfven hör alltså en partivän från ett grannland hålla ett brandtal för den nordiska modellen, och använda flera av SD:s favoritargument.

De svenska Socialdemokraterna förklarade, när valstrategin presenterades i förra veckan, att man har lärt sig av de misstag som systerpartierna i Europa har gjort.

Där de flesta på senare tid har gjort dåliga – en del riktigt usla – val.

Danmark ser just nu ut att vara ett undantag: i mätningarna går det bra för de flyktingrestriktiva danska Socialdemokraterna. Men Mette Frederiksens väg har Stefan Löfven lovat att inte följa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons