Annons

”Mina barnbarn har inget med barbarerna att göra”

Svenska Patricio Galvez är morfar till sju barnbarn som sitter fast i Syrien. Föräldrarna är döda och utan hjälp från svenska regeringen är det svårt att få hem dem.

– De är oskyldiga barn. Deras pappas övertygelse överförs inte med blodet, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Patricio Galvez är i Syrien för att träffa sina barnbarn.

Foto: Privat och International Resque Committee/TTBild 1 av 1

Patricio Galvez är i Syrien för att träffa sina barnbarn.

Foto: Privat och International Resque Committee/TTBild 1 av 1
Patricio Galvez är i Syrien för att träffa sina barnbarn.
Patricio Galvez är i Syrien för att träffa sina barnbarn. Foto: Privat och International Resque Committee/TT

När SvD får tag i Patricio Galvez på söndagsmorgonen är han på väg i bil till norra Syrien. Där ska han träffa sitt yngsta barnbarn för andra gången.

– Tidigare hade jag bara sett honom på bilder som min dotter skickat.

Pojken som är ett år gammal, är akut undernärd och har lunginflammation. Han vårdas på ett sjukhus tillhörande de syriska kurderna.

När Patricio Galvez träffade honom första gången, i torsdags, var det mycket känslor.

– Han låg halvsovande. När jag rörde vid honom började han titta med en blick som sade: ”snälla låt mig vara”.

– Jag började röra hans händer och fötter. Han började gnälla och då tog jag upp honom så försiktigt som möjligt, som man lyfter en fjäril utan att skada deras vingar.

Patricio Galvez tog honom i famnen och började prata svenska med barnbarnet.

Annons
Annons

– Han öppnade sina fina blåa ögon stort och då sa jag alla hans syskons namn. Han stirrade på mig tyst. Sedan sa jag, det är morfar, som ska ta dig hem. Då började han le. Ingen i rummet kunde hålla sig. Alla grät.

Han fick träffa pojken under 45 minuter. Sen var det besöket slut. Pojkens två närmaste syskon – en tre- respektive fyraårig flicka – som tidigare vårdats i samma rum som pojken hade fått lämna sjukhuset.

Totalt är de sju syskon som är barn till IS-terroristen Michael Skråmo och hans hustru, som är Patricio Galvez dotter. Fyra av barnen är födda i Sverige, tre i Syrien.

Sverige säger att det inte kan göra något för barnen. Området i norra Syrien där barnen befinner sig är för osäkert för svenska tjänstemän att röra sig i, enligt regeringen. Samtidigt har andra länders tjänstemän varit där och tagit hem barn.

I mars tog Frankrike hem fem föräldralösa barn. Andra länder som hämtat barn är USA, Ryssland, Trinidad, Kazakstan och Indonesien. Belgien uppges ha planer på att göra detsamma.

Patricio Galvez skulle gärna ta hem alla barnbarnen själv, men de kurdiska myndigheterna vill att Sverige ska ta en officiell kontakt med dem för detta. Något Sverige hittills inte velat göra.

Förhållandena på sjukhuset, där Patricio Galvez yngsta barnbarn vårdas, och i lägret, där de andra barnbarnen finns är svåra. Det är brist på mediciner, vatten och mat. Hjälporganisationer gör vad de kan, men ingen hade räknat med att det skulle komma så många människor.

Totalt är det 73 000 personer med kopplingar till terrorgruppen IS som internerats i lägren. De flesta är från Syrien och Irak, drygt 10 000 har annan bakgrund. Av dem är 65 procent barn – och 350 av dem är föräldralösa. De placeras antingen ut i fosterfamiljer bland de internerade eller i ett center inne i lägret, med särskild personal.

När SvD skrev om Michael Skråmos sju barn i torsdags hörde en del läsare av sig med åsikten att Sverige inte ska hjälpa dem eftersom deras föräldrar anslöt sig till IS. Detta är något som får barnens svenska morfar att reagera.

– Mina barnbarn har inget med denna barbariska sekt att göra. De är oskyldiga barn. Deras pappas övertygelse överförs inte med blodet. Lyckligtvis ärver ingen människa sina föräldrars misstag, säger Patricio Galvez och tillägger:

– De som säger så tycker jag synd om. De har varken kunskap eller hjärta för att förstå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons