Annons

”Min kärlek till schlagern har brunnit i 40 år”

Anna Charlotta Gunnarson börjar skriva om Melodifestivalen och Eurovision i SvD denna vår. Hon kommer att göra större och mindre nedslag och analyser inför delfinalerna och sätter betyg på låtarna i finalerna.
Anna Charlotta Gunnarson börjar skriva om Melodifestivalen och Eurovision i SvD denna vår. Hon kommer att göra större och mindre nedslag och analyser inför delfinalerna och sätter betyg på låtarna i finalerna. Foto: Allis Nettréus

I böcker och programserier har Anna Charlotta Gunnarson visat att det går alldeles utmärkt att bevaka schlager och pop på både ett seriöst och kvickt sätt. När schlagersäsongen drar igång till våren är det hon som i SvD skriver om Melodifestivalen och Eurovision samt betygsätter finallåtarna.

Under strecket
Publicerad

Pagan Fury lajvar Ruslana?

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Hur ser ditt förhållande till Melodifestivalen ut?

– Min kärlek har brunnit sedan slutet av 1970-talet. Jag blev tidigt intresserad av tävlingens själ, spelade in låtarna och läste på om personerna på och bakom scen. Jag älskar mixen av starka känslor och vansinniga hattar. Eftersom många artister och genrer har samsats i festivalen genom tiderna har jag fått med mig en ganska obrydd syn på fint och fult överlag. Jag har suttit i Stockholmsjuryn och i den internationella ESC-juryn några gånger och skulle gärna se fler band tävla.

Vad kännetecknar en riktigt bra Melodifestivalslåt?

– Oavsett tempo måste låten under sina tre koncentrerade minuter väcka en passion hos lyssnaren: "Åh, det här vill jag höra igen." Helst ska det kännas som om artisten och låten sitter ihop. Äktenskap brukar ju ingås med typ något gammalt, något nytt och något lånat – och det funkar ofta även i festivalen. Men en catchy låt är sällan enkel, Carolas "Främling" har sjukt avancerad uppbyggnad, är jättesvår att sjunga och titeln återfinns inte ens i refrängen. För att få till en klassiker krävs mod av musikmakarna att göra det oväntade, men samtidigt ge oss en fjäderlätt illusion.

Annons
Annons

Pagan Fury lajvar Ruslana?

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Vilken är din favoritvinnare genom tiderna?

– Solklart bäst är Loreens "Euphoria", men jag håller också "Bra vibrationer" med Kikki Danielsson och "You" med Robin Stjernberg högt. Två fantastiska låtar som aldrig vann är Björn Skifs "Michelangelo" och Salem Al Fakirs "Keep on walking".

Vad säger du om årets artistuppställning?

– Det är jätteroligt att Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa och Ann-Louise Hanson är med. I år blandas schlagerveteraner med unga talanger som blivit kända genom tv-tävlingar och nätet. Men det finns inte så mycket däremellan – få artister som är riktigt oväntade i Melodifestivalsammanhang. Utom den internationellt kände Mohombi och möjligtvis Pagan Fury, som klädmässigt verkar lajva Ukrainas Eurovisionvinnare Ruslana.

Pagan Fury lajvar Ruslana?
Pagan Fury lajvar Ruslana? Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons