Annons

Lista: Så många miljoner får författarna i förskott

Är hundratals miljoner kronor för mycket att betala för en bok som ännu inte är skriven? Det är det uppenbarligen – om bara författaren är den rätta. Här är tio författare om fått ovanligt stora förskott för sina romaner.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Alexander Schulman och Sigge Eklund

Foto: Claudio Bresciani / TT

Amy Schumer

Foto: Sundholm, Magnus / Action Press

1 / 10

Alexander Schulman och Sigge Eklund
Alexander Schulman och Sigge Eklund Foto: Claudio Bresciani / TT

10. Amy Schumer, 9 miljoner dollar

Amy Schumer
Amy Schumer Foto: Sundholm, Magnus / Action Press

Boktitel: The Girl with the Lower Back Tattoo

Förskott: 9 miljoner dollar.

Amy Schumer har med sin självutlämnande och politiskt färgade humor blivit en av de senaste årens mest hyllade amerikanska komiker. Hennes självbiografi, ”The girl with the lower back tattoo”, gavs ut i augusti 2016 och tog upp ämnen som vapenlagar, kvinnomisshandel och sexuella övergrepp, men också Schumers problematiska förhållande till sina föräldrar.

Boken låg högst upp på den amerikanska bästsäljarlistan i två veckor, men den totala försäljningen blev inte så stor som förlaget – inte minst med tanke på det stora förskottet – hade hoppats.

Annons
Annons

JK Rowling

Foto: Joel Ryan / AP

2 / 10

9. JK Rowling, mellan 2 miljoner pund och 8 miljoner dollar

JK Rowling
JK Rowling Foto: Joel Ryan / AP

Boktitel: Den tomma stolen

Förskott: Mellan 2 miljoner pund och 8 miljoner dollar.

JK Rowling, känd som författaren bakom Harry Potter-böckerna, gillar att framhålla sin enkla bakgrund som urfattig kulturarbetare. För sina första två Harry Potter-böcker fick hon ett par tusen pund i förskott, men när Rowling 2012 gav ut ”Den tomma stolen” (”The casual vacancy”) var förlaget beredda att betala ut mer i förskott: någonstans mellan 1,5 och 8 miljoner dollar, vilket, trots att boken inte blev någon succé, förlaget inte lär ha haft något problem med att få tillbaka.

Printing money: 10 of the richest book deals of all timetheguardian.com
Annons
Annons

Barack och Michelle Obama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

3 / 10

8. Barack och Michelle Obama, 60 miljoner dollar

Barack och Michelle Obama.
Barack och Michelle Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Boktitel: Oklart, men paret har blivit kontrakterade för minst två böcker enligt Financial Times.

Förskott: 60 miljoner dollar.

USA:s före detta president Barack Obama har redan gett ut tre böcker, som uppmärksammats för sin ovanligt goda stil för att vara skrivna av en politiker. Böcker som skrivits efter presidentämbetet tenderar dock att röna än större uppmärksamhet, och i tisdags meddelade New York Times att Barack och Michelle Obama får ett ”åttasiffrigt belopp” av Random House för varsin bok om tiden i Vita huset. Enligt Financial Times ska summan ha varit kring 60 miljoner dollar: ett rekordbelopp för böcker skrivna av en president.

Barack Obama ska enligt New York Times ha skrivit dagbok under sin tid som president, och hans bok förväntas ge nya insikter om hans åtta år vid makten.

Annons
Annons

Alexander Schulman och Sigge Eklund

Foto: Claudio Bresciani / TT

4 / 10

7. Alex och Sigge, 1,5 miljoner kronor

Alexander Schulman och Sigge Eklund
Alexander Schulman och Sigge Eklund Foto: Claudio Bresciani / TT

Boktitel: Tid

Förskott: 1,5 miljoner kronor.

I maj 2015 avslöjade Svensk Bokhandel att Alex Schulman och Sigge Eklund fått 1,5 miljoner kronor i förskott för boken ”Tid”, som då bara fanns som en synopsis på en A4-sida. Det lilla förlaget Bookmarks stora förskott till en bok som inte ens var skriven skapade en del uppmärksamhet i den svenska bokbranschen, och väckte en diskussion kring huruvida det var viktigare med kända författare än bra manus.

Uppmärksamhet väckte dock även författarna, inte minst på Bokmässan där de tronade på en upphöjd scen efter att ha anlänt med ett eget tåg.

Annons
Annons

EL James.

Foto: Mary Altaffer / AP

5 / 10

6. EL James, ”Ett sjusiffrigt belopp.”

EL James.
EL James. Foto: Mary Altaffer / AP

Boktitel: Fifty shades of Grey

Förskott: ”Ett sjusiffrigt belopp.”

Det råder delade meningar om hur mycket pengar Random House betalade för rättigheterna till EL James Fifty Shades-trilogi, som först hade publicerats på nätet. Men att det rörde sig om mycket pengar råder det ingen tvekan om – den slutliga summan som förlaget betalade för rättigheterna låg kring tiotals miljoner dollar, enligt The Telegraph.

Det visade sig dock vara en god investering. Under bara 2012 såldes James succéromaner i fler än 70 miljoner exemplar, vilket bidrog till att Random House gjorde en rekordvinst det året.

Annons
Annons

Bruce Springsteen.

Foto: Doug Peters / PA Wire

6 / 10

5. Bruce Springsteen, 10 miljoner dollar

Bruce Springsteen.
Bruce Springsteen. Foto: Doug Peters / PA Wire

Boktitel: Born to run

Förskott: 10 miljoner dollar.

Förskottet som betalades ut inför Bossens självbiografi tros vara det högsta någonsin till en musiker. Springsteen fick närmare 10 miljoner dollar för att skriva ”Born to run”, som mottogs väl av kritikerna när den kom på engelska i höstas.

Annons
Annons

Lena Dunham

Foto: Charles Sykes/AP

7 / 10

4. Lena Dunham, 3,6 miljoner dollar

Lena Dunham
Lena Dunham Foto: Charles Sykes/AP

Boktitel: Not that kind of girl

Förskott: 3,6 miljoner dollar.

Efter framgångarna med serien ”Girls” etablerade sig Lena Dunham som talesperson för en hel generation av amerikanska unga. Därför var förväntningarna på hennes bok ”Not that kind of girl” högt uppskruvade när den gavs ut 2014.

Dunhams samling av personligt hållna essäer gick också bra rent kommersiellt och hamnade två på bästsäljarlistan i USA.

Annons
Annons

Hillary Clinton.

Foto: Cliff Owen / AP

8 / 10

3. Hillary Clinton, 14 miljoner dollar

Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: Cliff Owen / AP

Boktitel: Hard choices

Förskott: 14 miljoner dollar.

Nej, det blev inget presidentämbete för Hillary Clinton – åtminstone inte i år. När hon 2014 gav ut sin självbiografi, ”Hard choices”, trodde många att det skulle handla om förlusten mot Barack Obama i kampanjen inför 2008 års presidentval. Istället visade sig boken vara upptakten på nästa kampanj – den inför 2016 års presidentval.

Försäljningen blev inte så stor som förväntat, och även om förlaget Simon & Schuster inte kommenterat saken tror man att de inte fick tillbaka pengarna man betalade i förskott.

Annons
Annons

Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril skriver under pseudonymen Lars Kepler.

Foto: Solum, Stian Lysberg/TT

9 / 10

2. Lars Kepler, Över 9 miljoner kronor

Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril skriver under pseudonymen Lars Kepler.
Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril skriver under pseudonymen Lars Kepler. Foto: Solum, Stian Lysberg/TT

Boktitel: Hypnotisören

Förskott: Över 9 miljoner kronor.

År 2009 sökte svenska och utländska förlag efter ett manus som kunde fånga upp det stora suget efter romaner i stil med Stieg Larssons Millennium-trilogi. Då dök pseudonymen Lars Keplers ”Hypnotisören” upp, som på kort tid gavs ut i Sverige och såldes till andra länder.

I Expressen berättade den dåvarande litteräre chefen för Albert Bonniers förlag, Jonas Axelsson, att förskottspengarna redan uppgick till över 9 miljoner kronor, då ett rekord på den svenska bokmarknaden. Samtidigt spekulerades det i vem som egentligen var författaren – såväl Mark Levengood som Jonas Bonnier nämndes i spekulationerna, innan det framkom att författarparet Alexander och Alexandra Ahndoril stod bakom Lars Kepler.

Annons
Annons

James Patterson.

Foto: Taylor Jewell/TT

EL James, Alex och Sigge och JK Rowling är några författare som fått stora summor förskott för sina böcker. Men ändå tjänar de långt ifrån toppen, som tog hem närmare en miljard kronor för kontrakt på 17 böcker.

Foto: Anders Wiklund/TT

10 / 10

1. James Patterson, 100 miljoner dollar

James Patterson.
James Patterson. Foto: Taylor Jewell/TT

Förskott: Minst 100 miljoner dollar för sjutton böcker.

Den amerikanske författaren James Patterson har samlat på sig en mängd rekord under sin karriär – hans hundratals romaner har sålt i över 300 miljoner exemplar, och i fjol rankade Forbes honom för tredje året i rad som världens bäst betalde författare. 2009 slog han ett nytt slags rekord när han fick en oerhört stor summa – mellan 100 och 150 miljoner dollar – för att på tre år skriva sjutton böcker för vuxna och barn. Förlaget Hachette anses dock inte ta någon större risk med det stora förskottet; bara på ett par år tros Patterson ha inbringat fem hundra miljoner dollar i vinster till sitt förlag, enligt Forbes.

Det ska noteras att James Patterson numera är sin egen författarfabrik med flera underförfattare som skriver i hans ställe, vilket nog är ett måste för att få ur sig sjutton böcker på kort tid.

EL James, Alex och Sigge och JK Rowling är några författare som fått stora summor förskott för sina böcker. Men ändå tjänar de långt ifrån toppen, som tog hem närmare en miljard kronor för kontrakt på 17 böcker.
EL James, Alex och Sigge och JK Rowling är några författare som fått stora summor förskott för sina böcker. Men ändå tjänar de långt ifrån toppen, som tog hem närmare en miljard kronor för kontrakt på 17 böcker. Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons