Annons

Ministrar rasar mot vinsterna: "Stötande"

Migrationsministern upprörs av bolag som ökar lönsamheten i flyktingkrisen. Nu vänder han sig direkt till Jacob Wallenberg och Björn Savén: "Det räcker med en nick från ägarna så skulle bolagen sänka priserna". Även statsministern ryter till.

Under strecket
Publicerad

Migrationsminister Morgan Johansson (S).

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Migrationsminister Morgan Johansson (S).

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Migrationsminister Morgan Johansson (S).
Migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

**Ökad lönsamhet **och höjda priser. SvD Näringsliv har i en rad artiklar kunnat visa att det är goda tider för bolag som anordnar boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Vi har bland annat rapporterat att Wallenbergägda Aleris tar 60 000 kronor för en utslussningslägenhet i Göteborg - för själva boendet, men också för bland annat mat, coach och kläder. Kommunen ansåg att det borde kosta drygt hälften så mycket.

Men nu har politikerna fått nog. I en DN-intervju i helgenkommenterade statsminister Stefan Löfven SvD:s avslöjanden så här:

– Det är ju bristen på bostäder som gör detta möjligt. Jag begär inte att någon gratis ska lämna ut bostäder. Men det kan inte vara åt andra hållet heller. Tänk efter: Vad känns bra när man står och tittar sig i spegeln? sa han och riktade en direkt känga till Wallenbergsfären.

Annons
Annons

– Budskapet är: Tänk efter. Vi ska göra detta tillsammans i Sverige. Är det då det bästa att ta ut 60  000 kronor i hyra för en lägenhet? Tänk efter.

Vi ska göra detta tillsammans i Sverige. Är det då det bästa att ta ut 60  000 kronor i hyra för en lägenhet? Tänk efter.

**Migrationsminister Morgan Johansson **beskriver situationen som "stötande". Att införa vinstbegränsningar är däremot inte aktuellt.

Johansson riktar i stället en uppmaning till Jacob Wallenberg, ordförande i Aleris ägare Investor, och till Björn Savén ordförande på riskkapitalbolaget IK, som äger Attendo.

– Alla måste hjälpas åt. Jag tror att det skulle räcka med en nick från ägarna för att bolagen ska börja sänka sina priser, säger ministern.

I fredags avslöjade SvD att riskkapitalägda Attendo ökar lönsamheten mitt i flyktingkrisen när vissa boenden överbeläggs med upp till fyra barn per rum – men utan sänkta priser.

– När resten av Sverige skramlar ihop pengar till flyktingmottagandet och tiotusentals människor jobbar frivilligt, då är det en djup kontrast till hur de här bolagen tar chansen att skära guld med täljkniv, säger Morgan Johansson.

Vilket ansvar har du för den ekonomiska situationen?

– Mitt problem är att vi måste hitta boende och tak över huvudet för de här barnen. Långsiktigt finns det bara en utväg och det är att se till att kommunerna och staten bygger ut sina verksamheter, säger han och fortsätter:

– Problemet är att när vi har stor brist så blir det säljarens marknad. Vi har inte tillräckligt med egna verktyg. Jag hade hellre haft en situation där vi hade fått ärva 50 000 platser i statlig regi av den gamla regeringen, säger ministern.

Annons
Annons

Ställer du några krav på kommunerna i hur de upphandlar?

– Jag måste lita på att tillsynsmyndigheterna fungerar. Kommunerna befinner sig i samma situation som staten. När kostymen är för liten hänvisas man till privata boenden. Detta är privatiseringens pris.

Migrationsministern är tydlig med hur han ser på att bolag tar chansen att tjäna stora pengar på de ensamkommande barnen som kommer till landet.

– Det är naturligtvis inte klokt.

Även Jonas Sjöstedt (V) är upprörd. Han tycker att bolagens höga lönsamhetssiffror som presenterats i SvD Näringslivs artiklar är orimliga.

– Det är orimligt på alla sätt. Det är skattebetalarnas pengar och det handlar om att barnen ska få bra mottagande i Sverige. Att då spara in på personal och annat är fel.

Det är orimligt på alla sätt. Det är skattebetalarnas pengar och det handlar om att barnen ska få bra mottagande i Sverige.

Han betonar att de pengar som staten betalar ut är tänkta med att gå till barnen. Vänsterpartiets mål är därför att helt få bort vinstintresse från hvb-hemmen.

– Jag tycker det här är pengar som skulle gått till ett värdigt och bra mottagande av barn som kommer från krig och elände och inte gå rakt ner i privata aktörers fickor, säger Jonas Sjöstedt.

SvD Näringsliv granskar den lönsamma asylmarknaden:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons