Annons

Mike Pompeo dras närmare härvan – hörde samtalet

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kliver av sitt plan i Rom tisdag 1 oktober i sällskap av sin fru, Susan Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo kliver av sitt plan i Rom tisdag 1 oktober i sällskap av sin fru, Susan Pompeo. Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Utrikesminister Mike Pompeo dras in allt närmare president Donald Trumps ukrainska härva efter uppgifter om att Pompeo lyssnade på samtalet med Ukrainas president i juli. Samtidigt ger en ny bok potentiellt explosiva uppgifter om valet 2016.

Under strecket
Publicerad

Christopher Wylie.

Foto: Gabby Laurent/AP/TTBild 1 av 2

Christopher Wylies bok släpps den 8 oktober.

Foto: AP/TTBild 2 av 2

Enligt visselblåsaren, som slog larm om vad Donald Trump diskuterade i det uppmärksammade telefonsamtalet den 25 juli, lyssnade ett tiotal personer på vad som sades.

En av dem var utrikesminister Mike Pompeo, enligt bekräftelser från anonyma regeringskällor till tidningen Wall Street Journal och andra medier. Det innebär att Pompeo i så fall hörde sin chef be Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utreda far och son Biden för deras affärer och åtgärder i Ukraina.

Demokraterna i representanthuset har redan ställt krav mot Pompeo om att han ska lämna över dokument i riksrättsutredningen som satts igång. Uppgiften att Pompeo hörde samtalet gör honom ännu mer intressant för utredningen, enligt nyhetsbyrån AP.

Även Trumps advokat, tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani, hör till dem som utredarna vill ha uppgifter från.

Parallellt med den ukrainska härvan kommer uppgifter om att justitieminister William Barr engagerat sig i samtal med utländska makthavare för att be om deras hjälp för att utreda underrättelsetjänsten CIA. Det handlar om CIA:s och andra spionmyndigheters slutsats att Ryssland försökte påverka presidentvalet 2016 till Trumps fördel, rapporterar Washington Post.

Annons
Annons

Christopher Wylie.

Foto: Gabby Laurent/AP/TTBild 1 av 2

Christopher Wylies bok släpps den 8 oktober.

Foto: AP/TTBild 2 av 2

Avslöjandet kommer samtidigt som en annan visselblåsare är på väg ut med en potentiellt explosiv bok.

Rysshärvan utreddes under mer än två år av FBI och den särskilda åklagaren Robert Mueller, utan att det kunde slås fast att Trump eller hans valkampanj aktivt bad om rysk hjälp för att vinna valet.

Men Trump och vissa av presidentens supportrar fortsätter driva tesen att Muellers utredning är felaktig.

Avslöjandet om Barr kommer samtidigt som en annan visselblåsare är på väg ut med en potentiellt explosiv bok. Christopher Wylie jobbade tidigare på det brittisk-amerikanska dataanalysföretaget Cambridge Analytica, som jobbade åt Trumps kampanj 2016 och använde data om tiotals miljoner Facebookanvändare för att påverka opinionen.

Christopher Wylie.
Christopher Wylie. Foto: Gabby Laurent/AP/TT

Wylie läckte uppgifter om bolagets metoder till pressen. Hans bok som släpps den 8 oktober har titeln ”Mindf*ck: Cambridge Analytica and the plot to break America” (ungefär: ”Sinnesmanipulation: Cambridge Analytica och planen att bryta sönder USA”), rapporterar AP.

Boken, skriver förlaget Random House, ”går djupt in i Cambridge Analyticas ’amerikanska operation’ som drevs av Steve Bannons vision att stöpa om USA och som finansierades av miljardären Robert Mercer”.

New York-familjen Mercer stödde Donald Trumps valkampanj 2016 och Bannon var under en period chefsstrateg i Vita huset, samt hade nära koppling till Cambridge Analytica.

Christopher Wylies bok släpps den 8 oktober.
Christopher Wylies bok släpps den 8 oktober. Foto: AP/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons