Annons

”Sex med en partner är ju en helt annan grej”

För den som vill se porr är möjligheterna i oändliga. De som konsumerar allra mest porr är personer under 36 år, och främst män. Idagsidan har pratat med fyra yngre män om porr – och deras olika känslor av njutning, skam och oro.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Dennis Eriksson

Illustration: Dennis Eriksson

Illustration: Dennis Eriksson
Illustration: Dennis Eriksson

Ofta kallas de ”millennials” – generationerna som var barn och tonåringar åren kring millennieskiftet, och i dag är unga vuxna eller vuxna. Gemensamt för dem som växte upp runt år 2000 är att de var de första att uppleva hur porrtidningen byttes ut mot betalkanalernas porrfilmer hemma i tv:n.

Snart fanns porren också tillgänglig via nätet – och i den smarta telefonen.

Idagsidan har pratat med fyra män som tillhör den grupp där porrkonsumtionen är som högst, det vill säga män och personer under 36 år. Porren har varit en självklar del av livet sedan tonåren för alla fyra, men okomplicerad är inte konsumtionen för någon av dem.

Vi triggade varandra, det var ett slags test som handlade om manlighet.

För 23-åriga Adrian, som liksom de andra intervjuade har valt att inte uppge sitt riktiga namn, har porrens funktion ändrats drastiskt sedan han som tioåring nyfiket skrev in ”www punkt sex punkt com” i familjedatorns webbläsare. Som 12–14-åring umgicks han sedan i ett tajt kompisgäng, där grupptrycket var hårt. När någons föräldrar var borta samlades gänget där, tittade på porrfilm och onanerade tillsammans.

Annons
Annons

De som fick utlösning först och sist kallades nedsättande för ”bögar”, de som hamnade i mitten ”vann”. Allt enligt logiken att den som först fick utlösning tände för mycket på själva situationen, och att den som kom sist tände för lite på porrfilmen.

– Vi triggade varandra, det var ett slags test som handlade om manlighet, säger Adrian. Men vi gjorde det aldrig om vi bara var två, och man fick inte titta på någon annan under tiden. Nu i efterhand har jag verkligen haft ångest över att vi var så homofoba och hårda mot varandra.

Jag känner att jag har fuckat med mitt huvud, jag kan inte titta på ”vanligt” sex längre, det tänder mig inte.

I dag jobbar Adrian som kock, pluggar på ett universitet och har flickvän. Han säger att han numera ”bråkar” med sin porrkonsumtion, då han många gånger har upplevt att den varit destruktiv – han har tittat på porr fast han inte vill och han tycker att det har varit svårt att sluta. I perioder, när han har känt att han har tittat på för mycket, och för grov, porr, har han pausat sin konsumtion.

Suget att klicka sig in på de mer explicita delarna av internet kommer ofta när tillvaron är stressig eller tung:

– Jag känner att jag har fuckat med mitt huvud, jag kan inte titta på ”vanligt” sex längre, det tänder mig inte. Jag måste se något skevt, något hårt gruppsex, örfilar, förnedring. Efteråt, när jag har kommit, kan jag känna: ”Vad håller jag på med?”, säger Adrian.

Jag har ursäktat mig så många gånger i sängen, när jag inte har fått upp den eller för att jag har trott att jag har för liten snopp.

Annons
Annons

För Adrian hänger hans porrkonsumtion ihop med en instrumentell, mekanisk, och ibland inte ens särskilt njutbar onani. Den är mer ett sätt att slappna av.

– Den orgasm jag får när jag tittar på porr är egentligen död, den är över på två sekunder och är inte ens särskilt skön. Att fantisera och göra det i duschen eller att ligga med någon, det är ju mycket skönare, säger han.

Hur Adrian ser på sig själv och sin prestation har också påverkats av porren.

– Jag har ursäktat mig så många gånger i sängen, när jag inte har fått upp den eller för att jag har trott att jag har för liten snopp. Jag har känt mig dum när det inte går, man ska ju alltid vara redo och alltid kåt. Men de känslorna kommer väldigt sällan nu, jag har jobbat hårt för att inte skämmas över det, säger Adrian.

Ted är 27 år och arbetar som journalist. Hans porrkonsumtion har utvecklats i takt med tekniken – när han fick en egen dator i tonåren tittade han mer på porr. I dag går Teds porrkonsumtion i vågor. Oftast väljer han heterosexuell porr utan för mycket våldsinslag. Ibland tittar han varje dag, och ibland, när han reser mycket i jobbet, kan det bli långa uppehåll.

Jämfört med den mer mekaniska onanin Ted minns från sina tonår, ser han i dag snarare porren och onanin som en mysig stund han har med sig själv, till och med som något lite lyxigt.

– Porren är ett av många sätt att koppla av på, lite som att kolla på en tv-serie för att komma bort från vardagen en stund.

– Sex med en partner är ju en helt annan grej. Det innefattar en del prestation, att man ska lyckas med någonting, men man får också ut mer av det. Med onanin vet man vad som kommer att hända och vad man får, säger Ted.

Annons
Annons

Erik är 22 år, pluggar på universitet och är aktiv i en jämställdhetsorganisation. Under sina tonår konsumerade han porr i princip varje dag. I dag tittar han sällan, och i så fall främst videor på tjejer som onanerar – så fort en porrscen innehåller en eller flera män upplever Erik att det blir våldsamt och obehagligt.

Varje sexualiserad bild av en kvinna jag ser gör att jag associerar kvinnor mer med sex.

Även Erik beskriver porren som ett slags beroende, som han försöker att helt sluta med. Men ibland, speciellt om han är stressad eller mår dåligt, tittar han ändå på porr. I de perioderna känner han snabbt av effekterna: Han tänker mer på sex, vilket i sin tur tar tid och fokus från viktiga saker i livet, som studier och vänner.

– Dessutom gör varje sexualiserad bild av en kvinna jag ser att jag associerar kvinnor mer med sex, och att jag ofta föreställer mig tjejer jag träffar i min vardag i sexuella situationer.

35-åriga Joel jobbar med kommunikation och är musiker. Han minns hur han som barn och på väg hem från skolan tittade i porrtidningar gömda i en övergiven stuga. Han menar att han tack vare att han inte har vuxit upp med internetporr kunnat utveckla en egen sexualitet.

Kanske skulle det vara svårt att bli hård i en situation som inte är som ens förväntningar.

När Joel i dag, sporadiskt, konsumerar porr väljer han främst amatörporr med heterosexuella par eller filmer med enbart tjejer. Ändå oroar han sig för så kallad porrimpotens, erektionsproblem till följd av porrkonsumtion, och för att hans förväntningar på sex och partner ska påverkas.

Annons
Annons

– Jag tror att jag skulle kunna bli beroende av porr om jag konsumerade mer än vad jag gör i dag, och också att jag skulle kunna få förväntningar på hur folk bör ser ut. Kanske skulle det vara svårt att bli hård i en situation som inte är som ens förväntningar, säger Joel.

Det är på ett sätt hyckleri från min sida, jag går ju in på de där sajterna ändå.

Både porrens skadeverkningar och produktionsförhållanden i porrindustrin är ständigt återkommande i debatten.

Att övergrepp, trafficking och orimliga arbetsförhållanden kantar industrin är något som Joel funderat mycket på.

– Även om jag själv främst tittar på amatörporr och undviker produktionsbolagens porr så bidrar jag ju ändå till en industri som är skadlig för människor. Bara man klickar runt på en porrsajt tjänar ju någon pengar. Men det är på ett sätt hyckleri från min sida, jag går ju in på de där sajterna ändå, säger Joel.

Går det att då att använda sin konsumentmakt när det gäller porr? Det är svårt, menar de fyra intervjuade. Det finns ju ingen märkning för ”etiskt” producerad porr, och huruvida de medverkande samtycker till det som utspelar sig på filmen är svårt att bedöma som konsument.

Om man hade vetat hur det ser ut i verkligheten hade det säkert känts väldigt mycket värre att titta på porr.

Ted hävdar att man som porrkonsumerande individ inte har någon större möjlighet – eller något ansvar – att förändra porrindustrin.

– Jag tycker inte att jag gör något moraliskt fel när jag tittar på porr. Jag slutar ju inte att köpa kläder för att det är dåligt för miljön och för dem som syr kläderna heller. En förändring av industrin måste komma högre upp ifrån.

Men kunskapen om industrin är något som också går att undvika, menar 23-årige Adrian.

– Jag har använt argumentet att det är samtycke, att porrskådisarna får betalt och så. Men det blir lite som att blunda, om man hade vetat hur det ser ut i verkligheten hade det säkert känts väldigt mycket värre att titta på porr.

Erik, Adrian, Ted och Joel heter egentligen något annat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons