Annons

Ministern kritiseras: ”Fel om vinsterna”

Flera små omsorgsföretag och Svenskt näringsliv reagerar kraftigt mot civilministerns uttalande att välfärdsföretag kommer att kunna göra vinster i nivå med andra tjänsteföretag. Det är direkt felaktigt, enligt Svenskt näringsliv.

Under strecket
Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabi.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

Civilminister Ardalan Shekarabi.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1
Civilminister  Ardalan Shekarabi.
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Johan Nilsson/TT

I en tidigare Svd-artikel där Sifo undersökt hur väljarna förstått lagförslaget om vinster i välfärden säger civilminister Ardalan Shekarabi att "den modell vi valt tillåter vinster som är i nivå för vad de flesta tjänsteföretag i Sverige har, sett i förhållande till det operativa kapitalet.”

Det är en kommentar som omedelbart kritiserats av såväl branschorganisationer som enskilda företag. Flera mindre omsorgsföretag har kontaktat SvD med budskapet att deras verksamhet inte kan drivas vidare med de nya reglerna.

Ägaren till ett företag berättar att de på en omsättning på 13 miljoner kronor bara skulle tillåtas göra en vinst på 45 000 kronor. Om företaget tjänar som snittet för branschen i dag skulle de ha en vinst på 500–600 000 kronor.

Annons
Annons

Organisationerna Svenskt näringsliv och Vårdföretagarna lyfter båda fram en rapport där revisionsjätten PwC granskat börsnoterade tjänsteföretag. Enligt PwC skulle 80 procent av de företagens vinst försvinna om de skulle tvingas tillämpa de nya reglerna.

– Detta visar att Shekarabi, avsiktligt eller oavsiktligt, sprider felaktig information i vinstfrågan och att väljarna därmed förs bakom ljuset, säger Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv.

Ardalan Shekarabi menar att regeringen hela tiden syftat till att hitta en balans där vinster kan reglerras utan att de privata alternativen försvinner.

– Vi vill ha en modell där vi också i framtiden har privata företag i välfärden men vi vill ha en begränsning av vinsterna, säger han till SvD.

Men kritikerna hävdar ju att resultatet av ert förslag blir just att de privata alternativen slås ut. Hur ska ni se till att era regler inte blir så tuffa att det blir resultatet?

– Det har hela tiden varit vår utgångspunkt att vi ska ha en valfrihet men med begränsningar. Problemet är att den lobby som företräder de stora kommersiella bolagen försöker blockera alla typer av begränsningar.

Ardalan Shekarabi tolkar resultatet av den Sifo-undersökning som SvD presenterar som en framgång för regeringen. I undersökningen visar det sig att även många moderatväljare vill se begränsningar i välfärdsföretagens vinster.

– Jag ser det som att vi har ett starkt stöd för regleringen, säger han.

Men den proposition som kommer att läggas fram om någon vecka och röstas om i riksdagen i sommar kommer att falla. Det inser också civilministern.

– Jag kan inte se att Sverigedemokraterna skulle svänga i den här frågan, säger han.

Shekarabi skulle gärna se en blocköverskridande uppgörelse om vinster i välfärden efter valet. Han medger samtidigt att det just nu ser mörkt ut för att något av allianspartierna ska byta fot i vinstfrågan efter valet.

– I början av mandatperioden fanns en kritik mot övervinster också bland de borgerliga partierna. Men just nu verkar de backa tillbaka till den position man hade tidigare, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons