Annons

Miljonsmäll för Sats – men ljusning för Sverige

Många av Sats gym har tvingats hålla stängt under coronapandemin.
Många av Sats gym har tvingats hålla stängt under coronapandemin. Foto: Simon Rehnström

Coronapandemin har kostat Sats 520 miljoner norska kronor. Restriktionerna i våra grannländer har tvingat gymmen att hålla stängt, men i Sverige ser det annorlunda ut.

Under strecket
Publicerad

Alexander Thunholm bedömer att medlemmarna börjar hitta tillbaka.

Foto: Simon Rehnström

Raija Lönn är en av de som börjat träna på Sats igen efter nedstängningen.

Foto: Simon Rehnström

På torsdagsmorgonen var det dags för gymkedjan Sats att redovisa resultatet för årets andra kvartal. Sats Group, som börsnoterades i Oslo 2019, har påverkats kraftigt av coronapandemin då många av företagets gym har haft stängt. Bolaget uppskattar att den covid-19-relaterade intäktsförlusten uppgår till totalt 520 miljoner norska kronor – vilket motsvarar en halv miljard svenska kronor.

Gymkoncernen finns i Sverige, Norge, Danmark och Finland, och just Sverige är ett undantag i rapporten. Här ökade rörelseresultatet för kvartalet till 69 miljoner norska kronor, jämfört med 66 miljoner för samma period i fjol. Även medlemsintäkterna ökade i Sverige under kvartalet.

Men den totala omsättningen sjönk med drygt 25 procent till 744 miljoner norska kronor under kvartalet. Samtidigt backade medlemsintäkterna från 784 miljoner till 485 miljoner norska kronor.

Sondre Gravir, vd för Sats, säger till SvD att resultatet var väntat på grund av nedstängningar i alla fyra länder, framför allt i Norge där gymmen hade stängt större delen av kvartalet. Sverige sticker ut där Sats bara hade stängt i två veckor i slutet av mars.

Annons
Annons

Alexander Thunholm bedömer att medlemmarna börjar hitta tillbaka.

Foto: Simon Rehnström

Raija Lönn är en av de som börjat träna på Sats igen efter nedstängningen.

Foto: Simon Rehnström

– Vi ser en väldigt positiv utveckling i Sverige där folk har börjat återvända till gymmet, säger Sondre Gravir.

Alexander Thunholm bedömer att medlemmarna börjar hitta tillbaka.
Alexander Thunholm bedömer att medlemmarna börjar hitta tillbaka. Foto: Simon Rehnström

När SvD på rapportdagen besöker ett av gymmen, Sats på Scheelegatan i Stockholm, möts vi av ett fåtal motionärer som är utspridda i lokalen.

Alexander Thunholm, assisterande Club Manager för gymmet, berättar att det till en början var väldigt tomt när de öppnade igen. Sats har efter stängningen vidtagit säkerhetsåtgärder för att bidra till mer avstånd mellan besökarna. Och man har till exempel halverat antalet platser på gruppträningspassen. Även antalet besökare som får vistas i lokalen samtidigt är begränsat.

– Det tog några veckor innan folk började komma hit igen. Sedan har det trappats upp successivt fram till sommaren, säger han.

Alexander Thunholm förklarar att det ofta är ganska tomt på gymmet i mitten av juli och han bedömer att besökarantalet just nu bara ligger något under en vanlig vecka i juli.

Raija Lönn är en av de som börjat träna på Sats igen efter nedstängningen.
Raija Lönn är en av de som börjat träna på Sats igen efter nedstängningen. Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons

Vi pratar med Raija Lönn som började träna här igen en vecka efter att Sats slog upp portarna efter nedstängningen i mars. Hon håller med om att besökarna på gymmet har ökat successivt sedan dess.

– Till en början var jag lite tveksam till att komma tillbaka, men jag tycker att folk är bra på att hålla avstånd och göra rent efter sig, så det funkar, säger Raija Lönn.

Sondre Gravir, vd på Sats, berättar att målet nu är att komma tillbaka till samma nivåer som före pandemin, men att det inte går att avgöra hur lång tid det kan ta. Han tror på en liten ljusning redan under nästa halvår, särskilt i Sverige.

– Jag tror att den långsiktiga effekten av corona blir ett ökat fokus på en hälsosam livsstil vilket kommer att gynna oss när pandemin är över.

Men under det gångna kvartalet minskade antalet medlemmar i Sats med 5 procent jämfört med samma kvartal 2019. Minskningen av medlemsbasen förklaras i rapporten framför allt med lägre försäljning under nedstängningen. Koncernens rörelseresultat föll med 36 miljoner norska kronor.

Vid 16.30-tiden på rapportdagen hade Sats aktie stigit med cirka 3 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons