Annons

Miljonsatsar på turism: ”Klimatdebatten påverkar”

Den svaga kronan och klimatdebatten är guld för besöksnäringen – men mycket potential är fortfarande outnyttjad. Det menar regeringen, som nu satsar 10 miljoner kronor och tar fram en ny nationell strategi för att då fart på branschen.

– Besöksnäringen behöver växa ännu mer, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Under strecket
Publicerad

Näringsminister Ibrahim Baylan och landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 2
Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 2

Näringsminister Ibrahim Baylan och landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1
Näringsminister Ibrahim Baylan och landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Näringsminister Ibrahim Baylan och landsbygdsminister Jennie Nilsson. Foto: Simon Rehnström

För att möta utmaningarna med en spridande automatisering och digitalisering vill svenska regeringen hårdsatsa mot den svenska besöksnäringen. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till SvD, som menar att en satsning är nödvändig för att skapa tillväxt och jobb i landsbygden.

– Vi ser att det anställs färre inom handeln och inom industrin. För att möta utmaningarna vill vi därför satsa på den svenska besöksnäringen, som vi bedömer är en stark framtidsbransch för Sverige, säger Baylan och fortsätter:

– Vi måste svara på utmaningarna som automatiseringen och digitaliseringen för med sig.

Som en del i satsningen kommer regeringen för första gången arbeta fram en nationell strategi för besöksnäringen, som ska sträcka sig 2020–2030. Redan i höst vill Baylan kunna presentera planen för riksdagen.

Annons
Annons
Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

– Vi vill inte dra detta i långbänk. Vi ska nu snabbt sätta oss ned och kolla på vad som är möjligt att göra, och dra upp generella riktningar och mål.

Att besöksnäringen börjar bli en, från regeringens sida, allt mer prioriterad marknad märktes också när vårbudgeten presenterades i förra veckan. När finansminister Magdalena Andersson presenterade budgeten innehöll den en – visserligen tämligen nätt – satsning på tio miljoner kronor, direkt mot Sveriges besöksnäring.

Vad ska de här miljonerna gå till?

– Vi ser besöksnäringen som en framtidsbransch. Pengarna i vårbudgeten kan ses som ett smörjmedel för industrin, och gör förhoppningsvis så att flera olika aktörer med olika intressen kan samverka. Vi hoppas att pengarna ger aktörerna möjligheterna att växla upp, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, som också lyfter fram hur viktig besöksnäringen är för Sveriges glesbygd.

Foto: Simon Rehnström

Jennie Nilsson och Ibrahim Baylan säger att regeringen har tittat på hur grannländer som Norge och Finland arbetat med sina respektive besöksnäringar, innan man valt att ta fram en nationell strategi. De bägge socialdemokratiska ministrarna hävdar också att svensk turism har en stark konkurrenskraft, och lyfter särskilt Åre, Öland, Göta Kanal och hela norra Sverige som särskilt intressanta resmål – för såväl inhemskt som utländsk turism.

– Besöksnäringen är en av Sveriges snabbast växande marknader, men den behöver växa ännu mer, säger Baylan, och hänvisar till Tillväxtverkets siffror som 2017 visade att Sverige sysselsätter omkring 180 000 personer inom turistnäringen.

Hur dopad bedömer ni att den svenska besöksnäringen är på grund av den svaga kronan?

– Det är klart att den svaga kronan gjort det billigare för utländska turister att åka hit, samtidigt som det blivit dyrare för svenskar att åka utomlands. Men vi har sett en ökning över längre tid, även innan kronan försvagades, säger Baylan.

– Sedan har vi märkt en ökande trend bland svenskar att turista i Sverige. Den pågående klimatdebatten påverkar hur vi turistar, säger Jennie Nilsson.

Hur mycket pengar regeringens satsning på besöksnäringen i slutändan kommer kosta – när den nationella strategin står färdig – vågar varken Baylan eller Nilsson i nuläget svara på.

– Det är det vi ska komma fram till nu. Vi sätter igång med arbetet för att plocka fram strategin direkt, säger Baylan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons