Annons

Miljarder i potten när domen om HQ snart faller

Vem ska bära förlusterna på runt 5 miljarder kronor efter HQ Banks krasch – Mats Qviberg och den övriga bankledningen, eller aktieägarna? På torsdag faller domen om skadeståndet efter det historiska bankhaveriet.

Under strecket
Publicerad

Mats Qviberg.

Foto: Janerik Henriksson/TT /Lars Pehrson

Stort presspådrag i samband med HQ-rättegångens första dag i Stockholms tingsrätt.

Foto: Lars Pehrson

Kristoffer Stensrud.

Foto: Karin Grip

Mats Qviberg.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Mats Qviberg.

Foto: Janerik Henriksson/TT /Lars Pehrson

Stort presspådrag i samband med HQ-rättegångens första dag i Stockholms tingsrätt.

Foto: Lars Pehrson
Mats Qviberg.
Mats Qviberg. Foto: Janerik Henriksson/TT /Lars Pehrson

Sällan har så mycket pengar stått på spel i en rättegång i Sverige. Skadeståndskravet efter HQ-kraschen är 3,2 miljarder kronor, plus uteblivna vinster och plus ränta. Totalt landar beloppet på runt 5 miljarder kronor.

Dessutom nästan en halv miljard i rättegångskostnader. För HQ AB runt 200 miljoner kronor, och för alla dem som stämts runt 250 miljoner kronor tillsammans.

Stort presspådrag i samband med HQ-rättegångens första dag i Stockholms tingsrätt.
Stort presspådrag i samband med HQ-rättegångens första dag i Stockholms tingsrätt. Foto: Lars Pehrson

Rättegången i Stockholms tingsrätt har varit enorm. Både när det gäller tid och omfång på materialet, och förstås den totalt olika syn på sakernas tillstånd som tvisten gällt.

Annons
Annons

Kristoffer Stensrud.

Foto: Karin Grip

Den här gången är det aktieägarnas som stämt banken tidigare ledning med Mats Qviberg i spetsen på skadestånd, genom bolaget HQ AB, eftersom de anser att ledningen orsakat bankhaveriet genom vidlyftigt risktagande och bristande kontroll.

Tidigare har åklagare förlorat en uppmärksammad brottmålsrättegång mot ledningen – Mats Qviberg och alla de övriga åtalade friades helt. Men nu gäller det alltså skadeståndet.

Bakgrunden är HQ banks krasch 2010. Banken bedrev handel med optioner för egen del, men förlorade pengar. Optionsportföljen blev allt mindre värd. Under försommaren beslöt ledningen för banken att snabbt göra sig av med tradingverksamheten. Det gjorde att förlusterna blev enorma.

Den 30 augusti 2010 fick Finansinspektionen nog och drog in tillståndet för HQ bank. Det gjorde att verksamheten upphörde i bankens egen regi. Carnegie tog över bankens kunder. Aktieägarnas investeringar blev i princip värdelösa, när kursen fullständigt krossades.

Nu vill aktieägarna ha tillbaka sina pengar och har stämt den tidigare styrelsen, bolagets revisor och den förre ägaren Öresund AB på runt 3,2 miljarder kronor samt 600 miljoner kronor i vinster som aktieägarna menar delats ut felaktigt, plus ränta.

Bolagskonstruktionen har bara existerat av denna anledning – att driva process mot bankledningen. Klockan 11 på torsdag förmiddag den 14 december är den första delen av skadeståndsprocessen över – då meddelar tingsrätten domen.

Kristoffer Stensrud.
Kristoffer Stensrud. Foto: Karin Grip
Annons
Annons

Mats Qviberg.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrmannen Kristoffer Stensrud är en av investerarna som ägt aktier i HQ sedan 2001 och nu vill åt Mats Qvibergs pengar. Nu väntar han på domen.

– Hur det går kan jag inte spekulera i. Det får vi se när domen kommer på torsdag, säger han till SvD.

Han anser att orsaken till bankens krasch var en mix av misstag och vårdslösa handlingar.

– Det var en extrem spekulation kombinerat med fel i bokföringen, och en hel del oaktsamhet i olika delar också.

Själva skadeståndsprocessen handlar om svindlande belopp, men för Kristoffer Stensrud är det viktigaste nu att domen sätter en gräns.

– Vi behöver an avgränsning för vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet.

Hur det än går på torsdag så är första etappen över. Men domen kan överklagas. Enligt Kristoffer Stensrud finns beredskap för att gå vidare i högre instans.

Olle Kullinger är ombud för Mats Qviberg, före detta styrelseordföranden i gamla HQ AB. Han tror inte att hans klient och de övriga som stämts kommer behöva betala rekordskadeståndet.

– Vår uppfattning är som tidigare. Vi är nöjda med hur rättegången har genomförts, vi är övertygade om att deras talan kommer att ogillas.

Mats Qviberg.
Mats Qviberg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Han tycker att processen ändrats en hel del under rättegången, en del av anklagelserna mot Mats Qviberg har helt enkelt fallit bort, konstaterar han. Det tycker han talar för att domstolen kommer gå på Mats Qvibergs linje.

Tidsåtgången har varit enorm, och så även rättegångskostnaderna, konstaterar han. Det här är på flera sätt ett rekordmål.

– Man kan ha synpunkter på regelverket kring detta, att HQ AB, som noterat bolag, driver en tvist på motpartens risk. Vi ser att de systematiskt har finansierat detta så att det bara finns pengar i bolaget för de egna rättegångskostnaderna. Om de förlorar finns inga pengar, då är bolaget tomt, säger Olle Kullinger.

Han är spänd inför domen.

– Ja, det är klart. Jag är spänd inför alla domar, men det här är ett av de största målen. Om man inte vore spänd inför en sådan här dom som advokat ska man nog sluta, säger Olle Kullinger.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons