Annons

Miljoner i livsfara: ”Världen måste göra något nu”

De senaste striderna i Jemen kan bli katastrofala. Hamnstaden Hodeida är livlinan för miljoner jemeniter.

– Världen måste förstå att Jemen redan utgör världens värsta humanitära kris och att det nu kan bli ännu värre, säger hjälporganisationen Oxfams landchef Muhsin Siddiquey till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Huthi-rebeller i närheten av Sanaa, Jemen, 2017.

Foto: Hani Mohammed/AP

En läkare visar bilden av Fadl, åtta månader, i Jemen strax innan han svalt ihjäl.

Foto: Nariman El-Mofty/AP

Huthi-rebeller i närheten av Sanaa, Jemen, 2017.

Foto: Hani Mohammed/AP
Huthi-rebeller i närheten av Sanaa, Jemen, 2017.
Huthi-rebeller i närheten av Sanaa, Jemen, 2017. Foto: Hani Mohammed/AP

I onsdags inledde den saudiskledda militäralliansen en offensiv för att driva ut huthirebellerna från hamnstaden Hodeida (al-Hudaydah) i nordvästra Jemen.

Staden är en livlina för miljoner jemeniter. 90 procent av all mat och 50 procent av mediciner och bränsle kommer den vägen till det fattiga landet, som sedan tre år härjas av krig.

– Landet är redan på svältgränsen och undernäringen är utbredd. En tredjedel av Jemens befolkning vet inte varifrån de ska få sitt nästa mål mat. Om hamnen inte fungerar kommer alla familjer att få begrava sina svagaste, säger Oxfams landchef Muhsin Siddiquey för SvD.

Han befinner sig i Sanaa och har beordrat alla hjälporganisationens personal att hålla sig borta från staden. Trots det reste en av de anställda dit eftersom hon har sin familj där.

Annons
Annons

En läkare visar bilden av Fadl, åtta månader, i Jemen strax innan han svalt ihjäl.

Foto: Nariman El-Mofty/AP

– Jag pratade just med henne. Stadens invånare är oerhört rädda. De sitter som i en fälla. Från luften sker saudiska flygattacker. Från havet attackerar Förenade arabemiratens trupper och regeringsstyrkorna rör sig in mot staden söderifrån.

Muhsin Siddiquey berättar att huthirebellerna inte tillåter några transporter in i staden av säkerhetsskäl. Därför har invånarna också svårt att söka sig till säkrare platser.

En läkare visar bilden av Fadl, åtta månader, i Jemen strax innan han svalt ihjäl.
En läkare visar bilden av Fadl, åtta månader, i Jemen strax innan han svalt ihjäl. Foto: Nariman El-Mofty/AP

– Än så länge finns mat, vatten och mediciner. Men folket är beroende av dricksvatten på flaska. Om hamnen stängs tar det inte lång tid innan det tar slut.

De shiitiska huthirebellerna kontrollerar staden sedan 2014 då de genom en kupp tog makten över huvudstaden Sanaa och större delen av landet. Regeringen flydde till hamnstaden Aden i södra Jemen och några månader senare gick en saudiledd koalition till attack mot huthirebellerna.

Sedan dess har kriget orsakat minst 10 000 döda och 50 000 skadade. Över två miljoner jemeniter befinner sig på flykt i landet, minst en miljon människor har smittats i en omfattande kolera-epidemi och landet bedöms befinna sig i den värsta humanitära krisen i världen.

22 miljoner jemeniter beräknas vara beroende av humanitärt stöd. Men det är trögt att få in pengar till hjälpen. Enligt FN:s katastroforgan OCHA har man bara fått in hälften av de 3 miljarder dollar som man behöver för att hålla liv i befolkningen.

Annons
Annons

– Alla internationella organisationer försöker nu pressa på FN:s säkerhetsråd och medlemsländerna för att få till stånd en solid resolution om Jemen. De måste stoppa attacken mot Hodaida, kräva en omedelbar vapenvila, se till att humanitära transporter kan genomföras och att parterna återvänder till fredssamtal, säger Muhsin Siddiquey.

Hundratusentals av hamnstaden Hodeidas 600 000 invånares liv bedöms annars vara i fara.

FN:s särskilda Jemensändebud Martin Griffiths har föreslagit att FN ska skulle ta över kontrollen över Hodeida. Enligt honom pågår det samtal med båda huthier och den saudiledda koalitionen för att trappa ned våldsamheterna. Men på torsdagen märktes inget av det på slagfältet. Beskjutningen av staden fortsatte och regeringsstyrkor erövrade staden Nakhila som ligger en dryg mil söder om Hodeidas internationella flygplats, enligt nyhetsbyrån AP.

Huthirebellerna är väl förskansade både i staden Hodeida och bergen omkring och visar inga tecken på att vara beredda att ge upp. En talesperson för rörelsen försäkrade i maj att koalitionstrupperna i och med ett anfall mot hamnstaden skulle ”kliva in i helvetet och möta sin undergång”.

– Världen måste förstå att något måste göras nu, vädjar Muhsin Siddiquey.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons