Annons

Ministern om unga som sparar: Fick mig att studsa

Pensionssparandet bland unga under 20 ökar snabbt, samtidigt som förtroendet för pensionssystemet faller. Nyheten, som SvD kunde rapportera om på onsdagen, får socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att reagera.

– Det är vårt ansvar att ställa upp med ett tryggt och bra pensionssystem, säger hon.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pontus Lundahl/TT

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tycker det är positivt att pensionsdebatten har fått genomslag bland unga.

Foto: Simon Rehnström
Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Som SvD tidigare rapporterat om visar en undersökningen från Alecta att var tolfte pojke mellan 15-19 år har ett privat pensionssparande och var fjortonde flicka i samma ålder. Jämfört med samma undersökning 2010 är det dubbelt så många.

– Det här fick mig att studsa till, att privat pensionssparande förekommer så långt ned i åldrarna. Det visar att debatten faktiskt fått genomslag i samhället, säger en överraskad Annika Strandhäll (S) när SvD träffar henne på Socialdepartementet.

Kan man tolka din reaktion som du är positiv till att unga väljer att lägga sina sparkronor på pensionen?

– Det är jättepositivt, fler unga funderar på sin framtida pension och reflekterar över att det är någonting man behöver tänka på även före pensionsåldern, säger Annika Strandhäll och tillägger:

Annons
Annons

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tycker det är positivt att pensionsdebatten har fått genomslag bland unga.

Foto: Simon Rehnström

– Men det är klart att när man är 15-16 år så kanske det inte är just då man främst behöver fundera över sin framtida pension.

Socialförsäkringsministern medger att hon är tudelad, för samtidigt som hon ser flera fördelar med att ungas medvetet kring pensionen ökar är hon bekymrad över att så få har förtroende för pensionssystemet.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tycker det är positivt att pensionsdebatten har fått genomslag bland unga.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tycker det är positivt att pensionsdebatten har fått genomslag bland unga. Foto: Simon Rehnström

Undersökningen visar att hälften av de tillfrågade ungdomarna anser att de själva bär ansvar för pensionen, vilket kan jämföras med tre av tio som uppger att staten har ansvaret. En av tio anser att arbetsgivaren har ansvaret, medan en av 100 tycker att facket har det.

Det är viktigt att se till att unga förstår att vårt pensionssystem bygger på intjäning under hela arbetslivet.

Varför tror du att att vi ser den här ökningen?

– Förmodligen beror detta delvis på de diskussioner vi haft kring pensionerna i Sverige under de senaste cirka åtta åren, där man talar betydligt mer om att pensionerna kommer att bli för låga, och att man själv måste ta ett eget ansvar.

Någon som är född på 50-talet beräknas få runt 65 procent av sin slutlön i pension vid en pensionsålder på 65 år. Det kan jämföras med samma grupp som är födda på 80-talet, som kan förvänta sig 55 procent om de går i pension vid samma ålder, enligt en rapport från Pensionsmyndigheten.

Annons
Annons

– Det är viktigt att se till att unga förstår att vårt pensionssystem bygger på intjäning under hela arbetslivet och att det är de stora besluten i livet som är avgörande. Det kan handla om när du börjar arbeta, om du ska jobba deltid, eller dela lika på föräldraledigheten.

När tycker du att det är dags att börja pensionsspara privat?

– Det är rimligt att man börjar funderar över om det finns utrymme för ett pensionssparande när man flyttat hemifrån och börjar arbeta, men som tidigare fackförbundsordförande tycker jag att det viktigaste är att arbeta på en arbetsplats som sätter av pengar till tjänstepensionen, oavsett om den är kollektivavtalad eller individuell.

– För den som saknar tjänstepension under många år kommer det att få stor påverkan på pensionen. Så det är klart att medvetenheten behöver infinna sig hyfsat tidigt.

Om du har kollektivavtalad tjänstepension genom din arbetsgivare får du motsvarande 4,5 procent av månadslönen till sin tjänstepension, upp till ett tak på 40 250 kronor (2019). På lön över det får du oftast motsvarande 30 procent.

Ett stimulerat sparande i någon form skulle behövas för att stötta dem som sparar till sin pension.

Vilket ansvar har samhället?

– Min grunduppfattning är att staten ska kunna leverera människor en bra pension på ålderns höst. Det är vårt ansvar att ställa upp med ett tryggt och bra pensionssystem, med pensionsavsättningar som gör att de framtida pensionerna kan bli vettiga. Framförallt vill vi stimulera att vi har ett arbetsliv som gör det möjligt för människor att arbeta heltid och arbeta längre upp i åldrarna. Det är något som vi jobbat med mycket i pensionsgruppen.

För att stötta och underlätta för dem som sparar till sin pension ser Annika Strandhäll gärna att ett subventionerat pensionskonto kommer på plats.

– Det finns ett stort intresse för privat pensionssparande, det visar inte minst den här undersökningen. Ett stimulerat sparande i någon form skulle behövas för att stötta dem som sparar till sin pension.

Men trots att det finns en medvetenhet om behovet, så medger hon att det inte finns något beredningsarbete på gång, mer än att diskussionerna pågår.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons