Annons

Miljoner barn kan bli utan mässlingvaccin

Ett barn vaccineras i Samoa i samband med ett mässlingsutbrott på ögruppen i november förra året.
Ett barn vaccineras i Samoa i samband med ett mässlingsutbrott på ögruppen i november förra året. Foto: TVNZ/AP/TT

Fler än 117 miljoner barn i 37 länder kan bli utan vaccin mot mässling till följd av coronapandemin.

För att undvika att sjukdomen får större fäste uppmanas nu världens länder att se till att vaccinera så fort det är möjligt.

Under strecket
TT
Publicerad

Vaccinationsinsatser i 24 länder har redan försenats och i 13 andra länder där insatser planerats till senare i år riskerar de att skjutas upp, enligt Mässlings- och rödahundsinitaitivet (M&RI), som leds av bland andra FN, Världshälsoorganisationen WHO och den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Antalet mässlingsfall har ökat de senaste åren. Under 2018 avled 140 000 människor i sviterna av sjukdomen, de flesta av dem barn och spädbarn. Närmare tio miljoner människor smittades med sjukdomen samma år, enligt WHO.

"Vi vet att det är höga krav på vårdsystemen och vårdanställda under och efter hotet från covid-19. Att ge immunisering, bland annat mässlingsvaccin, är dock avgörande för att rädda liv", skriver M&RI i ett uttalande.

WHO rekommenderar regeringar att skjuta upp vaccinationer där det inte finns något aktivt utbrott av den aktuella sjukdomen, till exempel mässlingen. MR&I sätter sig inte emot rekommendationen, men uppmanar ländernas ledare att se till att människor vaccineras så fort det är möjligt.

"Brådskande insatser måste göras nu på lokal, nationell, regional och global nivå för att förbereda oss för att stänga immunitetsglappen som mässlingsviruset kommer att utnyttja", står det i uttalandet.

Fler än 119 000 människor har rapporterats avlidna i coronapandemin, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons