Annons
Krönika

Katarina Wennstam:Min far följde tyvärr inte sina drömmar

Under strecket
Publicerad

**Det är bara **fotboll, det är inte livet. Det finns annat som är viktigare. Ändå är det en fotbollsmatch jag mer än något annat skulle vilja få uppleva med min döde far.

Jag tänker på orden som kom ur Zlatan Ibrahimovics mun när han höll tacktal för sin nionde Guldboll. Rösten som brast och den sköre mannen bakom den tuffa ytan som vi så sällan har sett att vi knappt tror att han existerar.

Men självklart är fotbollsguden lika mycket människa som någon av oss. Självklart gör närheten till döden samma sak med honom som med oss alla. När någon man älskar försvinner är vi hjälplösa och påminns om vad som verkligen betyder något i livet.

**Jag förlorade **minfarför snart fyra år sedan, det var den förbannade cancern. Sedan han försvann tänker jag ofta på den lista på saker som människor ångrar på sin dödsbädd, som har cirkulerat på nätet i några år. Den är sammanställd av sköterskan Bonnie Ware, som har vårdat många människor i livets slutskede och som har sett samma ångest och samma frågor återkomma hos patient efter patient.

Annons
Annons

Det finns de som ångrar att de jobbade för mycket och de som sörjer att de inte höll kontakten med sina vänner. När livet obönhörligen är på väg att ta slut så ångrar de att de inte har uttryckt känslor, att de inte var modiga nog. De önskar att de hade tillåtit sig själva att vara lyckligare. Och vanligast är att människor uttrycker ånger över att de inte hade modet att leva det liv de själva ville, utan det som andra förväntade sig av dem.

Det är både sorglig och upplyftande läsning att ta del av Bonnie Wares slutsatser. Vi som förhoppningsvis ännu har många år kvar att leva kan ju läsa denna lista, ta den till våra hjärtan och leva våra liv så gott vi kan. Så att vi inte den dag då det är för sent ligger där och tänker just det som sköterskan Ware och annan palliativ vårdpersonal varje dag tar del av.

Min far följde tyvärr intesina drömmar. Han blev hemkallad från sin drömtjänst på ambassaden i Madrid för att sköta om familjens företag, och gjorde sin plikt som äldsta son. Han var dålig på relationer med de som verkligen älskade honom och han jobbade alldeles för hårt. Ofta då jag hör pappor säga att de bara inte kan ta föräldraledigt tänker jag på den ånger som min far gav uttryck för på sin dödsbädd. Han valde fel, men insåg det för sent.

I dag har jag en son som följer i min fars fotbollstokiga fotspår och har blivit den nästan absurt hängivna Real Madrid-supporter som hans morfar var. Han berättar stolt för sina vänner att i kväll sitter morfar uppe i himlen och tittar på samma match som han gör här nere på jorden. Han har förmodligen sin Madridista-halsduk på sig han också.

**En vårkväll **tidigare i år, då jag och min son tillsammans med åttiotusen andra supportar vrålade ut vår lycka när Isco gjorde mål på Santiago Bernabeu-stadion och ljudet steg upp mot Madridhimlen så tänkte jag just så.

Ja, det är bara fotboll, pappa. Men jag önskar att du hade varit här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons