Annons

Milanobörsen slickar såren

Milanobörsen har sedan årshögsta i januari fallit med 9 procent i skuggan av det politiska kaoset i Rom. Arkivbild
Milanobörsen har sedan årshögsta i januari fallit med 9 procent i skuggan av det politiska kaoset i Rom. Arkivbild Foto: Luca Bruno AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Milanobörsen slickar såren och återhämtar sig sedan det står klart att nästan tre månaders politisk kris slutar med en ny italiensk koalitionsregering, med stöd av främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen i parlamentet.

Banksektorn är draglok när börsens Ibex 35-index stiger 1,4 procent. Milanobörsen har dock skakats om rejält av de politiska turerna sedan valet i mars och index ligger fortfarande 9 procent lägre än årets högsta notering i slutet av januari.

De upptryckta riskpremierna på den italienska räntemarknaden sjunker också tillbaka. Räntan på en tvåårig italiensk statsobligation är nu nere på 0,72 procent, vilket kan jämföras med en toppnotering på 2,43 procent tidigare i veckan.

Räntan på motsvarande statspapper i Tyskland ligger dock på minus 0,65 procent och även den italienska räntan låg för bara några veckor sedan – innan den politiska krisen kulminerade – på minus.

Den högre räntan avspeglar en misstro mot Italiens betalningsförmåga på marknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons