Annons

Miljardsatsning ska göra britterna brexitredo

Boris Johnson besöker en kycklingfarm för att berätta om sina planer för jordbrukssektorn efter brexit.
Boris Johnson besöker en kycklingfarm för att berätta om sina planer för jordbrukssektorn efter brexit. Foto: Adrian Dennis

Köpa upp medicinlager, anställa fler tulltjänstemän och en massiv annonskampanj. Det är några av prioriteringarna i den miljardsatsning som ska brexitsäkra Storbritannien.

Under strecket
TT
Publicerad

Premiärminister Boris Johnson har lovat att lämna EU den 31 oktober "oavsett vad som händer", men många skräms av det alltmer sannolika scenariot att utträdet sker utan ett avtal. Nu aviserar Storbritannien ytterligare satsningar på drygt 30 miljarder kronor som ska gå till att mildra effekterna i händelse av en hård brexit.

– Mycket arbete pågick redan men det vi behövde göra var att turboladda det för att försäkra oss om att vi verkligen är redo, förklarar finansminister Sajid Javid satsningen.

Runt fem miljarder kronor ska gå till att bygga upp ett lager av läkemedel och medicinsk utrustning, ifall ett avtalslöst utträde försvårar importen. Fyra miljarder satsas på att anställa 500 nya tulltjänstemän som bland annat ska hjälpa brittiska företag med den nya byråkratin. Och 1,6 miljarder går till en massiv informationskampanj som ska informera allmänheten om konsekvenserna av brexit.

Inklusive de 49 miljarder kronor regeringen redan utlovat uppgår den ekonomiska stötdämpare som ska mildra brexitsmällen nu till närmare 80 miljarder kronor.

Det största oppositionspartiet Labour kallar satsningarna ett "skrämmande slöseri med skattemedel" och menar att pengarna skulle göra mer nytta om de gick till utbildning eller sjukvård.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons