Annons

Tio kommuner till ska begränsa tiggeriet

De flesta kommuner funderar ännu inte på tiggeriförbud. Arkivbild.
De flesta kommuner funderar ännu inte på tiggeriförbud. Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Fyra kommuner har infört olika hårda begränsningar av tiggeri, och minst ytterligare 10 av de 290 kommunerna har liknande planer. Det visar en kartläggning gjord av SR Ekot.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna, Vellinge, Sölvesborg och Katrineholm är de kommuner som i nuläget infört förbud eller begränsningar tiggeri på vissa platser.

I Eskilstuna var det i augusti som man införde krav på tillstånd för tiggeri.

– Vi har gått från en fullständigt oreglerad situation där samhället har tittat bort och inte brytt sig, till att vi nu börjar få struktur och kontroll, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, till Ekot.

Jimmy Jansson är socialdemokrat, men de flesta av de kommuner som på Ekots fråga svarat att de ska införa åtgärder mot tiggeriet har styren med Moderaterna i spetsen.

Det rör sig om fem i Skåne: Bromölla, Båstad, Staffanstorp, Trelleborg och Skurup. Runt Stockholm handlar det om fyra kommuner: Danderyd, Lidingö, Ekerö och Täby. Dessutom Kungsback i närheten av Göteborg.

Hanna Bocander (M) är kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

– Våra kommuninvånare är positiva till att förbjuda tiggeri i kommunen. Jag tror att vi kommer att ha flera partier som röstar för det här. Min förhoppning är att det kommer att införas innan årsskiftet, säger hon till Ekot.

I ytterligare 16 kommuner är styret öppet för att dylika åtgärder kan komma i framtiden. Det kan handla om att man inte tagit ställning, att man vill se hur det går i andra kommuner med förbud eller att det i nuläget inte ses som ett stort problem men att kommunen i teorin har majoritet för ett förbud.

Men det innebär att det i nära nio av tio kommuner inte verkar finnas några planer på att införa förbud eller begränsningar gällande tiggeri.

– Vi har inget problem, så därför ser jag inget behov av att införa ett förbud. Vi har sannolikt flera partier som skulle stödja ett förbud, men då måste det finnas ett problem, säger Hans Bertil Sinclair (M), kommunstyrelseordförande i Klippan, till Ekot.

Totalt har Ekot fått svar från kommunstyrelsens ordförande i 204 av landets 290 kommuner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons