Annons

Ministern om uppväxten: ”Jag såg till att hålla tyst”

Åsa Lindhagen (MP) klipper bandet.
Åsa Lindhagen (MP) klipper bandet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholm Pride invigdes med både hejarop och tårar. På scen berättade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) om sin egen uppväxt.

– Jag såg till att hålla tyst om vem jag egentligen var.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Janne Engström, 56, är medlem i Transföreningen FPES.

Foto: Stina Stjernkvist / TTBild 1 av 1

På den regnbågsprydda scenen stod företrädare för Stockholm Pride och Trans fest Stockholm, men även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen – som riktade ett tack till arrangörerna.

– Tack för allt ni gjort för mig genom åren. För mig och för många, många andra människor. För att ni skapat en frizon där jag inte brutit mot några normer. En plats där heteronormen lyser med sin frånvaro åtminstone en vecka om året, säger Lindhagen, som är Sveriges första kvinnliga minister som öppet är hbtq.

I sitt invigningstal berättade ministern om sin egen uppväxt på 90-talet. När hon första gången tänkte tanken att hon kanske inte var heterosexuell drabbades hon av starka oroskänslor och bestämde sig för att inte berätta vem hon egentligen var.

– Inget barn, eller vuxen, ska behöva känna så i vårt land. Inget barn ska behöva känna oro eller rädsla eller ångest över vem hon, han eller hen är. Ingen. Vi har kommit långt men vi är inte där ännu, säger hon från scenen.

Ett hundratal personer befann sig på invigningen för den 22:a upplagan av festivalen, bland annat Janne Engström, 56, som är medlem i Transföreningen FPES.

Annons
Annons

Janne Engström, 56, är medlem i Transföreningen FPES.

Foto: Stina Stjernkvist / TTBild 1 av 1

– Jag ser verkligen fram emot årets Pride, framförallt atmosfären med alla öppensinnade människor. Jag tycker mig märka en positiv utveckling i attityden till hbtq-personer generellt men också i medierna.

Janne Engström har firat Pride flera gånger förut och uppskattar det lika mycket varje gång, men är däremot kritisk till biljettpriserna.

– Jag tror det kan vara en bromskloss för en ny generation som inte har samma resurser och att man stänger ut folk. Även vuxna som kanske inte har råd men inte vågar säga det.

Janne Engström, 56, är medlem i Transföreningen FPES.
Janne Engström, 56, är medlem i Transföreningen FPES. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Åsa Lindhagen (MP) meddelade att hon vill se krafttag mot hatbrott och att Sverige ska säga emot när andra länder och makthavare inskränker mänskliga rättigheter.

– Vi ska stå upp för hbtq-personers rättigheter inom EU och i FN-systemet. Vi ska leva i ett fritt samhälle där man kan vara den man är och älska den man vill. Det behöver vi stå upp för även internationellt, säger hon till SvD.

Hur vill du konkret göra det?

– Att ta upp det i samtal med politiker från andra länder. Det finns en mängd sätt att lyfta frågorna, både i formella och informella samtal. Jag tror att det är viktigt att Sverige fortsätter att ha en tydlig röst här, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons