Annons

20-tal döda i masskjutning i Texas – misstänkt hatbrott

Flera samlades i Texas under lördagskvällen för att visa sitt stöd.
Flera samlades i Texas under lördagskvällen för att visa sitt stöd. Foto: Christian Chavez/TT

Minst 20 personer har dödats i en masskjutning i El Paso i amerikanska Texas.

En misstänkt gärningsperson har gripits och polisen utreder misstänkt hatbrott.

– En normal dag av lugnt shoppande blev till en av de dödligaste i Texas historia, säger delstatsguvernören Greg Abbott.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Polisbilar utanför stormarknaden

Foto: Rudy Gutierrez/TT Bild 1 av 3
Foto: John Locher/TT Bild 2 av 3

En kvinna talar med polisen efter att hennes mamma försvunnit i samband med skjutningen.

Foto: Andres Leighton/TT Bild 3 av 3

Polisbilar utanför stormarknaden

Foto: Rudy Gutierrez/TT Bild 1 av 2
Foto: John Locher/TT Bild 2 av 2

Polisen i El Paso larmades runt halvelvatiden på lördagsförmiddagen, lokal tid, om en skottlossning på stormarknaden Walmart.

– Jag såg honom komma in i affären, han höll i vad som såg ut att vara en AK-47 och siktade mot mig, säger ögonvittnet Alden Hall till NBC News.

Skytten träffade en man som stod bredvid Hall.

– Jag såg hur mannen bredvid mig låg på golvet, då sprang jag därifrån, säger Hall.

Delstatsguvernören Greg Abbott bekräftar vid en presskonferens att det rör sig om minst 20 dödade.

El Pasos Polischef Greg Allen säger att 26 personer vårdas på sjukhus. Enligt CBS är flera av de skadade barn, den yngsta bara fyra månader gammal.

Polisen var på plats vid stormarknaden sex minuter efter det att larmet hade gått och efter ytterligare ungefär 20 minuter hade man gripit en misstänkt gärningsperson, en man i 20-årsåldern. Gripandet ska ha gått lugnt till.

Men eftersom man inledningsvis misstänkte att det fanns flera skyttar dröjde det flera timmar innan polisen kallade faran över.

1/2

Polisbilar utanför stormarknaden

Foto: Rudy Gutierrez/TT
2/2
Foto: John Locher/TT

I samband med dådet sökte många skydd i en närliggande galleria och både butiksanställda och kunder gömde sig i affärernas lagerutrymmen.

Annons
Annons

– Det var omkring tjugo barn och vuxna, plus anställda, som gömde sig. Ihoppackade som sardiner, säger Brandon Chavez, som arbetar i en av affärerna, till CNN.

– De flesta av oss kände desperation, en del höll på med sina telefoner. Flickor som grät, folk som försökte prata med varandra och kvinnor med bebisar i sina armar, fortsätter han.

Ett vittne säger till NBC News att ett barn kom inspringande i en närliggande sportbutik och skrek att någon sköt inne på Walmart men att ingen i affären reagerade. Men strax därefter hörde han skott.

– Jag har licens att bära vapen så jag tog fram mitt vapen, säger Glendon Oakley till tv-kanalen.

Oakley berättar hur han sprang över parkeringen mot Walmart och försökte hjälpa flera barn att ta skydd. Polisen stoppade honom sedan eftersom han bar vapen, men han släpptes när de fått reda på att han hade tillstånd.

Delstaten Texas vapenlagar är bland de mest liberala i USA, och med licens är det tillåtet att öppet bära vapen.

Efter reklamen visas:
Masskjutning i Texas misstänkt hatbrott

Den misstänkte gärningsmannen ska strax före dådet ha publicerat ett dokument på nätet, i vilket han beskriver sina motiv. Där framkommer rasistiska åsikter, och polisen utreder skjutningen som ett misstänkt hatbrott.

Robert Gomez, vid El Pasopolisen, säger under en presskonferens att den misstänkte mannen pratar med utredarna, rapporterar CNN.

– Hans motiv och vad som har inträffat håller på att utredas, säger Robert Gomez.

FBI ska ha inlett en utredning gällande inhemskt terrorbrott som ska pågå vid sidan av den polisiära utredningen, berättar en källa med insyn för CNN.

President Donald Trump fördömer dådet via Twitter och kallar dådet för tragiskt och fegt. "Det finns ingen anledning eller ursäkt som någonsin rättfärdigar dödandet av oskyldiga personer", skriver Donald Trump.

Annons
Annons

En kvinna talar med polisen efter att hennes mamma försvunnit i samband med skjutningen.

Foto: Andres Leighton/TT Bild 1 av 1
En kvinna talar med polisen efter att hennes mamma försvunnit i samband med skjutningen.
En kvinna talar med polisen efter att hennes mamma försvunnit i samband med skjutningen. Foto: Andres Leighton/TT

Lokala medier rapporterar att köerna har ringlat långa utanför flera blodgivarcentraler i staden sedan El Paso-polisen skrivit på Twitter att sjukhusen behöver mer blod.

Många kommentatorer understryker det faktum att skjutningen inträffade en lördag när butikerna hade besök av många barnfamiljer som handlade inför skolstarten. Polisen uppger att fler kunder än vanligt – 1 000 till 3 000 – befann sig inne på Walmart.

El Paso, i västra delen av Texas nära gränsen mot Mexiko, har en befolkning på omkring 680 000 personer, många med rötter i Latinamerika.

Tre av dödsoffren och sex av de skadade är mexikaner, enligt Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, rapporterar Reuter

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons