Annons

Bråk över hel kontinent – president flyr efter valtvivel

Bolivias ex-president Evo Morales rapporteras ha flytt till Mexiko.
Bolivias ex-president Evo Morales rapporteras ha flytt till Mexiko. Foto: Mexikos utrikesminister/AP/TT

I Bolivia har presidenten flytt och i Chile sågas förslaget till ny grundlag efter veckor av protester. På flera håll i Syd- och Centralamerika får befolkningens ilska kontinenten att koka. SvD reder ut vad några av de största protesterna handlar om.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kampanjaffischer för Carlos Mesa bränns.

Foto: Juan Karita/AP/TT Bild 1 av 5

En demonstrant i Santiago, Chile.

Foto: Miguel Arenas/AP/TT Bild 2 av 5

Demonstranter firar att ett avtal kommit till stånd i Ecuador.

Foto: Dolores Ochoa/AP/TT Bild 3 av 5

Protesterna har pågått av och till i många månader i Haiti, som brukar beskrivas som västra halvklotets fattigaste land.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT Bild 4 av 5

Protester i brasilianska staden Rio Claro.

Foto: Daniel Lins/TT Bild 5 av 5

Kampanjaffischer för Carlos Mesa bränns.

Foto: Juan Karita/AP/TT Bild 1 av 1
Kampanjaffischer för Carlos Mesa bränns.
Kampanjaffischer för Carlos Mesa bränns. Foto: Juan Karita/AP/TT

Bolivia – presidenten på flykt efter påstått valfiffel

Protesterna under hösten beskrivs som de värsta i Bolivia på flera decennier och eskalerade efter presidentvalet den 20 oktober.

Enligt prognoserna före valet såg det ut som att det skulle bli ett jämnt lopp mellan den sittande presidenten Evo Morales och huvudmotståndaren Carlos Mesa och allt pekade på att man skulle behöva en andra valomgång.

Den sittande presidenten Evo Morales vann dock med mer än tio procentenheter över rivalen Carlos Mesa i valets första omgång, vilket innebar att en andra valomgång inte behövdes.

Men frågor omgärdar valet som hölls den 20 oktober. Landets valkommission TSE ändrade oväntat och abrupt valresultatet till Morales fördel, vilket fick Mesa att hävda valfusk.

– Medborgarna kommer inte att acceptera detta. Regeringen har skapat en omöjlig situation. Den hånar folkomröstningen, sa Carlos Mesa till journalister enligt Reuters.

Annons
Annons

En demonstrant i Santiago, Chile.

Foto: Miguel Arenas/AP/TT Bild 1 av 1

På gatorna satte demonstranter eld på valurnor och rösträkningslokaler. I huvudstaden La Paz drabbade demonstranter samman med polis.

Ett par veckor efter valet, söndagen den 10 november, tvingades presidenten Evo Morales bort från makten. Ett par dagar senare flydde han till Mexiko, där han uppges ha beviljats ​​asyl.

Efter den dramatiska händelseutvecklingen har Bolivia hamnat i ett läge av maktvakuum. Ett beslut om en eventuell övergångsregering väntas inom kort.

Efter reklamen visas:
Vad händer egentligen i Bolivia?
 En demonstrant i Santiago, Chile.
En demonstrant i Santiago, Chile. Foto: Miguel Arenas/AP/TT

Chile – militären åter på Santiagos gator

Anlagda bränder, trafikkaos och nedstängda sjukhus har blivit resultatet i Chile efter omfattande protester under hösten. Flera dödsfall har rapporterats. På presidenten Sebastián Piñeras order har gatorna patrullerats av militär – för första gången sedan militärdiktaturen under 1970- och 80-talen.

Ett nytt förslag till grundlag i början av november sågades av även presidentens allierade och spädde på protesterna.

– För den yngre generationen är det här något nytt och obekant, men för äldre kan det väcka traumatiska minnen. Presidenten säger att man är i krig, men man sätter in kanoner och gevär mot folk som slår på kastruller, säger Irene Molina, professor vid Uppsala universitet med rötter i Chile, till TT.

I oktober utlystes undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud i huvudstaden. 1 420 personer har gripits – varav nästan 200 är minderåriga, enligt landets nationella institut för de mänskliga rättigheterna (INDH).

Annons
Annons

Demonstranter firar att ett avtal kommit till stånd i Ecuador.

Foto: Dolores Ochoa/AP/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Vad händer i Chile?

Protesterna började med demonstrationer mot höjda priser i kollektivtrafiken, men har sedan dess kommit att bland annat handla om låga löner, privatägt vatten och dyr skolgång.

Situationen är ohållbar – och slutar sannolikt med presidentens avgång, enligt Irene Molina.

– Att det skulle bli en reaktion mot den ekonomiska politik som förts i landet i många år, som skapat enorma sociala klyftor, har man förstått. Men många har blivit tagna på sängen av att det blivit så explosivt, sa hon till TT i oktober.

– Framför allt tror jag inte att någon förväntat sig reaktionen från regeringen, att man skulle börja med brutal repression från polisen och sedan skicka ut militären på gatorna och förklara undantagstillstånd.

Parlamentet har upphävt höjningen av biljettpriserna, men protesterna fortsätter.

Demonstranter firar att ett avtal kommit till stånd i Ecuador.
Demonstranter firar att ett avtal kommit till stånd i Ecuador. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Ecuador – fördubblat bensinpris

Även i Ecuador har höstens massiva demonstrationer, som totalt paralyserade landet i början av oktober, handlat om landets ekonomi.

När regeringen under hösten meddelade att de bränslesubventioner som funnits sedan 1970-talet skulle slopas fördubblades bensinpriset över en natt.

Samtidigt införde regeringen flera reformer efter en överenskommelse med Internationella valutafonden, som kritiserades för att slå mot landets fattiga, däribland omfattande nedskärningar i statsapparaten.

Annons
Annons

Protesterna har pågått av och till i många månader i Haiti, som brukar beskrivas som västra halvklotets fattigaste land.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT Bild 1 av 2

Protester i brasilianska staden Rio Claro.

Foto: Daniel Lins/TT Bild 2 av 2

Responsen blev våldsamma protester.

– Staden är täckt av elände och ett hungrande folk drivs till kamp, sa demonstranten Julio César till spanska El País i början av oktober.

Tv-kanalen Teleamazonas avbröt sin ordinarie sändning i oktober för att visa bilder av sönderslagna rutor, ett utbränt fordon och en omfattande polisnärvaro på platsen.

De massiva protesterna tvingade Ecuadors president Lenín Moreno att backa om slopade bränslesubventioner. I stället presenterade presidenten en skattereform som ska minska landets budgetunderskott.

Protesterna har pågått av och till i många månader i Haiti, som brukar beskrivas som västra halvklotets fattigaste land.
Protesterna har pågått av och till i många månader i Haiti, som brukar beskrivas som västra halvklotets fattigaste land. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Haiti – priserna skjuter i höjden

Även i Haiti har människor tagit sitt missnöje ut på gatorna. Här har demonstrationerna pågått från och till i över ett års tid. Det senaste utbrottet inleddes förra månaden med krav på att president Jovenel Moïses avgång.

En del demonstranter plundrade också butiker och kastade sten mot polisen, som svarade med tårgas. I en av stadens fattigare delar togs en hel polisstation över av protesterande, som även stal takplåt, möbler och utrustning.

Demonstranter protesterar mot bränslebrist och stigande levnadskostnader – men också mot presidenten som anklagats för korruption och missförvaltning av landets redan bräckliga ekonomi.

Inflationen nådde under hösten på 22,6 procent, enligt tidningen El Nuevo Herald. Priserna har skjutit i höjden och den nationella valutan, gourde, förlorar snabbt värde mot dollarn.

Moïse visar dock inga tecken på att vilja avgå.

Protester i brasilianska staden Rio Claro.
Protester i brasilianska staden Rio Claro. Foto: Daniel Lins/TT

Brasilien – regeringen kämpar mot massarbetslöshet

Sänkta skatter ska få fart på tvåsiffrig arbetslöshet i Brasilien, hoppas president Jair Bolsonaro. Särskilt unga lider av massarbetslöshet, som har lett till våldsamma protester på vissa håll.

Det är också främst unga som ska gynnas av de reformförslag som regeringen presenterade i början av november.

– Människor mellan 18 och 29 har den dubbla officiella arbetslöshetsnivån. Det är därför vi väljer ut dem som mottagare av reformerna, sa arbetsmarknadsministern Rogério Marinho enligt nyhetsbyrån AP.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons