Annons

Volvo Cars anklagas för dieselfusk

Volvomodellen XC60 anklagas för olaglig avgashantering.
Volvomodellen XC60 anklagas för olaglig avgashantering. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den tyska miljöorganisationen DUH anklagar Volvo Cars XC60 för att släppa ut betydligt mer kväveoxider i verkligheten än när bilen testas. Forskare vid organisationen skriver i ett uttalande att bilen har ”en tydligt olaglig manipulationsanordning.”

Under strecket
Publicerad

Det är första gången Volvo Cars får anklagelser riktade mot sig angående dieselfusk – likt Volkswagen 2015.

Den tyska miljöorganisationen DUH skriver i ett uttalande att Volvo Cars XC60 utsläpp av kväveoxider är större i verkligheten än när bilen testas.

När temperatsensorn kyldes ned till mellan minus 4 och 0 grader Celsius är utsläppen 12 gånger så stora – och vid temperaturer mellan 9 och 22 grader är utsläppen fyra gånger så stora som EU:s krav, enligt DUH.

Volvo Cars nekar till anklagelserna om att ha fuskat med testerna.

– Volvo Cars har aldrig använt några former av manipulationer av tester. Alla våra bilar är testade, certifierade och godkända enligt gällande regelverk och tekniken som används för avgasrening är standard i industrin och väl känd för myndigheter, säger Stefan Elfström, presschef för Volvo Cars i en skriftlig kommentar till SvD.

DUH är den tyska organisation som har framtvingat körförbud i mer än tio tyska storstäder.

– Det är inte bara Volvo som lurar sina kunder med riktigt smutsiga dieselmotorer. Vi ser liknande fusk i vintertemperaturer från Volkswagen, Daimler, Audi, Porsche och BMW. Hälsoeffekterna av det här är oacceptabla, säger Jürgen Resch, chef på DUH i en skriven kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons