Annons

Minst fyra veckors väntetid för nytt pass

Foto: Fredrik Sandberg/TT och Annica Ögren

Det är långa köer i stora delar av landet för att göra nytt pass. Värst är det i Region Stockholm och Region Väst. I slutet av maj var väntetiden mer än fyra veckor på majoriteten av regionernas passexpeditioner.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Fortsätt läsa…

Omkring en halv miljon svenskar söker om nytt pass årligen, enligt polisen. Men sommarmånaderna är extra tuffa för polisens passhandläggare.

I slutet av maj var den första lediga tiden för ansökan om nytt pass mer än fyra veckor på majoriteten av Region Stockholms, Region Västs och Region Syds passexpeditioner. Lägg till fem dagar för att få det nya passet i handen.

– Det är långa väntetider nu, några få månader på våren och sommaren. Fram mot juli brukar det lugna ner sig och resten av året är det aldrig några problem med väntetiderna, säger Karin Yngvarsson, samordnare pass i Stockholm.

Det gäller att vara ute i god tid om man vill förnya sitt pass. Med god tid menar Karin Yngvarsson helst på hösten innan, om man ska ut och resa på sommaren. Men hon medger att det inte är acceptabelt att behöva vänta i en månad, som det är just nu på många håll i landet.

– Vi i Sverige reser mycket, men man behöver ha bättre koll på sitt pass. Generellt tycker jag vi är dåliga på att vara medvetna om när våra pass går ut, säger hon.

Annons
Annons

Problemet är inte att det tar lång tid att få sitt pass då tillverkaren har max fem arbetsdagar på sig att leverera ett pass tillbaka till polisen. I stället, menar Karin Yngvarsson, är problemet att ansökningarna inte kommer in i tid.

– Har man inga så kallade passhinder, att man på något sätt förekommer i polisens register eller är bosatt utomlands, tar det inte mer än fem arbetsdagar att få sitt pass.

Förutom semesterfirare kommer under sommaren många personer som är bosatta utomlands till Sverige för att ansöka om förnyelse av sitt pass. Sådana ansökningar tar längre tid eftersom polisen måste utreda varje enskilt ärende.

– Jag tror en vanlig uppfattning är att man tänker att man bara kan köpa sitt nya pass. Men ett pass ansöker man om, det är en myndighetshandling. Om vi till exempel måste göra en medborgarskapsutredning måste vi parkera ärendet och utreda.

Flest lediga tider fanns i slutet av maj i Region Nord. Där ligger väntetiden för att ansöka om pass på en till två veckor på 17 av regionens 23 passexpeditioner, enligt polisens egen statistik. Men väntetiden ändras hela tiden.

Det är inte första sommaren som väntetiderna är långa hos polisens passexpeditioner. Enligt Karin Yngvarsson har många län, bland dem Region Stockholm, länge velat förbättra passhanteringen just på grund av problemen som uppstår under somrarna. Polisen arbetar därför just nu med en förstudie där man undersöker möjligheterna att skicka ut en påminnelse tre månader innan ett pass går ut. Men ännu är en sådan lösning nog något år bort, tror Karin Yngvarsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons