X
Annons
X

Miljardärer kan utmana Trump – drivs av avsky

Två miljardärer som enkelt kan finansiera en presidentvalskampanj lägger grunden för att utmana president Trump i valet 2020. Både New Yorks ex-borgmästare Michael Bloomberg och finansmannen Tom Steyer drivs av klimataktivism och avsky för Trump. En tredje potentiell demokratisk kandidat har dock redan hoppat av.

Michael Bloomberg.
Michael Bloomberg. Foto: Charlie Neibergall/TT

Miljardären Michael Bloomberg, 76, styrde New York City i tolv år, är god för drygt 50 miljarder dollar och har varit både republikan, politiskt oberoende och demokrat. Han har både undersökt och skrotat planer på att ställa upp i presidentvalet tidigare.

Men i tisdags dök han upp i småstaden Cedar Rapids i Iowa – en nyckeldelstat i amerikanska presidentval – och lovade att göra klimatet till huvudfråga i valet om knappt två år.

– Jag har varit väldigt aktiv för att få kolkraftverk stängda, deklarerade miljardären enligt New York Times.

Annons
X

Bloomberg tillhör en växande skara demokrater som spenderar tid i Iowa och undersöker väljarstödet inför att eventuellt lansera sig som officiella kandidater inför nästa presidentval. Vad som skiljer ex-borgmästaren och grundaren av nyhetsbyrån Bloomberg från nästan alla andra är dels hans höga ålder, dels hans förmögenhet.

Michael Avenatti. Foto: Brian Melley/TT

Det är i Iowa och New Hampshire som racet mot Vita huset inleds enligt traditionen när primärvalen drar igång i början av 2020. Bloomberg är långt ifrån först att kampanja i Iowa i den amerikanska mellanvästern. Sajten Iowa Starting Line, som kartlägger potentiella kandidaters möten med väljare, listar demokraten och Marylandpolitikern John Delaney på första plats. Han har redan gjort 20 resor till delstaten i kampen om väljarna.

Michael Bloomberg möter potentiell konkurrens om Demokraternas presidentnominering från även en annan demokrat med djupa fickor, miljardären och filantropen Tom Steyer, bosatt i Kalifornien. Det senaste året har Steyer drivit en ilsken kampanj för att få president Trump ställd inför riksrätt. Responsen från partiets ledarskikt har varit sval, och nu hör också Steyer till de demokrater som överväger ett försök att ta Vita huset 2020.

Tom Steyer. Foto: John Minchillo/TT

Steyer har hittills investerat i politiska annonser för att marknadsföra sig och planerar åtminstone fem väljarmöten runt om i USA i närtid, enligt politikbevakaren Politico.

Liksom Bloomberg driver Steyer bland annat en linje för att få USA att åter engagera sig i kampen för klimatet.

Men ingen av dem har hittills bekräftat att de faktiskt ställer upp. Det gäller även en lång rad andra potentiella kandidater för Demokraterna, inklusive senatorn Kamala Harris från Kalifornien, hennes senatorskollega Cory Booker från New Jersey, Vermont-senatorn Bernie Sanders och Obamas vicepresident Joe Biden.

En som däremot redan deklarerat att han inte ställer upp är advokaten Michael Avenatti. Han är mest känd för att representera porrstjärnan Stormy Daniels, vars riktiga namn är Stephanie Clifford, i hennes juridiska kamp mot president Trump med vilken Daniels hävdar att hon haft en affär. Avenatti ägnade en hel del tid tidigare i år med att sitta i tv-soffor och resa runt och prata inför demokratiska väljare. Men i november greps han i hemmet i Los Angeles misstänkt för misshandel och verkade även hamna i tvist med Stormy Daniels om hur målet mot Trump ska skötas, enligt Politico. Hans varumärke dalade.

På tisdagen meddelade Avenatti på Twitter att han inte ställer upp i valet.

Hillary Clintons tidigare politiska strateg Jesse Ferguson konstaterar att tv-kändisskap möjligen inte räcker för att dra en presidentvalskampanj i mål.

– Det är ett bra tillfälle att påminna sig om att alltihop är ett maraton och inte ett sprintlopp. Bara att vara den mest klickvänliga kandidaten eller redo för tv när som helst innebär inte att de räcker hela vägen, säger Ferguson till Politico.

Efter reklamen visas:
Trump: Kina tar bort biltullar
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Michael Bloomberg.

Foto: Charlie Neibergall/TT Bild 1 av 3

Michael Avenatti.

Foto: Brian Melley/TT Bild 2 av 3

Tom Steyer.

Foto: John Minchillo/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X