Annons

Janerik Larsson:Mike mot Donald kan bli årets fight

Foto: Ashlee Rezin Garcia/AP

Val i Taiwan, bältdjur, Wag the dog och en utmanare till Donald Trump. Janerik Larsson skriver veckans mediekrönika.

Under strecket
Publicerad

Hur ser EU:s framtid ut? Den bulgariske statsvetaren Ivan Krastev blev mycket uppmärksammad för boken ”Efter Europa” (2017) och Politico har intervjuat honom om hans syn på EU. Han har en hel del positivt att säga om Ursula von der Leyen, men menar att de senaste åren varit förlorade år för EU.

2020 kan komma att vara ett av de mest kritiska åren i unionens historia. Partisystemet i Frankrike har kollapsat samtidigt som den pågående tyska politiska transformationen gör beslutsfattande svårare.

I en artikel i Project Syndicate skriver Krastev om dilemmat för liberaler i östra Europa som söker efter ett starkt centrum. Han citerar en politiker i Texas som sagt att ”det finns inget annat mitt på vägen än en gul linje och döda bältdjur”.

*

En vinkel på EU:s problem ger Washington Post-kolumnisten Caroline Rampell som lyfte fram den grekiske statstjänstemannen Andreas Georgious öde.

Han utsågs i augusti 2010 till chef för den grekiska statistiska centralbyrån och som sådan vägrade han att förfalska den ekonomiska statistisk som han bland annat skulle leverera till EU. För detta ”brott” har han åtalats och trakasserats på andra sätt.

Annons
Annons

I veckan har den nye grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis besökt president Trump. Fallet Georgiou har nog inte diskuterats men det är uppenbart en skandal som det grekiska politiska systemet borde lägga bakom sig.

Den tidigare McKinsey-konsulten Mitsotakis är en politiker värd att följa skriver Ferdinando Giugliano i en Bloomberg View-krönika: ”Skulle han lyckas med Greklands ekonomi vore det ett bevis för att en högerpolitiker kan lyckas där hans vänsterpolitiska företrädare misslyckats”.

*

I dag är det val i Taiwan. Den osäkra geopolitiska utveckling som präglar kommunist-Kina – Hongkong – Taiwan är väl värd att följa noga. Taiwan, en gedigen demokrati, är en utmaning mot regimen i Kina.

Inför presidentvalet har tankesmedjan Brookings (brookings.edu) gjort en fyllig översikt om Kina – Taiwan – USA: Taiwan’s January 2020 elections”. På svenska finns den Taiwanbaserade Kinakännaren Jojje Olssons nyhetsbrev (http://inbeijing.se).

*

Apropå USA:s politik i Mellanöstern nöjer jag mig i dag med att rekommendera filmen ”Wag the dog” som väckte uppmärksamhet då Bill Clinton 1998 bombade Irak under riksrättsprocessen med anledning av Lewinskyskandalen.

*

Michael Bloomberg, en av världens rikaste som var borgmästare i staden New York 2002–2013, vill bli demokraternas presidentkandidat och besegra Donald Trump i november. Hur det går får vi veta först efter demokraternas primärval i mars. Men inget är uteslutet i amerikansk politik.

I veckan fick Bloomberg stöd från Judge Judy. Hennes domstols-TV-show (CBS) har i snitt tio miljoner tittare, vilket är många fler än exempelvis presidentens favorit Sean Hannity på FOX har. Stödet har jämförts med när Oprah Winfrey gav Barack Obama sitt stöd i primärvalen 2008 vilket bedöms ha gett honom en miljon extra röster.

Men det mest intressanta med Bloomberg är att hans resursstarka kampanj kan komma att slå hårt mot Trump.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons