Annons

Miljardregn spås när H&M delar ut – trots orosmoln

Omkring 16 miljarder rullas ut ur H&M om stämman godtar styrelsens utdelningsförslag på tisdagen. Det innebär ordentligt med klirr i kassan för huvudägaren Stefan Persson med familj – totalt kan de räkna med över 7,6 miljarder kronor i utdelning, om man räknar med hela årets utdelning, visar SvD:s genomgång.

Under strecket
Publicerad

H&M:s styrelseordförande och storägare Stefan Persson, till höger, och vd Karl-Johan Persson, till vänster. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg

H&M:s styrelseordförande och storägare Stefan Persson, till höger, och vd Karl-Johan Persson, till vänster. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
H&M – från tillväxtbolag till osäker investering
H&M:s styrelseordförande och storägare Stefan Persson, till höger, och vd Karl-Johan Persson, till vänster. Arkivbild.
H&M:s styrelseordförande och storägare Stefan Persson, till höger, och vd Karl-Johan Persson, till vänster. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg

H&M:s styrelse har föreslagit en utdelning på 9,75 kronor per aktie som aktieägarna har att ta ställning till under tisdagen då bolaget håller stämma. Utdelningen delas upp i två omgångar, där 4,90 kronor per aktie ska betalas ut i maj och resterande 4,85 kronor per aktie ska betalas ut i november.

Om stämman godtar styrelsens utdelningsförslag kommer 16 miljarder kronor att delas ut totalt under året.

I vanlig ordning går en rejält slant till huvudägaren Stefan Persson med familj, vars andel av utdelningen vuxit sig större i takt med att han utökat sitt aktieinnehav i H&M de senaste åren.

Sedan starten av 2017 fram till 11 februari har han köpt nästan 150 miljoner H&M-aktier – 148 860 724 stycken för att vara exakt – via sitt investmentbolag Ramsbury Invest. Detta enligt statistik som SvD har fått från ägardatabasen Holdings. Det betyder att Stefan Persson med familj i dag har 47,47 procent av kapitalet och 74,47 procent av rösterna i H&M. Totalt sitter han på 194 miljoner A-aktier och 591 miljoner B-aktier.

Annons
Annons

Det innebär också ordentligt med klirr i kassan för Persson med familj om utdelningen godkänns – totalt får de 3,8 miljarder kronor i utdelning nu i maj, och ytterligare 3,8 miljarder i november. Sammanlagt handlar det om 7,65 miljarder kronor.

De som löper störst risk och som har svårast med omställningen är de små aktörerna.

I fjol förekom kritik mot att H&M har behållit stora utdelningar, trots svagare resultat. Kritiker påpekade att det är osunt att fortsätta dela ut mer pengar än vad man tjänar.

En kritik som hörts även i år, men som har dämpats efter de två senaste kvartalens mer positiva tongångar. Försäljningen har ökat på en i övrigt svag marknad samtidigt som att resultaten har varit bättre än väntat.

– Det finns ett visst lugn nu inför stämman, då aktiekursen har repat sig från de här lägsta nivåerna, säger Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.

Hittills i år har H&M stigit med över 30 procent och handlas på nivåer över 160 kronor.

Man börjar se förändringar som H&M har jobbat med har gett effekt.

För ett år sedan var tongångarna kring H&M mer pessimistiska. Innan en kraftig uppgång i september kostade aktien runt 122 kronor. Därefter steg kursen till drygt 169 kronor och handlades på över 160 kronor en period fram till i december då brittiska e-handlaren Asos vinstvarnade och drog med sig samtliga klädbolag i ett börsfall.

H&M skonades inte. Men kursen har återhämtat sig efter att bolaget levererat kvartalsrapporter som ingjutit mod i marknaden.

Vad händer med kursen på sikt?

– Det finns en stor osäkerhet kring hela klädbranschen, men de som löper störst risk och som har svårast med omställningen är de små aktörerna. Vi ser fler och fler som slås ut, säger Maria Landeborn.

Annons
Annons

Hon konstaterar att det fortsatt finns en osäkerhet då det gäller H&M kopplat till att bolaget har 5 000 butiker, eftersom handeln i butik är inne i en negativ trend och tillväxten på mogna marknader främst sker online.

Dock menar hon att H&M har börjat skära i sitt butiksbestånd på marknader där bolaget har en tät etablering av butiker, som exempelvis i Sverige och Tyskland.

– Man börjar se att förändringar som H&M har jobbat med har gett effekt. Man rear inte lika mycket, man förbättrar logistiken så varor når kunderna snabbare. Det finns tecken på att man är på väg åt rätt håll.

Men det finns samtidigt orosmoln kvar. Lagret är fortsatt stort och det har växt, trots att man har sagt att det ska minska. Så även om H&M jobbar hårt för att vända skutan och tongångarna på börsen är bättre, är det inte självklart att aktien fortsätter uppåt.

– Om det skulle visa sig att de kvartalen vi har haft bara varit två lyckträffar, och det finns tecken på att det blir fortsatt svagt, kan aktien ta rejält med stryk, säger Maria Landeborn.

Dock finns organisationer som vill väcka opinion genom att kritisera H&M:s aktieutdelning. Organisationen Fair Action föreslår tillsammans med det internationella nätverket Clean Clothes Campaign att H&M borde skippa utdelningen till aktieägarna. I stället vill de se att bolaget använder pengarna till att höja sömmerskornas löner.

Organisationen har gjort en uträkning som visar att den föreslagna aktieutdelningen skulle räcka till att dubbla lönerna för alla som syr åt H&M i Bangladesh under fem år, och har lovat att presentera ett förslag under tisdagens stämma.

H&M:s aktieutveckling sedan ett år tillbaka samt styrelsens förslag på utdelning.

Grafik: Liv Widell

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons