Annons

Ministern beredd prata om trängselskatten

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bjuder in företrädare från Stockholm och Göteborg och omgivande regioner till samtal om krav på att pausa trängselskatten under coronapandemin. Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bjuder in företrädare från Stockholm och Göteborg och omgivande regioner till samtal om krav på att pausa trängselskatten under coronapandemin. Arkivbild. Foto: Erik Simander / TT

Krav har rests på att pausa trängselskatten i Göteborg och Stockholm under coronapandemin. Nu bjuder infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) in företrädare för de båda städerna och regionerna för att höra argumenten.

Under strecket
Lars Larsson / TT
Publicerad

Eneroth fick för en tid sedan en begäran från Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) om att pausa skatten tillfälligt. Ett skäl som anförts är att till exempel vårdpersonal som vill hålla sig friska inte ska få ett ekonomiskt avbräck om de tar bilen i stället för pendeln, bussen eller tunnelbanan till jobbet.

– Självklart är regeringen beredd att titta på alla olika möjligheter för att minska smittspridningen. Men det här berör ju inte bara Stockholms stad. Ska vi göra ett sådant undantag måste vi föra samtal med företrädare för hela Stockholmsregionen, för Göteborg och Västra Götaland, säger Eneroth.

Han påminner om att trängselskatten används för att betala investeringar i kollektivtrafik och att en paus skulle innebära en mindre kassa att investera med.

– Man måste veta vilka konsekvenserna blir, säger Eneroth.

Han räknar med att mötet, som lär hållas digitalt, kan bli av relativt snart.

Förutom Miljöpartiet i Stockholm har Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni krävt besked om pausad skatt. Sverigedemokraterna har, utan att lyckas, försökt få till ett initiativ i riksdagen.

Även Moderaterna vill ha en paus för trängselskatten. Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att M har lagt ett initiativ till finansutskottet som ska behandlas på tisdag.

Hon reagerar på att Tomas Eneroth säger att en paus skulle innebära en mindre kassa för infrastrukturinvesteringar.

– Det är en orimlig position. Den frågan som vi väcker är att regeringen ska pausa trängselskatten och se till så att staten skjuter till de resurser som inte kommer in, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons