Annons

Erdogans jättemanifestation: ”Blir gigantisk”

President Erdogans politiska manifestation i Istanbul på söndagen blir den största i Turkiets historia. Över tre miljoner människor väntas komma. Men det kurdiska partiet HDP är inte inbjudet.

– Jag tror ändå att något kan hända i sista stund. Turkiets politik är fylld av lappkast, säger Michael Sahlin, tidigare ambassadör och Turkietkännare kopplad till Stockholms universitet.

Under strecket
Publicerad

Turkiets president Erdogan.

Foto: TTBild 1 av 1

Turkiets president Erdogan.

Foto: TTBild 1 av 1
Turkiets president Erdogan.
Turkiets president Erdogan. Foto: TT

Platsen för manifestationen, som regimen tagit initiativ till för att hylla offren från den misslyckade statskuppen den 15 juli, är Yeni Kapi. Den ligger vid hamnen och öppnar sig vidsträckt ut mot Bosporen.

Mat, dryck och flaggor för över tre miljoner besökare ska stå redo när manifestationen inleds klockan 17 på söndagseftermiddagen lokal tid.

– Det blir gigantiskt. Oppositionspartierna (CHP och MHP) måste ställa upp på det här. Det blir intressant att se vad de har att säga i det här läget, analyserar Michael Sahlin.

Selahattin Demirtas, ledare för det prokurdiska partiet HDP, är inte inviterad att tala från scenen. Över sex miljoner människor röstade på 43-åringens parti i förra årets val – vilket gav över 10 procent av rösterna och en plats i parlamentet.

Annons
Annons

– Erdogan (presidenten) har gång på gång sagt att HDP tydligt måste ta avstånd från PKK innan de är välkomna att vara med i en försoningsprocess. Det kan ske något i sista stund. Turkiets politik är fylld av lappkast, säger Michael Sahlin.

Erdogan lyfte i våras bort immuniteten över HDP. Efter den misslyckade statskuppen som skylldes på Gülenisterna, vars ledare huserar i USA, försöker regimen med hjälp av undantagstillstånd åstadkomma en medborgerlig samling både då både inre och yttre orosmoln tornar upp sig.

– Vart ska Turkiet ta vägen? Man söker nya vänner när relationen till EU och USA blivit sämre. Det är därför som Erdogan åker till St. Petersburg på tisdag för att träffa Vladimir Putin, säger Michael Sahlin, svensk ambassadör i Ankara i slutet av 90-talet.

Den hotade flyktinguppgörelsen med EU samt kriget mot IS, Islamiska Staten, tränger ytterligare president Erdogan. I norra delarna av Syrien krigar YPG-gerillan, med nära kontakt till PKK, framgångsrikt på marken mot IS. Michael Sahlin tillägger att de terrorattacker som IS utfört på turkisk mark också skapar oro inför vad som ska hända vid Bosporens kant på söndagseftermiddagen.

– Regimen är rädda för att det ska bli en kurdisk stat i Syrien liknande den som vuxit fram i Irak. YPG kontrollerar fyra självstyrda områden i Syrien, säger Keya Izol, ordförande i det Kurdiska riksförbundet.

Hur ser du på söndagens manifestation?

– Som ett taktiskt arrangemang av Erdogan. Han vill försäkra sig om stödet från allmänheten. Och närma sig Ryssland då han anser att västvärlden gått för långt, säger Keyza Izol.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons