Annons

Ministerstöd räckte inte för toppjobb på Europol

Både inrikesministern och rikspolischefen har gett en hjälpande hand – men det räckte inte. Chefen för Polismyndighetens internationella enhet Ann-Marie Orler får inte toppjobbet som vice chef för Europol.

Under strecket
Publicerad

Ann-Marie Orler.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Ann-Marie Orler.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Ann-Marie Orler.
Ann-Marie Orler. Foto: Lars Pehrson

Vid ett möte i Europols styrelse nyligen hanterades den pågående rekryteringsprocessen av tjänsten som vice direktör och chef för den administrativa avdelningen. Urvalet görs av en särskild kommitté.

Enligt den återkoppling som Europolstyrelsen gjort till Regeringskansliet har tre namn nu skickats vidare för slutligt avgörande i ministerrådet i Bryssel och där finns Orler inte med.

– Jag kan konstatera att Europol valt att gå vidare med andra kandidater. Det var många kvalificerade sökanden och jag har respekt för urvalsprocessen, säger Ann-Marie Orler till SvD.

Tidigare har SvD rapporterat att Orler varit en omstridd chef, både vid Polismyndighetens internationella enheten och tidigare vid FN:s polisdivision i New York. I båda fallen har internrevisorerna riktat kritik mot hur verksamheten fungerat under Orlers ledning.

När Ann-Marie Orler under våren sökte toppjobbet vid Europol i Haag fick hon ett rekommendationsbrev av rikspolischefen Anders Thornberg. Även inrikesminister Mikael Damberg (S) har fört fram Orlers namn.

Vid ett möte i Haag i början av maj ”uppmärksammade” Damberg den nederländske justitie- och säkerhetsministern Ferdinand Grapperhaus ”på att det finns en svensk kandidat”, enligt pressekreteraren Mikael Grinbaum.

Ann-Marie Orler själv hade då i ett tidigare mejl till en tjänsteman vid justitiedepartementet påpekat att det vore bra om inrikesministern kunde utverka ”lite holländskt stöd” vid besöket i Haag.

– Det är en uttalad ambition att fler svenskar ska konkurrera om dessa tjänster. Även om varje svensk tjänsteman söker ”privat” i meningen att de inte är ”nominerade” av sina länder vill Regeringskansliet i den mån det är möjligt ge stöd i dessa ansökningsprocesser, skriver Mikael Grinbaum i ett mejl till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons