Annons

Regeringen satsar för att bekämpa vaccinkritikerna

De starka vaccinkritiska vindarna som blåser över Europa oroar socialminister Annika Strandhäll (S). Regeringen vill bekämpa vaccinmotståndet i Sverige genom ökade resurser hos Folkhälsomyndigheten.

Under strecket
Publicerad

Annika Strandhäll.

Foto: Erik Simander/TT
Foto: Junge, Heiko/TT

Annika Strandhäll.

Foto: Erik Simander/TT
Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll. Foto: Erik Simander/TT

– Det här är en otrolig viktig fråga med tanke på utvecklingen i Europa och världen med rörelser som sprider falsk information och skapar rädsla. Det oroar mig som minister, säger socialminister Annika Strandhäll (S) som tagit till åtgärder för att bekämpa ett groende vaccinmotstånd i Sverige.

– Att det på sociala medier talas om så kallade mässlingpartys, där man sprider smittan mellan barnen, det tyder på att det finns en vaccinkritisk diskussion i Sverige. Den är än så länge liten, men det gäller att vara på tårna för att bekämpa den.

Därför bör en utbredning av falsk information kring vaccin motarbetas, anser ministern.

Vaccinen har varit revolutionerande och det är det mest effektiva sättet att förhindra spridningen av sjukdomar. Vi har sett tydliga tecken på vaccinmotstånd också i Sverige i form av sjukdomar som mässling som börjat sprida sig igen.

Annons
Annons
Foto: Junge, Heiko/TT

– Vaccinen har varit revolutionerande och det är det mest effektiva sättet att förhindra spridningen av sjukdomar. Vi har sett tydliga tecken på vaccinmotstånd också i Sverige i form av sjukdomar som mässling som börjat sprida sig igen, säger Strandhäll till SvD.

Strandhäll ser det också som oroväckande att föräldrar väljer att skjuta upp vaccinerna, trots att det har visats att det är framgångsrikt att vaccinera unga barn.

– Att det i dag också ställs fler frågor vid BVC när barnen ska vaccineras, är ett tecken på ökad skepticism, som bygger på en ökad oro. Som samhälle måste vi möta upp det här.

Regeringen har följt vaccinationsdebatten och satte därför tidigare i år in särskilda insatser för att förbättra och förtydliga informationen om vaccinationer för barn.

Fram till början av 2021 får Folkhälsomyndigheten 5,5 miljoner kronor för insatserna.

– Projektet ska se till att personalen på till exempel BVC eller familjecentraler ska kunna ge bra och lättillgänglig info om vacciner. Pengarna ska också användas till att sprida riktad information i områden där det vaccineras mindre, till exempel till nyanlända utan samma tradition och inställning till vaccin som i Sverige, förklarar Strandhäll.

Satsningen kommer alltså också att omfatta uppsökande arbete.

– Vi ska ha en fortsatt hög vaccinationstäckning. Ingen ska känna oro eller tveksamhet för att vaccinera.

Strandhäll räds heller inte för att ta tag i diskussionen med skeptikerna.

– Det sprids falsk information på sociala medier och falska nyheter – det här måste vi som samhälle kunna möta upp och bemöta felaktigheter. Vi måste också kunna stöta oss med vaccinskeptikerna. Vi måste bekämpa det här helt enkelt.

Att attityderna kring vaccin har blivit en politisk fråga i Europa oroar också socialministern.

– Vi lever i en populistisk tidsera med snabba skiften i politiska ståndpunkter och vi riskerar slå sönder ett långvarigt arbete i kampen mot sjukdomar med en sådan utveckling.

Foto: Junge, Heiko/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons