Annons

Rolf Gustavsson:Ministern som provocerade bort sig siktar på nästa val

Matteo Salvini försöker använda vårens regionala val som språngbräda för att komma tillbaka till makten, skriver Rolf Gustavsson.
Matteo Salvini försöker använda vårens regionala val som språngbräda för att komma tillbaka till makten, skriver Rolf Gustavsson. Foto: Stefano Cavicchi/AP

Matteo Salvini försöker ta sig tillbaka till makten. Italiens ex-inrikesminister sänkte sig själv i fjol när han försökte bli regeringschef med en metod som provocerade. Men han leder alltjämnt Italiens största parti – och hoppas att vårens regionalval ska gå hans väg.

Under strecket
Publicerad

Italiens premiärminister Giuseppe Conte till höger skakar hand med Nederländernas Mark Rutte.

Foto: Andrew Medichini/AP

Silvio Berlusconi.

Foto: Valerio Portelli/TT

Som inrikesminister brukade Matteo Salvini beskrivas som Italiens mäktigaste och mest maktfullkomlige politiker. Han styrde och ställde efter behag, i stort som smått.

Men han överskred en gräns då han i höstas försökte driva fram ett nyval för att själv kunna ta över regeringsmakten. Då provocerade han fram den märkliga nya koalition mellan politiskt oförenliga partier som för närvarande bildar Italiens regering.

Nu försöker Matteo Salvini använda vårens regionala val som språngbräda för att komma tillbaka till makten. Närmast handlar det om regionalvalet den 26 januari i Reggio Emilia och Kalabrien. Seger i ”det röda Emilien” med Bologna som huvudstad vore en symboliskt enorm framgång för honom. Därifrån har samtidigt en spontan ungdomlig rörelse utvecklats som riktar sig direkt mot Salvini. De samlar sig till torgmöten, tätt packade som sardiner.

Matteo Salvini leder det parti som enligt opinionsmätningarna är det överlägset största i Italien. Tidigare var det ett separatistiskt parti i norra Italien, Lega Nord, men numera har det anspråk på att företräda hela landet. Det är fortsatt ett parti med starka främlingsfientliga krafter som riktar sig mot invandringen och kritiskt inställt till EU.

Annons
Annons

Italiens premiärminister Giuseppe Conte till höger skakar hand med Nederländernas Mark Rutte.

Foto: Andrew Medichini/AP

I synnerhet vill Salvini att Italien nonchalerar de krav på balanserade statsfinanser och restriktiv ekonomisk politik som följer av att Italien är med i eurozonen. Emellanåt har han förespråkat att Italien lämnar valutagemenskapen och genomför stora skattesänkningar. Italiens ekonomi stagnerar sedan flera år och statsskulden skenar. Till det mest dramatiska hör att välutbildade ungdomar lämnar landet.

Det politiska landskapet är ännu mer kaotiskt än vanligt. Vid valet till EU-parlamentet i fjol nådde Lega över en tredjedel av rösterna och Lega har haft stora framgångar i de regionala valen. Protestpartiet Femstjärnerörelsen (M5S), som tidigare var ledande partner i regering med Lega förlorade i EU-valet hälften av sin väljarkår. Inom M5S utspelas fraktionsstrider, ett ”stjärnornas krig” utom kontroll för ledningen. Den formelle partiledaren Luigi Di Maio, som saknar tidigare politisk erfarenhet har i dag knappast tid att utöva sitt prestigefyllda ämbete som Italiens utrikesminister.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte till höger skakar hand med Nederländernas Mark Rutte.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte till höger skakar hand med Nederländernas Mark Rutte. Foto: Andrew Medichini/AP

Vänsterpartiet (PD) som har sina rötter i det kommunistiska partiet (PCI) var tidigare en huvudfiende för M5S. Men för att undvika det nyval som Matteo Salvini eftersträvade valde M5S och PD att bilda en koalitionsregering. Men även PD befinner sig i upplösning på grund av personliga motsättningar, som förmodligen blir ännu starkare om valet i Reggio Emilia skulle bli ett smärtsamt nederlag.

Annons
Annons

Silvio Berlusconi.

Foto: Valerio Portelli/TT

Regeringschefen Giuseppe Conte, som tidigare var en okänd jurist utan anknytning till något parti, fick fortsätta och har uppenbarligen fått smak på politiken. Han representerar i dag Italien på olika toppmöten och låtsas som att han har hela mandatperioden på sig att genomföra sitt detaljerade regeringsprogram. De kommande regionalvalen betraktar han som ovidkommande.

Silvio Berlusconi (83 år) leder fortsatt sitt parti ”Heja Italien” (Forza Italia) och framställer sig som garanten för landets ställning i EU. Men i Italien har han förlorat sin politiska status och efterlämnat ett vakuum som Matteo Salvini försöker fylla.

 Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. Foto: Valerio Portelli/TT

Bland annat försöker Salvini närma sig den konservativa och kristdemokratiska grupperingen EPP, men i den politiska familjen representerar Berlusconi Italien. Salvini skulle vilja förena sig med Ungerns Viktor Orbán och därigenom få en starkare ställning i EU.

För att lyckas med den strategin behöver Salvini nå posten som premiärminister. Vårens regionalval ser han som steg i den riktningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons