Annons

Ministern: Kronvittnen kan stoppa narkotikaflödet

Inrikesminister Mikael Damberg lovar krafttag mot narkotikahandeln efter SvD:s artikelserie.
Inrikesminister Mikael Damberg lovar krafttag mot narkotikahandeln efter SvD:s artikelserie. Foto: Ari Luostarinen

Snart kan knarklangare slippa straff. Om de istället pekar ut sina uppdragsgivare. Regeringen vill tillåta kronvittnen för att komma åt knarkhandeln.

– Nu vill vi pröva det i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Under strecket
Publicerad

Narkotikahandeln i Sverige är en växande mångmiljardindustri, som SvD Näringsliv har kartlagt i serien ”Narkotikan och pengarna”. De kriminella nätverkens kamp om marknadsandelar anses ligga bakom många av de sprängningar och gängmord som sänt chockvågor över landet de senaste åren.

Men trots att polisen ofta tror sig veta var vinsterna från narkotikaförsäljningen hamnar är det sällan rättsväsendet kommer åt de som tjänat mest på brottsligheten.

– Jag är helt övertygad om att vi från regeringens sida behöver göra mer på det här området. Tittar man på hela brottsutvecklingen så är det på narkotikaområdet vi behöver flytta fram positionerna på, säger Mikael Damberg.

Det är ett av skälen till att regeringen nu vill tillåta kronvittnen i svenska domstolar.

– Polis och åklagare vill komma högre upp i de kriminella hierarkierna. De vill kunna slå mot huvudmännen som orkestrerar och leder det här, säger Mikael Damberg.

Ett kronvittne är en person som deltagit i brottsligheten, men som erbjuds strafflindring om de vittnar mot sina uppdragsgivare. Det är i dag inte möjligt, enligt svensk lag.

Annons
Annons

Systemet finns redan i Danmark och Norge. Flera poliser och åklagare som SvD talat med menar att det är det enda sättet att komma åt de verkligt stora brottslingarna bakom narkotikahandeln – de som tjänar pengarna.

– Det är sjukt svårt att bevisa deras roll i det här, säger Jimmy Arkenheim som är chef för polisens insatser mot den internationella organiserade brottsligheten i södra Sverige.

Merparten av all narkotika som säljs i Sverige smugglas in genom hans polisdistrikt. Men de flesta som döms är langare eller narkotikakurirer – inte de som finansierar handeln.

Det är centralt om vi ska kunna slå mot den organiserade kriminella verksamheten.

Medhjälparna i botten av pyramiden har i dag nästan inget att vinna på att hjälpa polisen och därför tiger de ofta i förhören.

– Om du riskerar fem år i fängelse, men får fyra och ett halvt för att du hjälpt till i utredningen spelar ju ingen roll, säger Jimmy Arkenheim.

Därför tillsätter regeringen nu en utredning om hur kronvittnen ska kunna användas i svenska domstolar. Mikael Damberg säger att frågan om ingår i en paketlösning som också inkluderar ett utökat vittnesskyddsprogram:

– Utredaren ska titta på både stödet till dem som vittnar och skyddet av dem som vittnar. Förutom kronvittnen ingår även skärpta straff för brottet övergrepp i rättssak (när man genom hot hindrar någon att vittna, reds anm).

Formellt sett är det justitieminister Morgan Johansson som äger frågan. Han avböjer att uttala sig eftersom direktiven till utredarna inte är klara än. Men enligt SvD:s källor beräknas direktiven ligga klara efter sommaren.

Frågan om kronvittnen har utretts och förkastats flera gånger tidigare i Sverige. Kritikerna brukar peka på att systemet äventyrar rättsäkerheten, eftersom kronvittnena kan tjäna på att ljuga för att slippa lindrigare undan.

Det är orsaken till att man lagt frågan i en bredare paketlösning, enligt Mikael Damberg. Genom att samtidigt utöka vittnesskyddet och vittnesstödet ska man även göra det lättare för vanliga vittnen att vittna i domstol utan risk för repressalier.

– Vardagsbrottsligheten i de mest utsatta områdena måste också följas upp. Detta är en större fråga än bara kronvittnen. Men vi menar från regeringens sida att det är dags för kronvittnen nu, säger Mikael Damberg.

Hur viktiga är kronvittnena i paketet ni håller på att ta fram?

– Det är centralt om vi ska kunna slå mot den organiserade kriminella verksamheten.

När beräknas utredningen vara klar?

– Det vill jag inte uttala mig om. Men vi har inget intresse av att dra ut på tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons