SvD Perfect Guide
Annons

Min helg: ”Uppfostrar barnen med Julia Roberts”

Foto: Anna-Lena Ahlström

Louise Boije af Gennäs sjunger med liveband, äter familjebrunch och pratar om familjedevisen AGU.

Text: Hugo Rehnberg - 2 juli 2019

På fredagseftermiddagen kör jag ett hårt cross-training-pass följt av styrketräning. Känns skönt. Jag är fortfarande helt slut efter boksläpp och releasefest i veckan för min nya bok Verkanseld – sista delen i Motståndstrilogin – där jag bland annat sjöng tolv låtar på scen med ett åttamannaband. Blir fortfarande helt lycklig när jag tänker på det.

Efter träningen gör jag mig klar för att gå på Operan. Vi har blivit medbjudna av goda vänner för att se Alexander Ekmans moderna balett Eskapist. De har med sin dotter och vi vår. Efter föreställningen går vi hem till dem och äter och dricker goda viner och diskuterar föreställningen. Det är befriande att ha med tjejerna, de är brutalt ärliga i sina uppfattningar. Våra söner som är nära kompisar är på studentskiva med psykedeliskt tema, det är säkert världens drag där.

På lördagen går jag upp först framåt elva, men fortfarande före tonåringarna. Då har min man Calle, som gick upp vid sex, hunnit jogga, gå ut med hundarna och äta frukost minst ett par gånger. Så småningom sparkar vi upp kidsen och därefter går hela familjen till restaurang Strandvägen 1 och äter en sen brunch. Jag börjar med heta räkor i olja och följer upp med svärdfisk. Vi blir sittande i flera timmar, och bara pratar och skrattar. Det kanske låter väldigt idylliskt, men vi älskar verkligen att umgås med varandra i vår familj och barnen är supertajta. Det gör mig otroligt glad. 

Annons
Annons

Barnen går på varsin fest på kvällen medan Calle och jag stannar hemma. Han somnar i soffan medan jag kollar tv-serien The Sinner med Jessica Biel. Barnen låter mig vara med på ett hörn genom att skicka bilder och videoklipp från festerna under kvällen.

På söndagen sover jag ut igen. När även barnen har vaknat tar de över köket och lagar frukost till oss alla. Vår dotter gör smoothies, avokadomackor och andra nyttiga grejer och ger vår son instruktioner om vad han ska hacka och skära. Det blir flera timmar tillsammans i köket och jag hinner ”helg-läsa” läsa ikapp SvD, med både Magasinet, Perfect Guide och inte minst serierna som jag älskar. Mumintrollet och Fantomen fanns med i min barndom.

På eftermiddagen pluggar vår son till sina slutprov i skolan och vår dotter tränar medan jag förbereder söndagsmiddagen. Jag är verkligen inte särskilt duktig på att laga mat, men jag har några paradrätter som familjen gillar. Ikväll blir det kyckling i ugn. Rosmarin är bra. Vi sitter till bords länge och pratar om jobb och barnens skola. Elsa går ut nian och Carl-Axel tar studenten, så de har många funderingar om vad de vill göra med sina liv. Calle och jag pratar som vanligt om vikten av AGU – ”Aldrig Ge Upp”, om det är något man verkligen vill åstadkomma. För mig finns det inga bättre stunder än när hela familjen umgås på det här sättet. 

Efter middagen släpar jag med allihop upp till tv-rummet och tvingar dem att se en film. Den här gången blir det klassikern Erin Brockovich med Julia Roberts, baserad på en sann historia om en kvinna i USA som sökte sanningen om utsläpp och vågade gå emot systemet. Jag ser det som en viktig del av barnens uppfostran – att lära sig att stå upp för vad som är rätt. Hela familjen gillar filmen och efteråt pratar vi om den, förstås.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Annons