Annons

Migrationspolitikens hit- och ditande

Foto: Annette Friberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

PODD | 18 juni. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras anhöriginvandring. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras anhöriginvandring. I dag röstar riksdagen om förslaget att förlänga den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd, med den troliga utgången att den ska fortsätta gälla till och med den 19 juli 2021. 

Regeringen föreslår några ändringar i lagen, bland annat om familjeåterförening. De rödgröna vill tillsammans med C, L och KD ge gruppen alternativt skyddsbehövande samma möjligheter som personer med flyktingstatus att ta hit sina anhöriga. V vill att utskottet säger nej till förslaget i sin helhet. M och SD vill att utskottet säger nej till delar i förslaget.

När Migrationsverket lämnade in sitt remissvar lät det så här: “Svåröverskådligt och komplext när tillfälliga lagen förlängs. Förlängningen av den tillfälliga lagen kommer att innebära betydande svårigheter för sökande att få en överblick över regelverket och leda till än mer komplexa avvägningar när Migrationsverket ska pröva ärenden. Mikael Ribbenvik, generaldirektör vid Migrationsverket sade: “Vi vill redan nu vara tydliga med att lagen får konsekvenser som vi aldrig sett tidigare.”

Annons
Annons

Vad kommer det här beslutet att betyda? Varför röstar politikerna igenom förslaget igenom trots vad nyckelmyndigheten som ska jobba enligt lagen, säger? Och går det att tänka sig något annat läge i migrationspolitiken än det vi sitter fast i nu? Det diskuterar ledarsidans Tove Lifvendahl tillsammans med två kvalificerade personer verksamma vid olika tankesmedjor:

Therese Lindström är chef för Fores program Migration och integration. Hon har över 20 års erfarenhet på migrationsområdet, senast i rollen som sektionschef med ansvar för asylprövning på Migrationsverket. Hon har bland annat arbetat vid gränsverksamheten på Arlanda och säkerhetsfrågor vid Säkerhetspolisen, och ansvarade under hösten 2015 med mottagandet och beredskapen i Stockholm.

Caspian Rehbinder är researcher på Timbro, läser en master i statsvetenskap vid Stockholms universitet och har en bakgrund i Centerpartiet, där han bland annat arbetat som politiskt sakkunnig i migrationsfrågor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons