Annons

Daniel Schatz:Miljonbelopp till extremister

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tiger om hur partiet ger bistånd till extremister.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tiger om hur partiet ger bistånd till extremister. Foto: Janerik Henriksson/TT
Under strecket
Publicerad

Vänsterpartiet fortsätter att slussa biståndsmedel till extremister. Det avslöjade ledarsidan nyligen. Enligt de senast redovisade siffrorna hade Vänsterpartiets biståndsstiftelse kanaliserat hundratusentals svenska skattekronor till kommunistpartier med kopplingar till terrorverksamhet och väpnad revolution (SvD 21/7).

Vi kan nu visa att Vänsterns internationella forums (VIF) stöd till ickereformerade kommunistpartier har varit betydligt mer omfattande än vad som hittills varit omskrivet.

Mångmiljonbelopp har slussats över till extremistorganisationer runt om i världen inom ramen för de 75 miljoner kronor i biståndsbudgeten som årligen fördelas av myndigheten Sida till riksdagspartier för att bedriva internationellt utvecklingssamarbete. Understödet har fortgått år efter år i en tid då mänskliga fri- och rättigheter alltjämt underkuvas i världens diktaturer.

Det colombianska kommunistpartiet (PCC), med hammaren och skäran i partisymbolen, har under fem år erhållit 1,285 miljoner kronor i skattemedel från VIF mellan 2012 och 2016. Det framgår av slutrapporter inlämnade till Sida den 5 juni 2016 och den 15 juni 2015.

Annons
Annons

Samarbetet med PCC – som den numera nedlagda myndigheten för granskning av biståndet, Sadev, betecknade som ett ”icke-reformerat marxist-leninistiskt parti” – har pågått sedan 1995 där svenska skattemedel genom Vänsterpartiets försorg bland annat finansierat ”marxist-leninistisk träning”.

Det revolutionära Arbetande massornas parti (PLM) på Filippinerna mottog under samma tid 1,025 miljoner kronor enligt rapporterna. Samarbetet – som möjliggjort utbildningsverksamhet vid partiets ”politikerskolor” – inleddes 2007 med vänsterkoalitionen ”Massornas Kamp”, ur vilken PLM bildades, som verkat för införandet av planekonomi och upprättandet av kommunistiska folkkommittéer.

VIF har även storsatsat på den Demokratiska fronten för Palestinas befrielse (DFLP), vars militära gren deltagit i terrorattacker mot civila. DFLP mottog 1,070 miljoner kronor, tillsammans med två andra palestinska vänsterpartier, 2012 till 2016.

Detta är inga undantagsfall. Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) kritiserade redan 2010 det bistånd som Vänsterpartiet förmedlat till extremistpartier sedan 2005 (DN 7/4–10). Aftonbladet visade i en senare granskning att VIF under flera år slussat hundratusentals skattekronor till den Putinkopplade separatistgruppen Borotba i Ukraina. Tidningen rapporterade om ett samarbete kantat av påstådda försnillanden av biståndsmedel och oegentligheter med revisionsrapporter (AB 3/11–15).

Lovsångerna till proletariatets diktatur förstärker bilden av ett vänsterparti som varken har gjort upp med sin historia eller rensat ut kommunismen ur sina egna led.

SvD:s avslöjande förra månaden har uppmärksammats av en rad andra tidningar och genererat ingående debatt i sociala medier. Samtidigt har det mötts av kompakt tystnad från ansvarigt håll. Som framhållits på ledarbloggen (22/7) har varken Vänsterpartiets partiordförande Jonas Sjöstedt, Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka eller biståndsminister Isabella Lövin (MP) kommenterat.

Det skulle, nu när semestertiden lider mot sitt slut, vara klargörande om ministern – som framhållit att främjandet av mänskliga rättigheter och demokrati utgör grunden för Sveriges biståndspolitik – bryter tystnaden. Är det acceptabelt att svenska skattemedel år efter år kanaliseras till extremister?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons