Annons

Miljardsmäll – så höga kan Swedbanks böter bli

Göran Persson och Jens Henriksson har sex miljarder skäl att oroa sig för Finansinspektionens styrelsebeslut på torsdag.
Göran Persson och Jens Henriksson har sex miljarder skäl att oroa sig för Finansinspektionens styrelsebeslut på torsdag. Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera rejäla örfilar hotar Göran Perssons Swedbank. Den första: böterna efter penningtvättshärvan i Baltikum kan bli mycket högre än väntat. Upp till sex miljarder kronor, enligt nya beräkningar som SvD tagit del av.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Erik Thedéen är generaldirektör för Finansinspektionen.

Foto: Veronica Johansson

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Tomas Oneborg

När Finansinspektionens ordförande Sven-Erik Österberg drämmer klubban i bordet vid det extrainsatta styrelsemötet på torsdag kan resultatet bli ett dråpslag för Swedbank. Där och då väntas den första domen efter penningtvättshärvan i Baltikum.

Finansinspektionen (FI) uppger att beslutet ska tas enligt plan, trots rådande coronakris. Fram tills dess råder högsta sekretess inne på myndigheten.

Det har tidigare spekulerats om böter på upp till fyra miljarder kronor. Men beloppet kan bli avsevärt högre vid en fällning, enligt uppgifter till SvD.

– Maxbeloppet stannar inte vid fyra miljarder kronor, som många tidigare trott. Det kan bli sex eller till och med sex och en halv miljarder kronor för Swedbank, bekräftar en källa på finansmarknaden med insyn i FI:s arbetssätt.

Sex miljarder kronor är alltså ett möjligt maxbelopp vid en eventuell fällning. Inte en på förhand fastslagen bötesnivå.

Flera bedömare som SvD talat med kommer fram till samma slutsats om att maxböterna kan bli högre än vad som tidigare beräknats.

Siffran fyra miljarder kronor var beräknad på omsättningen från bankens årsredovisningar. Men summan som avgör bötesbeloppet fastställs på ett annat sätt, uppger Finansinspektionen. Man utgår från flera olika intäktskällor på koncernnivå. Och då blir det maximala beloppet högre än vad årsredovisningen antyder.

Annons
Annons

Myndigheten vill inte uttala sig om vilken bötessumma som kan bli aktuell innan beslutet är fattat.

De måste nog klämma till med ett ganska rejält belopp den här gången. Det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut.

Finansinspektionens utredning om Swedbank är mer eller mindre klar, erfar SvD. Men resultatet hemlighålls fram till på torsdag. Strax innan styrelsemötet kommer FI–ledningens förslag till beslut att överlämnas till Sven-Erik Österberg och de andra sju ledamöterna i styrelsen som då har att ta ställning till vad ”domen” blir.

– Det kommer sannolikt att hållas inom en extremt snäv krets. Max en handfull personer på myndigheten kommer att känna till vad som är förslaget till beslut, innan ärendet landar på styrelsens bord, säger SvD:s källa.

Många experter räknar med att storbanken fälls. Och att det kommer svida rejält.

– Av det jag tagit del av via medierna så skulle jag bli förvånad om detta inte slutar i sanktioner mot Swedbank, säger Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

Det blir i så fall en historisk omsvängning i svensk finanstillsyn.

Sedan Erik Thedéen tillträdde som generaldirektör för Finansinspektionen på hösten 2015 har inte en enda svensk bank fällts för att ha slarvat med penningtvättsskyddet. Detta trots ett halvdussin larm från myndighetens egna penningtvättsexperter om att både Swedbank, SEB och fyra fristående sparbanker haft stora luckor i sitt skydd mot penningtvätt.

Myndigheten har kritiserats för att låta storbankerna komma undan för lättvindligt i sina tidigare penningtvättsutredningar. Finansinspektionen måste försvara sitt rykte och det kan trissa upp bötesbeloppet vid en fällande dom till rekordnivåer, anser advokat Peter Utterström.

Annons
Annons

Erik Thedéen är generaldirektör för Finansinspektionen.

Foto: Veronica Johansson

– De kan inte vara för snälla efter all kritik de fått om att sila mygg och svälja kameler. De måste nog klämma till med ett ganska rejält belopp den här gången. Det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut, säger han.

Erik Thedéen är generaldirektör för Finansinspektionen.
Erik Thedéen är generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Veronica Johansson

Daniel Stattin på Uppsala universitet tror inte att bötesbeloppets storlek kommer att påverkas av det senaste årets kritik mot Finansinspektionen.

– Att FI inte vill framstå som tandlösa i sitt kommande beslut är klart. Men jag tror inte att de kommer att utnyttja bestämmelserna om sanktionsbeloppens storlek för att göra det.

Myndigheten skulle ha för mycket att förlora på ett sådant förfarande. Daniel Stattin vill inte sia om hur höga summor det kan röra sig om.

– Det här blir första gången det nya regelverket tillämpas och det finns igen praxis. Myndigheten vet att deras beslut kommer att granskas i detalj. Man har två parametrar att förhålla sig till här. En sanktion ska vara avskräckande samtidigt som bestämmelserna ska tillämpas med sunt förnuft, säger Daniel Stattin.

Sanktionsböterna är inte den enda smällen som hotar Swedbank de närmaste veckorna. Bankens egen internutredning om penningtvättsskandalen i Baltikum – utförd av advokatfirman Clifford Chance – väntas ligga klar samtidigt som FI:s beslut kommer. De förhandsuppgifter från rapporten som hittills kommunicerats utåt är dyster läsning för bankens aktieägare.

Annons
Annons

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Tomas Oneborg

Clifford Chance konstaterar där att de hittat 586 transaktioner på sammanlagt 45 miljoner kronor som gått till företag eller personer som svartlistats av amerikanska myndigheter. Det kommer med största sannolikhet att leda till en ny sanktionsprocess mot banken i USA.

”Det här visar att bankens process för kundkännedom, transaktionsövervakning, intern styrning och kontroll har haft besvärande brister” medgav Swedbanks vd Jens Henriksson när affärerna med svartlistade kommenterades i ett pressmeddelande.

Det är bankens bristande ”styrning och kontroll” som stått i fokus för den svenska Finansinspektionens utredning. De enskilda misstänkta penningtvättsbrotten utreds fortfarande av baltiska myndigheter.

Om banken överklagar FI:s beslut drar de bara ut på frågan. Goodwill-mässigt vore det inte smart.

Den 26 mars kan en ny tung dag vänta. Då håller Swedbank bolagsstämma på Folkets Hus i Stockholm, om inte coronakrisen gör att stämman senareläggs. Enskilda aktieägare får då en chans att ställa Göran Persson och Jens Henriksson till svars för såväl fallande aktiekurser som utebliven utdelning.

Allt talar för att tidigare vd:n Birgitte Bonnesen inte kommer beviljas ansvarsfrihet på den stämman.

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg

Sist och slutligen hägrar ett eventuellt åtal mot Bonnesen. Hon är kallad till polisförhör i början av april. Enligt SvD:s källor kommer hon då att delges misstanke om brott.

Annons
Annons

– Jag kan bekräfta att hon nu är kallad till polisförhör, sa hennes advokat Per E Samuelson till SvD i slutet av februari.

Brottsutredning handlar om grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation i samband med penningtvättshärvan i Baltikum.

Penningtvättsskandalen i Baltikum har redan slagit hårt mot Swedbanks trovärdighet. Sedan avslöjandet i SVT för ett år sedan är aktiekursen ner nära 40 procent. Då är den senaste tidens coronafrossa inräknad.

Banken är trött på att förknippas med penningtvättsskandalen. Därför kommer man förmodligen inte att överklaga en fällning – inte ens om sanktionsbeloppet i den svenska utredningen blir rekordstort, spår advokat Peter Utterström.

– Om banken överklagar FI:s beslut drar de bara ut på frågan. Goodwill-mässigt vore det inte smart, säger han.

Maxnivån skulle bli en kännbar smäll för en bank av Swedbanks storlek. Men det skulle inte få banken att gå omkull och en fällning måste inte landa på maxnivå. Det är två faktorer som talar emot att en fällning i FI:s styrelse på torsdag följs av ett överklagande från banken, enligt Peter Utterström.

– Det skulle möjligen kunna bli ett överklagande om det finns starka krav från aktieägarna. Men vore jag bankens ombud i en sådan situation skulle jag ändå ge dem rådet: 'Tänk er nu för väldigt noga innan ni överklagar.’

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons