Annons

Ministern förutsätter en uppgörelse i SAS-konflikten

Över 100 000 resenärer har fått ställa in sina planerade resor med SAS. Nu säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) att hon förutsätter SAS och pilotfacket gör allt för att komma överens.

Under strecket
Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) förutsätter SAS och pilotfacket gör allt för att komma överens.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) förutsätter SAS och pilotfacket gör allt för att komma överens.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) förutsätter SAS och pilotfacket gör allt för att komma överens.
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) förutsätter SAS och pilotfacket gör allt för att komma överens. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det är väldigt viktigt för samhället att transporterna fungerar. Nu har strejken fått stora konsekvenser för resenärerna och jag har stor förståelse för de problem resenärerna drabbats av, säger Anna Johansson.

Det är dessutom väldigt många som drabbats. Sedan strejken bröt ut på fredagkvällen har omkring 25 000 personer per dygn fått sina resor med SAS inställda.

De har alla drabbats av konflikten mellan SAS och företagets svenska piloter. Både de danska och de norska SAS-piloterna har gjort upp om nya avtal men de svenska har gått ut i strejk.

Många fler kommer också att drabbas av konflikten. För även om parterna nu återigen inlett diskussioner med medlarna så kommer det att ta tid att få igång trafiken när konflikten väl är över. Många plan finns på fel ställen och SAS räknar med att det tar upp emot ett dygn innan allt är återställt efter att konflikten blåsts av.

Annons
Annons

Det är 400 piloter hos SAS i Sverige som nu strejkar. De är få till antalet men konflikten har ändå fått stora konsekvenser för många, både privat- och affärsresenärer.

Men Anna Johansson anser inte att det finns någon anledning att ingripa.

– Det finns regler som gör att man kan undanta samhällskritisk verksamhet från konflikter. Men den här strejken får inga sådana konsekvenser, säger Anna Johansson.

Hon betonar att Sverige har ett system där arbetsmarknadens parter har olika konfliktåtgärder att ta till för att sätta kraft bakom sina krav.

– Det är viktigt att vi försvarar den ordningen och att parterna får ta ansvar för avtalen. Vi har ändå relativt få störningar i Sverige eftersom det är så reglerat när man får strejka, säger Anna Johansson.

Hon tror heller inte att konflikten kommer att få några långsiktiga konsekvenser.

– Det är rätt ovanligt med så här stora strejker i Sverige och generellt har vi ansvarstagande parter på svensk arbetsmarknad. Att det då och då blir störningar får vi nog räkna med om vi ska kunna ha avtalsslutande parter, säger Anna Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons