Annons

Mindre elavfall med en sorts mobilladdare

Olika laddare för olika mobiltelefoner – här en Iphone och en Huawei.
Olika laddare för olika mobiltelefoner – här en Iphone och en Huawei. Foto: Audun Braastad/TT

Det är dags att standardisera laddare för mobiltelefoner. Det menar Europaparlamentet som uppmanar kommissionen att ta fram ett nytt lagförslag. Allt för att minska det elektroniska avfallet och hjälpa konsumenter att göra hållbara val.

Under strecket
Publicerad

Varje år slängs ungefär 50 miljoner ton elavfall i världen. Ett genomsnitt på mer än sex kilo per person och år. Europa skapar 12,3 miljoner ton elsopor, vilket motsvarar i 16,6 kilo per person.

Dessa siffror vill nu Europaparlamentet göra något åt och de anser att gemensamma laddare för mobil radioutrustning är en viktig åtgärd för att minska sopberget.

Parlamentet betonar de miljöfördelar det skulle innebära att sälja laddare och enheter separat, men att det också skulle kunna leda till prisökningar.

Kommissionens försök att uppmuntra industrin att utveckla gemensamma laddare är inget nytt, men hittills har de inte genererat de önskvärda resultaten.

Med det sagt har utvecklingen ändå gått åt rätt håll. 2009 fanns det fler än 30 olika laddningslösningar, i dag finns tre varianter.

Under det tredje kvartalet i år ska EU-kommissionen presentera ett lagstiftningsinitiativ om gemensamma laddare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons