Annons

Mikael Törnwall:Minska på köttet var lätt – sluta flyga svårare

SvD:s reporter Mikael Törnwall nådde inte riktigt ända fram till målet 25 procent minskat avtryck, flygandet är en av orsakerna.
SvD:s reporter Mikael Törnwall nådde inte riktigt ända fram till målet 25 procent minskat avtryck, flygandet är en av orsakerna. Foto: Ari Luostarinen

Om någon annan skulle sätta en etikett på mig när vi inledde klimatutmaningen så skulle det nog bli klimatbov. Jag är en medelålders man som kör bensinbil, äter kött flera gånger i veckan, och som dessutom flyger regelbundet både i jobbet och privat.

Under strecket
Publicerad

Reportrarna Mikael Törnwall och Ann-Cathrine Johnsson har under ett år försökt minska sina klimatavtryck.

Foto: Ari Luostarinen / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1

Efter ett år med SvD:s klimatutmaningen har vi gått i mål. Tja, nästan i alla fall för jag lyckades ju inte riktigt med min ambition att minska min klimatpåverkan med 25 procent. Det blev 22.

Jag förvånade mig själv med hur enkelt det var att minska på köttet. Men att sluta flyga var svårare.

Det jag kan konstatera är att det finns en hel del lågt hängande frukter. Men efter en viss nivå krävs det ganska stora förändringar i livsstil för att minska avtrycken ytterligare. Och jag är den förste att medge att då blir det svårare.

Biffen – inga problem med vegetarisk mat

Jag börjar med det som gick bäst, och det som kanske har förvånat mig mest. Biffen är samlingsnamnet i klimatkalkylatorn för hur vi äter. Och för mig passade det namnet ovanligt bra. Det har varit väldigt mycket biff på tallriken hos oss.

Det jag lärde mig under min månad som vegetarian är att det inte är några problem att laga vegetarisk mat som tilltalar en köttälskare – bara man väljer rätt ingredienser.

Därmed inte sagt att jag har slutat äta kött (det har jag heller aldrig lovat). Men numera dominerar kyckling, fisk och någon gång vegetariskt. Jag kan dock konstatera att väldigt få lunchrestauranger har vegetariska alternativ som tilltalar en köttälskare.

Annons
Annons

Hemma äter vi rött kött mer sällan, men då unnar vi oss i stället riktigt bra kvalitet.

▪ Facit: 56 procent lägre klimatavtryck från maten, enligt SEI (Stockholm Environment Institute) som gjort kalkylerna för SvD.

▪ Förbättringspotential enligt SEI: Minska köttet ytterligare och ät mer vegetariskt. Anpassa matinköpen efter säsong.

Bilen – min gamla Audi byttes mot en laddbar Toyota

Att byta bil var den åtgärd som gjorde klart störst skillnad för mina avtryck. Min tio år gamla Audi A4 med 200 hästkrafters motor byttes mot en laddbar Toyota Prius. Den nya bilen är inte ens i närheten lika rolig att köra, men det kompenseras delvis av att jag numera tankar för en femhundring.

Vid halvårsavstämningen hade jag kvar en liten bensindriven småbil, som försämrade mina siffror. Den är numera såld.

Närmast på nöjeskontot hamnar elcykeln. Jag minskar kanske inte mitt klimatavtryck jättemycket genom att cykla till jobbet i stället för att åka tunnelbana, men jag mår bättre av det.

Det som försämrar mina resultat är att jag fortsatt att flyga ganska mycket. Inom Sverige väljer jag numera alltid tåg. Men för bröllopet i Israel min familj var bjuden till fanns inga alternativ. Min dotter bor i London, och om vi inte får flyga kommer vi att ses kanske en gång per år. Ingen av oss har den tid det tar att åka tåg i stället.

▪ Facit: Minus 22 procent.

▪ Förbättringspotential enligt SEI: Övergå till bilpool, minska flygandet och välj tåg för resor inom Norden.

Butiken – har försökt reparera saker som har gått sönder

Att minska på shoppandet gick väl sådär. Jag trodde det skulle vara rätt enkelt, men facit blev en minskning med 16 procent. Det vi minskat mest på är att vi inte köpt några nya stora möbler, men ska jag vara ärlig är det mest en slump att vi inte haft det behovet.

Annons
Annons

Reportrarna Mikael Törnwall och Ann-Cathrine Johnsson har under ett år försökt minska sina klimatavtryck.

Foto: Ari Luostarinen / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1

En förbättring är också att jag valt att köpa mer begagnad elektronik (vilket jag också sparar en hel del pengar på) och att jag försökt reparera saker som gått sönder (det tog mig mindre än en timme att skrämma liv i vår havererade tvättmaskin, så det var dessutom en rätt bra affär).

▪ Facit: Minus 16 procent.

▪ Förbättringspotential enligt SEI: Köp färre nya kläder. Överväg att köpa second hand.

Bostaden – återstår åtgärder som kostar väldigt mycket pengar

Det som är svårast för en privatperson att snabbt ändra på är bostaden. Det är många år sedan vi kastade ut oljepannan och investerade i en värmepump. Glödlamporna är redan utbytta mot LED, och vitvarorna är relativt nya och energieffektiva.

När det väl är gjort återstår åtgärder som kostar väldigt mycket pengar, som att byta ut alla fönster (väldigt dyrt för oss som bor i en äldre villa där vi inte enkelt kan köpa standardfönster) eller att installera solceller (där den ekonomiska kalkylen inte alls är lika tilltalande som för en värmepump).

▪ Facit: Oförändrat.

▪ Förbättringspotential enligt SEI: Installera solceller.

Reportrarna Mikael Törnwall och Ann-Cathrine Johnsson har under ett år försökt minska sina klimatavtryck.
Reportrarna Mikael Törnwall och Ann-Cathrine Johnsson har under ett år försökt minska sina klimatavtryck. Foto: Ari Luostarinen / Svenska Dagbladet
Klimatkollen med Peter Alestigsvd.seTesta din egen klimatpåverkan - gör Klimatkalkylatornsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons