Annons

Miljardsmäll hotar Ericsson efter förvärvsfest

Ericssonledningens misslyckade företagsköp ser ut att bli en mardröm för aktieägarna. Nu kan telekomjätten tvingas ta en resultatsmäll på upp till 20 miljarder kronor, enligt analytiker.

Under strecket
Publicerad

Det har gått 86 dagar sedan vd Hans Vestberg fick sparken från Ericsson. Ingen ordinarie ersättare har tillsatts.

Foto: Lars Pehrson

Det har gått 86 dagar sedan vd Hans Vestberg fick sparken från Ericsson. Ingen ordinarie ersättare har tillsatts.

Foto: Lars Pehrson
Det har gått 86 dagar sedan vd Hans Vestberg fick sparken från Ericsson. Ingen ordinarie ersättare har tillsatts.
Det har gått 86 dagar sedan vd Hans Vestberg fick sparken från Ericsson. Ingen ordinarie ersättare har tillsatts. Foto: Lars Pehrson

Förra veckan kom vinstvarningen att Ericssons rapport som presenteras nu på fredag blir katastrofdålig. En sammanställning av Ericssonledningens köpfest av bolag kan bli nästa problemhärd för de hårt prövade aktieägarna. Både den i somras sparkade Ericsson-chefen Hans Vestberg och företrädaren Carl-Henric Svanberg har gjort ett stort antal förvärv under sin tid. Nu varnar aktieanalytiker som SvD Näringsliv talat med för att miljardförluster döljer sig i bolagets balansräkning.

– Över 65 miljarder kronor under tio år har spenderats på strategin med bolagsköp som nu med facit i hand till stor del är besvikelser. Därmed borde Ericsson ha svårt att motivera de stora värden som man fortfarande tar upp i sin balansräkning, konstaterar Martin Nilsson, aktieanalytiker på Nordea som följt Ericsson under många år.

Annons
Annons

En jättekoloss som slukar sanslösa kostnader bara att hålla i drift.

Ericssons många förvärv har gjort att bolagets samlade övervärden i form av immateriella tillgångar nu uppgår till hela 56 miljarder kronor, varav ren goodwill står för den största andelen.

Goodwill är finansspråk för när ett företag betalar mer för ett bolag än det bokförda värdet på det faktiska tillgångarna. Detta övervärde kan motiveras med att det köpta företaget till exempel har ett starkt varumärke eller spås en lysande framtid. Men värdet på goodwill och immateriella tillgångar måste justeras ned om förutsättningarna förändras till det sämre.

Detta har ännu inte skett i Ericsson.

De största företagsköpen gjordes under tidigare vd:n Carl-Henric Svanbergs tid. Sammanlagt spenderade Carl-Henric Svanberg över 45 miljarder kronor för att vässa Ericsson.

Affärerna fick redan då kritik för att ha varit misslyckade. Och det har inte blivit bättre. Förvärvet av amerikanska Redback som tillverkar internetroutrar och som Ericsson köpte för 13 miljarder 2007 beskrivs som miserabel.

– Redback är i dag en jättekoloss som slukar sanslösa kostnader bara att hålla i drift och de måste snart göra något åt det, säger en person med insyn i integrationen av Ericssons bolagsköp.

Under Hans Vestbergs tid gjordes inget för att justera ned värdet på Redback i Ericssons redovisning.

– På finansmarknaden räknar de flesta aktörer med att de förvärv Ericsson gjort aldrig någonsin kommer generera några större vinster. Ändå verkar goodwillvärdena ligga kvar trots att man vid det här laget borde kunna påvisa att de är alldeles för höga. Bara för Redback är det runt 10 miljarder som behöver skrivas av och kanske lika mycket till på andra. Så runt 20 miljarder handlar det nog om, menar Martin Nilsson, analytiker på Nordea.

Annons
Annons

Företaget har på ren svenska en riktig skitprodukt.

Normalt sett ska ett bolag kunna motivera storleken på sin goodwill varje år genom att visa att de kommer generera pengar framöver. Något som inte är fallet med Ericsson.

– Alltför många bolag som köpts har senare fallit offer för internpolitik och blivit i princip värdelösa eller så har tekniken varit undermålig. Ibland stack alla grundare/delägare när de fått Ericssons köpeskilling, och lämnade i stort sett bara ett tomt skal efter sig, säger en källa med kunskap om Ericssons förvärv.

Även den nu sparkade vd:n Hans Vestberg har köpt flera bolag där värdet i dag är ifrågasatt. Sedan 2010 har Ericsson lagt cirka 20 miljarder kronor på förvärv. SvD Näringsliv har pratat med flera personer med insyn i köpen och den bild som dessa målar upp är inte smickrande.

Ericssons ledning har ofta agerat i panik för att försöka rädda upp för tidigare strategiska missar.

Ett exempel är det amerikanska företaget Apcera där Ericsson blev ägare 2014 och som utvecklar så kallade molntjänster, alltså it-tjänster via internet.

– Apcera har på ren svenska en riktig skitprodukt vars integration i resten av bolagets produktportfölj väcker stor ilska och frustration internt, konstaterar en tekniker på Ericsson.

Gemensamt för förvärven är att de alltid är reaktiva och inte bygger på någon genomtänkt strategi, menar källor till SvD.

– Ericssons ledning har ofta agerat i panik för att försöka rädda upp för tidigare strategiska missar, säger en källa.

En sådan affär som pekas ut är köpet av Envivio i slutet av 2015, ett bolag som arbetar med mjukvara för tv och som var noterat på Nasdaq.

Annons
Annons

Men Ericsson har inte bara gjort dåliga förvärv. Lika allvarligt är de bolag som Ericsson inte köpt upp, eftersom konkurrenter hunnit före.

– Det har hänt flera gånger i de lägena att Ericsson reaktivt köpt upp något mindre genomtänkt som inte passat in varken tekniskt eller strategiskt. Kostnaden är då mycket större än goodwillförlusterna i form av arga kunder, förlorade affärer och hela interna forskningsprojekt som har gått upp i rök, säger en person med god insyn.

Om behovet av att göra nedskrivningar säger Ericssons representanter att man inte gör prognoser och att man följer gällande redovisningsregler.

– En prövning av nedskrivningsbehovet genomförs under fjärde kvartalet varje år, samt när det finns indikationer om nedskrivningsbehov, säger Johannes Arvidson Persson på Ericssons pressavdelning.

Den tillförordnade vd:n Jan Frykhammar vill inte uttala sig om vilka eventuella värden som aktieägarna fått med de senaste årens köpfest i bolaget, utan hänvisar till att bolaget befinner sig i en tyst period fram till rapporten på fredag.

Oroar du dig för din pension? Missa inte SvD:s nya pensionsserie

Efter reklamen visas:
Psykologiska knepet för att rädda pensionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons