Annons

Göran Eriksson:Migrationsutredningen är fylld av politisk dynamit

Centerpartiets ledare Annie Lööf och Michael Arthursson presenterade under tisdagen partiledningens förslag.
Centerpartiets ledare Annie Lööf och Michael Arthursson presenterade under tisdagen partiledningens förslag. Foto: Janerik Henriksson/TT

Synen på invandring har förändrat svensk politik i grunden. Den nya migrationsutredningen är fylld av politisk dynamit – men också en möjlighet för partistrateger som vill bygga eller bevara allianser.

Under strecket
Publicerad

Centerpartiet har stämma i slutet av september, och Annie Lööf berättade på tisdagen om partiledningens förslag på fem olika områden.

Inte ett ord om invandring, vilket kan verka märkligt eftersom migrationsfrågan är en avgörande förklaring till att Centerpartiet just nu är med och styr Sverige.

Synen på Sverigedemokraterna fick ju till sist Centern och Liberalerna att överge den borgerliga Alliansen. Annie Lööf presenterade också den nya politiken samma dag som migrationskommittén hade sitt första möte.

Enligt partisekreteraren Michael Arthursson hänger det ihop så här: Centern vill inte låsa fast sig i nya positioner, när den nya utredningen ska försöka arbeta fram en långsiktig och hållbar migrationspolitik.

Därmed resonerar Centern precis tvärtemot Moderaterna som förra veckan marknadsförde sin nya migrationspolitiska position: Sverige borde sätta ett tak för antalet asylsökande på 5–8 000 personer. En minskning med 70 procent jämfört med idag.

Och på precis samma nivå placerade sig Kristdemokraterna i juni. Sverigedemokraterna kliver förstås in i utredningen med den stramaste linjen, som i en debattartikel i Aftonbadet varierar mellan nollvision och ”asyl-minus”.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson sätter sig själv i utredningen – den hanterar ju en för SD existentiell fråga. För partiet blir det ett strategiskt vägval mellan att söka en kompromiss och därmed kanske närma sig drömmen om ett konservativt block med ”M-KD-SD”. Eller att ensamma stå fast vid den tuffaste positionen, vilket ju väljarna hittills har belönat.

Och vilken strategi kommer Ulf Kristersson att välja – vill han göra upp med Socialdemokraterna eller kommer Moderaterna att föredra konflikt i en tid när klassiska stridsfrågor mellan M och S – som ekonomi och försvar – har tappat laddning?

Centerpartiet och Socialdemokraterna har redan i januariavtalet gjort upp om en något mer generös flyktingpolitik, men inget av partierna har alltså låst sig med några nya utspel inför kommitténs arbete.

Men Centern har en i svensk kontext ganska udda linje i migrationspolitiken. En generös syn på asylmottagande kombineras med förslag om sänkta kostnader. Exempelvis måste den som får asyl låna pengar till sitt uppehälle, i stället för att få bidrag. Det ska också bli svårare för nyanlända att få ta del av svensk välfärd.

”För oss är det viktigare att människor får möjlighet att söka asyl och få sin sak prövad än att från dag ett få rätt till alla välfärdsförmåner”, sa Annie Lööf i en SvD-intervju förra året.

Det är ett synsätt som få Socialdemokrater skulle omfamna. Men Stefan Löfven har ju hittills inte markerat någon gräns för vad Socialdemokraterna kan gå med på, för att få samarbeta med Centern.

Migrationskommittén är en utredning fylld av politisk dynamit, och den kommer att tvinga partierna till strategiska val mellan strid och kompromiss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons