Annons

Miljardärens mål: bosätta oss i rymden

Foto: WFI/ESO/TT

Han blir 960 miljoner kronor rikare – varje dag. Jeff Bezos, som står bakom Amazon, har fått ett nytt mål – att i framtiden kunna bosätta tusen miljarder människor i rymden.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1

1 / 7

Foto: TT

För att lyckas gäller det att sikta högt. Och ingen kan säga att amerikanen Jeff Bezos gör något annat. Efter att nyligen ha tagit emot ett utvecklingsstöd på närmare 5 miljarder kronor från den amerikanska militären för att förverkliga sitt rymdprogram Blue Origin blickar han nu mot nästa möjlighet.

Att bosätta människan i rymden.

Annons
Annons

Jeff Bezos.

Foto: Cliff Owen/APBild 1 av 1

2 / 7

Jeff Bezos.
Jeff Bezos. Foto: Cliff Owen/AP

I dag bor över 7 miljarder människor på jorden. Befolkningsutvecklingen är visserligen aggressiv – enligt FN väntas vi vara 13 miljarder år 2100 – men Bezos ser längre än så. Mycket längre.

Världens rikaste människa vill göra det möjligt att framöver skicka ut 1 000 miljarder människor i vårt solsystem.

Efter reklamen visas:
Snart kan du resa till Mars för en rimlig kostnad
Annons
Annons

Elon Musk.

Foto: Chris Carlson/APBild 1 av 1

3 / 7

Elon Musk.
Elon Musk. Foto: Chris Carlson/AP

Bezos är bara en av många miljardärer som lockas av rymden. Två andra kända profiler är Elon Musk och Richard Branson. Och draghjälp behövs – att Bezos skulle lösa utmaningen på egen hand är inget han inbillar sig.

– Vi behöver tusentals företag. Vi behöver samma dynamik i rymden som vi har sett online de senaste 20 åren. Och vi kan lyckas med detta, sade han nyligen på ett event anordnat av tidningen Wired.

Annons
Annons
Foto: WFI/ESO/TTBild 1 av 1

4 / 7

Foto: WFI/ESO/TT

Jeff Bezos kommer satsa uppemot 1 miljard kronor under det kommande året för att utvecklingen ska ta verklig fart, och inte minst göra rymdresorna billigare. Han vill fortsätta sitt samarbete med det amerikanska försvaret.

– Om stora tech-bolag vänder ryggen till det amerikanska försvaret, då kommer det här landet att få problem.

Annons
Annons

Amazon skickar som mest iväg 400 nya paket – varje sekund.

Foto: Bebeto Matthews/APBild 1 av 1

5 / 7

Amazon skickar som mest iväg 400 nya paket – varje sekund.
Amazon skickar som mest iväg 400 nya paket – varje sekund. Foto: Bebeto Matthews/AP

Och pengar har alltså Bezos gott om. Tidigare i år petade han ner Bill Gates från förstaplatsen på Forbes årliga rankning över världens rikaste personer och toppar den dagsaktuella listan med en förmögenhet på 150 miljarder dollar. Då har summan ändå sjunkit något sedan toppnoteringen.

I mars 2018 låg Bezos förmögenhet på 112 miljarder dollar – den har alltså ökat med häpnadsväckande 42 miljarder dollar på bara fem månader. Det rör sig om ungefär 77 miljarder kronor varje månad.

Annons
Annons
Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

6 / 7

Foto: Evan Vucci/AP

Tidigare i år berättade USA:s president Donald Trump att han ser framför sig en slags militär rymdstyrka, ett samarbete mellan försvaret och Pentagon.

– Det är ett kraftfullt uttalande. Vi kommer att ha flygvapnet (Air Force) och vi kommer att ha rymdvapnet (Space Force). Åtskilda men lika. Det kommer att bli något alldeles speciellt, säger Bezos.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

7 / 7

Foto: TT

Utspelen har mötts av kritik. Bland annat från klimatexperten och professorn Michael Mann som säger att det ”ibland är svårt att avgöra vilka utspel som är på riktigt och vilka som är satir.”

– Jag vet att Bezos tittar på olika sätt hur han ska använda sin enorma förmögenhet för att hjälpa människan. Men jag kan inte sluta förundras över varför dessa tech-profiler alltid måste blicka bort från jorden istället för mot den när de talar om de utmaningar som människan står inför, sade han till The Independent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons