Annons

Miljontals irakiska flyktingar hemma igen

Irakiska internflyktingar i ett läger i Youssifiyah söder om Bagdad. Arkivbild.
Irakiska internflyktingar i ett läger i Youssifiyah söder om Bagdad. Arkivbild. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Över hälften av de irakier som jagades på flykt när terrorgruppen IS intog stora delar av landet 2014 har kunnat återvända hem igen, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM).

Mer än 3,2 miljoner irakiska internflyktingar är tillbaka på sina gamla hemorter medan 2,6 miljoner fortfarande inte kunnat återvända.

TT-AFP
Publicerad
Förödelse efter striderna för att återta Iraks näst största stad Mosul från terrorgruppen IS. Arkivbild. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Kommunikatören Sandra Black på IOM säger att nästan en tredjedel av de som återvänt hem har gjort det till bostäder som helt eller till stora delar har förstörts. Omkring sex av tio har återvänt till bostäder med måttliga skador.

I vissa områden rapporterar återvändarna om mer eller mindre förstörd infrastruktur i form av bland annat kvaddad el- och vattenförsörjning.

Över en miljon människor har återvänt till sina bostäder i Anbar-provinsen i västra Irak, varifrån irakiska styrkor jagade bort IS i slutet av förra året.

Annons

Mer än en tredjedel av de som fortfarande är internflyktingar kommer ursprungligen från provinsen Nineveh i norr. Där flydde tiotusentals människor från de nio månader långa och blodiga striderna 2016–2017 för att återta landets näst största stad Mosul från IS.

I december i fjol utropade regeringen i Bagdad seger över IS.

Annons
Annons
Annons

Förödelse efter striderna för att återta Iraks näst största stad Mosul från terrorgruppen IS. Arkivbild.

Foto: Felipe Dana/AP/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons