Annons

Minskat svenskt bistånd slår mot fattiga länder

När Sveriges BNP sjunker till följd av coronapandemin kommer även det svenska biståndet att minska.
När Sveriges BNP sjunker till följd av coronapandemin kommer även det svenska biståndet att minska. Foto: Jessica Gow/TT

När svensk ekonomi faller i spåren av coronapandemin kommer också biståndet till låginkomstländer att minska kraftigt. Det kan handla om över två miljarder kronor enligt SVT Nyheter.

Under strecket
Publicerad

Det svenska biståndet utgör en procent av BNP, men enligt uppskattningar från regeringskansliet kommer BNP att rasa med minst fyra procent. Det innebär i så fall att minst två miljarder försvinner från årets bistånd. Något som slår hårt mot de svenska biståndsländerna.

Många av världens låginkomstländer står inför svåra utmaningar just nu. Det handlar inte bara om coronaviruset som för med sig ökade kostnader. Dessutom försvinner inkomsterna från turistnäringen samtidigt som man vet att de rika länders krympande ekonomier leder till att biståndet kommer att dras ner. Även naturkatastrofer som följd av klimatkrisen kan slå hårt mot många länder.

Allt detta kommer att få svåra konsekvenser i många sårbara länder, inte minst på den afrikanska kontinenten.

– Vi står inför enorma utmaningar. Nu gäller global solidaritet, säger Mohamed Adow till SVT Nyheter. Han är klimatexpert och driver tankesmedjan Power Shift Africa i Kenya.

Han pekar också på att corona- och klimatkrisen hör ihop. Kenya har drabbats av svåra översvämningar där nära 200 kenyaner har dött medan 40 personer avlidit i corona.

– Rent strategiskt hänger det ihop, det handlar om att rusta samhällen så att de blir mer motståndskraftiga, både mot pandemier och naturkatastrofer, säger Mohamed Adow.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons