Annons

”Min svärdotter hackar på sin son – hur ska jag agera?”

Pinsamt och ovärdigt. Så beskriver signaturen ”Ledsen farmor” sin svärdotters beteende mot barnbarnet. Etikettexpert Sofia Larson ger råd kring en familjerelation som enligt forskare kan vara extra ansträngd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Illustration: Thomas MolénBild 1 av 1
Foto: Illustration: Thomas MolénBild 1 av 1
Foto: Illustration: Thomas Molén

Fråga: Var nyligen på besök hos son med familj. Det är ju roligt att träffa sina barnbarn, men det är förfärligt att höra hur min svärdotter hackar och klankar på sonen stor del av tiden. Pinsamt och ovärdigt är det att inför sina svärföräldrar bete sig så, tycker jag.

Men hur ska jag agera?

/Ledsen farmor

Just förhållandet mellan svärdotter och farmor tycks vara extra ansträngt.

Sofia Larsson: Relationen till svärföräldrar är erkänt svår, och forskning vid Åbo universitet har visat att antalet konflikter ökar kraftigt när barn kommer in i bilden. Ju mer engagerade svärföräldrarnas är i barnens uppfostran, desto mer bråk.

Just förhållandet mellan svärdotter och svärmor tycks vara extra ansträngt. Enligt Terri Apter, amerikansk psykolog som verkat vid Cambridge och skrivit flera böcker om familjerelationer, är det betydligt vanligare att kvinnor upplever långvarig stress på grund av sin svärmor än att män gör det. Orsaken har föreslagits ligga i alltifrån historia till biologi.

Annons
Annons

Eftersom din fråga är kort och du inte tar upp några exempel har jag valt att besvara den utifrån tre tänkbara scenarion:

 

Scenario 1: Du missar den större bilden

Kanske är du som Drottning Silvia, som anser att barnbarn är livets efterrätt. Gott så, men risken i en sådan situation är att man blir lite blind för att barn behöver disciplin, såväl som kärlek. Flera mammor jag har talat med vittnar dessutom om att det i deras förhållande finns en slags ”god cop/bad cop”-dynamik, där pappan är den roliga och mamman är den som får utdela alla förmaningar. Som utomstående är det lätt att missa den större bilden.

Råd: I det här scenariot får du jobba med att backa. Fokusera på det som är bra med svärdotterns föräldraskap. Om din son är som papporna jag beskriver ovan, föreslå då gärna att han ska ta större ansvar för den ”tråkiga” delen av uppfostran.

 

Om det är så att du misstänker att ditt barnbarn far illa måste du naturligtvis agera.

Scenario 2: Du har fog för din oro

Är det så att din svärdotter ständigt klankar ner på sonens person och inte på hans handlingar så låter det – milt uttryckt – som ett klassiskt fall av dålig barnuppfostran. Negativ feedback ger man på vad någon gör, inte på vad den är.

Råd: Om det är så att du misstänker att ditt barnbarn far illa måste du naturligtvis agera. Vad säger din son om situationen? Finns det fler släktingar som du kan rådgöra med?

 

Det kanske inte blir ett särskilt roligt samtal för någon av er, men på sikt tror jag det är rätt väg att gå.

Scenario 3: Det är ett mellanting

Eventuellt är det som det så ofta brukar vara: att sanningen ligger någonstans mitt emellan. Din svärdotter kanske är lite väl hård mot sin son, samtidigt som du kanske är lite väl hård mot din svärdotter.

Råd: Här rekommenderar jag att du pratar med din svärdotter. Det kommer kanske inte bli ett särskilt roligt samtal för någon av er, men på sikt tror jag det är rätt väg att gå. En mamma jag pratade med fick inputen från sin egen mor att hon var för hård. Hon gick in på toaletten och grät, men när hon tänkt på det så tog hon rådet till sig.

Att gå via din son är förstås frestande, men risken är att meddelandet aldrig når fram eller att det gör det och bidrar till mer osämja. Bättre att vara rakryggad och kommunicera inställningen: ”Det här är bara min uppfattning, jag kan ha fel, men jag har känt följande”.

Gör det tydligt att efter det här samtalet kommer du inte att ha synpunkter, du vill bara vara medveten om att hon vet hur det kan uppfattas och hur du känner kring det hela.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons