Joe Rogan
Joe Rogan Foto: Alamy, TT. Illustration: Staffan Löwstedt

Miljoner män följer Rogan: ”Man får en annan bild”

Av män, med män, för män. Den amerikanske podcastaren Joe Rogan når tiotals miljoner med sina opolerade maratonintervjuer. Folkbildning är målet, men Rogan kritiseras också hårt för att ge extremhögern en plattform.

Publicerad

I bakgrunden syns en tegelvägg, nästan helt täckt av en amerikansk flagga. Det är två mikrofoner och två män som pratar. I det här specifika fallet om sociala och traditionella medier, och hur algoritmer styr så att vi lockas att bli upprörda eller känslomässigt berörda av det vi konsumerar. Och därmed kommer tillbaka för mer.

Joe Rogan skräder inte orden. Det gör han sällan.

– Du har en mental diet, precis som att du har en fysisk matdiet. En informationsdiet. Men många människor äter skit med sin hjärna.

Det är avsnitt 1386 av ”The Joe Rogan experience”. Dagens gäst, journalisten Matt Taibbi svarar.

– Det är som en smörgås fylld med cigarettfimpar. Det är så jävla illa. Och det blir värre.

– Det blir värre! Vi ser en upprördhetsekonomi där folk är arga hela tiden. De kommer hem ifrån jobbet och är arga, och så går de ut på Facebook och blir ännu argare. Google och Facebook tjänar stora pengar på det och det förändrar hela vårt samhälle, konstaterar Joe Rogan varpå Matt Taibbi fyller på med att ilskan har förändrat politiken. Inte minst genom Donald Trump som sticker fingret i luften, tar det ämne som upprör mest, och sedan hetsar sina anhängare att gå i gång på det.

Och så håller det på. Just intervjun med Matt Taibbi är relativt kort för att vara Joe Rogan: två timmar och fem minuter. Den nådde också en relativt liten publik för att vara Joe Rogan; på hans Youtube-kanal har dryga 1,8 miljoner sett den filmade versionen av podcasten, en dryg månad efter att den släpptes. Till det tillkommer lyssnare på Itunes, Spotify och andra podcastplattformar som inte redovisar lyssnarsiffror.

Annons
Joe Rogan hymlar inte med klassiskt manliga intressen som jakt och kampsport. ”Jag tror att det är det som går hem,” säger Mason Krohn, en av poddarens många hängivna fans.
Joe Rogan hymlar inte med klassiskt manliga intressen som jakt och kampsport. ”Jag tror att det är det som går hem,” säger Mason Krohn, en av poddarens många hängivna fans. Foto: Patrick Kehoe/Getty image

Det Itunes däremot listar är vilka podcasts som är störst. I USA, Kanada och Australien är svaret Joe Rogan Experience. I Storbritannien har han petats ner till andraplatsen.

Det mest uppmärksammade avsnittet ska vi återkomma till – men intervjun med Elon Musk som sändes hösten 2018 har setts av över 28 miljoner personer på Youtube. Och lyssnats på åtskilliga gånger till. Det är också Joe Rogan som till stor del ligger bakom den kontroversielle kanadensiske professorn och psykologen Jordan Petersons framgångar. Rogan har haft Peterson som gäst hela sex gånger, och det var efter den första intervjun som hans idéer om manlighet började spridas på allvar.

Han är jordnära och skäms inte för att han är så maskulin. Jag tror att det är det som går hem. Han står för vem han är och ber inte om ursäkt för det.

Annons

En av alla män som gillar Rogan är Mason Krohn. Han kan lyssna på tre-fyra avsnitt i veckan under perioder. När han sitter i bilen på väg till ett jobb, på någon av de byggarbetsplatser hans lilla byggfirma driver i mellersta Kalifornien där han bor, eller när han går ut med familjens hund.

– Det är som att hänga med ett par kompisar. Man får komma in i Joe Rogans ”man cave” där de tar en öl och pratar. Det är uppenbart att han inte är journalist, han svär och säger precis vad han tycker, men det är det jag gillar, säger Mason Krohn och förtydligar.

– Han är jordnära och skäms inte för att han är så maskulin. Jag tror att det är det som går hem. Han står för vem han är och ber inte om ursäkt för det.

Att Mason Krohn upplever att Joe Rogan nästan känns som en kompis beror också på att han varit känd så länge – i vissa kretsar. Rogan är ståupp-komiker, har lett tv-programmet Fear Factor och är en smått legendarisk kommentator för kampsporten MMA.

Han är också, precis som Mason Krohn är inne på, nästan övertydligt manlig med sina tatueringar, rakade skalle och svällande muskler. Något som alltså upplevs som befriande att han inte ber om ursäkt för.

Annons

Man kan dela in Joe Rogans gäster i fyra olika kategorier: komiker, kampsportare, samhällsdebattörer/politiker och professorer. Akademiker som plötsligt når en miljonpublik och får prata i timmar om just deras forskningsområde, och det på en detaljnivå man antingen älskar eller somnar av.

Man får en annan bild av de kända personer som är där, kommer närmare. Joe Rogan kan till exempel fråga en politiker när han blev full första gången, samtidigt som de pratar om viktigare frågor.

Oavsett vem gästen är så drar sig inte Rogan för att öppet ta ställning och såga argument längs fotknölarna om han anser att de inte håller. Ändå behandlar han de inbjudna med respekt och på ett sätt som får dem att slappna av och öppna sig.

– Man får en annan bild av de kända personer som är där, kommer närmare. Joe Rogan kan till exempel fråga en politiker när han blev full första gången, samtidigt som de pratar om viktigare frågor. Det blir en intressant blandning, säger Mason Krohn.

Det är det inte alla som tycker. För samtidigt som Joe Rogan hyllas av sina fans – och de älskar honom verkligen att döma av alla de kommentarer som lämnas på sociala medier – så är det andra som rynkar på näsan åt honom. Eller rent av tycker att han är farlig.

Annons

Anledningen är att det bland Rogans manliga gäster – för det är nästan uteslutande män han bjuder in – förekommer personer långt ut på den extrema högerkanten. Som Milo Yiannopoulos, en brittisk aktivist som gjorde sig ett namn som skribent för alt right-tidningen Breitbart, och som har blivit bannlyst från såväl Twitter som Facebook på grund av sitt hetsande mot allt från islam till feminister.

Joe Rogan har kritiserats för sina kontroversiella gäster. I februari 2019 medverkade Alex Jones, som tidigare har påstått att skolskjutningen i Sandy Hook var en bluff.
Joe Rogan har kritiserats för sina kontroversiella gäster. I februari 2019 medverkade Alex Jones, som tidigare har påstått att skolskjutningen i Sandy Hook var en bluff. Foto: Jessica Hill

Eller Alex Jones, som driver websidan Infowars och håller evighetslånga upprörda webb-tv-monologer om allt som enligt honom är fel i världen. Jones och Rogan har känt varandra i 25 år, men varit ovänner i omgångar. Senast efter att Joe Rogan offentligt tagit avstånd från en av alla Alex Jones konspirationsteorier –den om att skolskjutningen i Sandy Hook 2012, där 28 personer personer dog, var en bluff.

Annons

Jag var ju direkt tvungen att fråga om han åt skaldjur, det är inte heller tillåtet i bibeln.

Men så i avsnitt #1255, i februari 2019, bjöd Joe Rogan in Alex Jones till showen efter att Jones gjort avbön och erkänt att han hade haft fel om Sandy Hook. Resultatet? Över 17 miljoner visningar på Youtube; men Rogan kritiserades också för att legitimera högerextremism. Inte nog med det, han ansågs även ha legitimerat högerextremister, och inte tagit tillräckligt stort avstånd från deras åsikter.

Rogan stöter ifrån sig kritiken.

– Jag planerade för fan inte det här. Nu helt plötsligt talar man om ’de signaler’ jag sänder ut till miljoner av människor och att jag ’har ett ansvar’, och jag vill inte ha det, sa han i ett avsnitt med Twitters grundare och vd Jack Dorsey.

Joe Rogan är bland annat aktiv som ståuppkomiker och innehar brunt bälte i brasiliansk jiu-jitsu.
Joe Rogan är bland annat aktiv som ståuppkomiker och innehar brunt bälte i brasiliansk jiu-jitsu. Foto: The Joe Rogan Experience.
Annons

Nio månader senare, i avsnittet med journalisten Matt Taibbi som vi mötte i början av den här texten, är resonemanget mer genomtänkt.

– Det här med att jag ger dem en plattform – de har redan en plattform.[...] Det är intressant att utmana de här människornas galna idéer och hur de kom fram till dem. Och mängder av människor kommer att se igenom deras resonemang om man låter dem prata, förklarade Joe Rogan och tog som exempel en gäst som plötsligt började säga nedlåtande saker om homosexuella och motiverade det med att homosexualitet inte är tillåtet i bibeln.

– Jag var ju direkt tvungen att fråga om han åt skaldjur, det är inte heller tillåtet i bibeln. Eller om han hade problem att ha på sig kläder av två olika material. Det får man inte heller ha om man ska vara bokstavstrogen.

På ett kafé i Stockholm träffar vi Nicole Clifford som är statsvetare och kommunikationsrådgivare på Paues Åberg Communications. Hon lyssnar inte själv på Joe Rogan, men som amerikan och registrerad republikan, blir hon ändå störd av de som hävdar att Rogan går en farlig väg och att hans show borde läggas ner.

Annons

– Dels är yttrandefriheten något grundläggande i USA som grundar sig redan i konstitutionen. Vi amerikaner vill inte att staten ska kunna styra hur vi lever våra liv. Men framförallt är det klassisk republikansk politik att ta debatten med dem som tänker annorlunda, säger Nicole Clifford och påminner om Voltaires klassiska devis: jag håller inte med dig, men jag kan dö för din rätt att säga det. Det handlar enligt henne om att förbereda sig, göra sin research, och sedan se till att vinna.

– Det är så samhället utvecklas, och det är så vi breddar våra perspektiv. Jag tycker att det är jätteroligt för Joe Rogan att han har så många lyssnare, även om jag inte är en av dem. Det är hans sätt att bidra till samhällsdebatten och han har fått till ett forum, och det råder det brist på i dag, säger Nicole Clifford och bekräftar det som diskuterats under större delen av 10-talet – att det amerikanska samhället är uppdelat i ekokammare, där de allra flesta lever i åsiktsbubblor som aldrig utmanar den egna världsbilden.

Annons

– Du som individ har ju dessutom ett val. Den som gillar Joe Rogan och avskyr Alex Jones kan ju faktiskt låta bli att lyssna på det avsnittet.

2018, under en tre timmar lång podd-intervju, delade Joe Rogan en joint med entreprenören Elon Musk.
2018, under en tre timmar lång podd-intervju, delade Joe Rogan en joint med entreprenören Elon Musk. Foto: The Joe Rogan Experience.

Det är lätt att underskatta Joe Rogan. Eller att stoppa in honom i ett fack han inte riktigt tillhör. Kanske är det hans muskler som är i vägen – och det faktum att han i en intervju med tidningen Rolling Stone 2015 berättade att han använde sig av tillväxthormoner för att hålla kroppen i form: ”jag tävlar ju ändå inte” – eller så är det hans drogliberala sida. Rogan hymlar inte med att han gärna röker marijuana och det händer titt som tätt att hans gäster delar en joint med honom.

Som i intervjun med Elon Musk 2018. Uppfinnaren och entreprenören Musk ger på många sätt ett hjärtskärande intryck under den nästan tre timmar långa intervjun, som en man på gränsen till ett sammanbrott. Men rubrikerna som snabbt spreds över hela världen handlade om att Elon Musk blev hög i sändning.

Annons

– Är det en cigarr eller en joint?, frågar Musk när Joe Rogan tänder något som uppenbart är hemrullat, men i ett brunt tobaksblad.

– Det är marijuana och tobak. Vill du smaka? Men det kan du väl inte för dina aktieägare antar jag, svarar Rogan.

– Det är väl lagligt, säger Elon Musk och sträcker sig efter jointen när Joe Rogan bekräftar att marijuana är fullständigt lagligt i Kalifornien.

Efter Donald Trumps valvinst 2016 talades det mycket om de ”arga vita män” som bar presidenten fram till makten och som många medier och politiker förfasades över att de inte lyckades nå. Det var män utanför de stora städerna på östkusten, som ofta beskrevs som globaliseringens förlorare.

Alla är så arga nu för tiden. Att Rogan får kritik bryr jag mig inte om, det får alla som sticker ut hakan idag.

Ska man tro Rogans kritiker är de just de männen som lyssnar på ”the Joe Rogan Experience”. Och visst tillhör många av dem hans fanskara, Rogan tycks ha en förmåga att förstå frustrationen hos många amerikanska män. Men populariteten sträcker sig längre än så. Han når svarta, vita, republikaner och demokrater – män av alla typer.

Annons

Mason Krohn, som vi mötte tidigare, är demokrat och skulle aldrig komma på tanken att rösta på Trump. Men precis som Nicole Clifford så uppskattar han möjligheten att få höra båda sidors argument och själv bilda sig en uppfattning.

– Alla är så arga nu för tiden. Att Rogan får kritik bryr jag mig inte om, det får alla som sticker ut hakan idag. En av mina rörmokare lyssnar på Rush Limbaugh hela dagarna och jag står inte ut. Han har en så hatfull ton och attackerar alla demokrater, säger Mason Krohn och syftar på den ultrarepublikanske radioprataren som ständigt hyllar president Trump.

Det gör inte Joe Rogan. Han har kallat Donald Trump för ”lögnare” och säger själv att han alltid röstat ”till vänster”, även om han i sina intervjuer snarare framstår som en libertarian som sätter individen först och till varje pris vill undvika statlig inblandning.

I augusti 2019 medverkade demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders på The Joe Rogan Experience. Programmet närmar sig elva miljoner visningar på Youtube.
I augusti 2019 medverkade demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders på The Joe Rogan Experience. Programmet närmar sig elva miljoner visningar på Youtube. Foto: Jeremy Hogan/AP
Annons

Oavsett om Joe Rogan vill ha ”ansvar för de signaler han sänder ut” eller inte – som han uttryckte det efter intervjun med Alex Jones –  är det uppenbart att han börjar få politisk makt. Flera demokratiska presidentkandidater som Bernie Sanders och Tulsi Gabbard har varit gäster på hans show och efter att den då relativt okände kandidaten Andrew Yang var med i februari 2019, började kampanjdonationerna strömma in.

– Vi har fått tusentals nya supportrar och tiotusentals dollar i donationer. En av mina vänner skojade om att det kommer att finnas ett BR (before Rogan) och AR (after Rogan) i kampanjen. Han har antagligen rätt, skrev Yang på sin blogg någon dag efter framträdandet, där han också beskrev hur imponerad han var av Joe Rogans studio som inte enbart hade ett gym och en vattenfylld flyttank för avslappning utan flera bilar och mängder med konst.

För Rogan har blivit rik på att prata. I skrivande stund är han uppe i 1408 avsnitt av sin podcast och det tillkommer tre-fyra stycken i veckan. Varje show inleds med att Rogan läser upp reklaminslag och rekommenderar produkter – ibland så länge som i sju minuter.

Annons

Det talas om att han drar in åtminstone 75 000 dollar, nära 750 000 kronor per avsnitt, och att hans förmögenhet uppgår till en kvarts miljard kronor.

Men vad är det då som driver Joe Rogan, bortsett från pengarna och det svampbaserade snabbkaffe som han enligt egen utsago lever på, och ständigt gör reklam för?

Svaret – enligt honom själv – är ”self improvement”, att bli en bättre människa, och kanske är det här vi hittar en stor del av anledningen till hans popularitet. Joe Rogan använder sin podcast till att utbilda sig och alla de miljoner män som följer honom.

– För mig är det som att ”Ooh, boy! Jag får tala med killar som [vaccinskeptikern och fitness gurun] Ben Greenfield och Jonathan Haidt, och alla dess olika personer, och jag lär mig saker”, sa Rogan i sin intervju med Twitters vd Jack Dorsey och lade till att han definitivt är en kunnigare människa tack var sin podcast än han varit utan den.

I hur stor utsträckning det är folkbildning som lockar männen låter vi vara osagt, men ett element lockar definitivt lyssnarna: den kittlande vetskapen om att vad som helst kan sägas. På Youtube finns mängder av samlingsklipp där Rogan avfärdar gästers argument som ”skitsnack”, eller skäller ut dem för att de sprider åsikter som inte är underbyggda av fakta.

Statsvetaren Nicole Clifford tror att delar av förklaringen är att många av hennes landsmän helt enkelt fått nog av den amerikanska åsiktskorridoren.

– De senaste åren har de flesta blivit mer försiktiga och frågar sig själva ”får jag säga det här?”. Joe Rogan är inte det minsta försiktig och jag tror att många både respekterar och uppskattar det, och att det är därför de lyssnar.

Joe Rogan hymlar inte med klassiskt manliga intressen som jakt och kampsport. ”Jag tror att det är det som går hem,” säger Mason Krohn, en av poddarens många hängivna fans.

Foto: Patrick Kehoe/Getty imageBild 1 av 5

Joe Rogan har kritiserats för sina kontroversiella gäster. I februari 2019 medverkade Alex Jones, som tidigare har påstått att skolskjutningen i Sandy Hook var en bluff.

Foto: Jessica HillBild 2 av 5

Joe Rogan är bland annat aktiv som ståuppkomiker och innehar brunt bälte i brasiliansk jiu-jitsu.

Foto: The Joe Rogan Experience.Bild 3 av 5

2018, under en tre timmar lång podd-intervju, delade Joe Rogan en joint med entreprenören Elon Musk.

Foto: The Joe Rogan Experience.Bild 4 av 5

I augusti 2019 medverkade demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders på The Joe Rogan Experience. Programmet närmar sig elva miljoner visningar på Youtube.

Foto: Jeremy Hogan/APBild 5 av 5