Annons

27-åringen sände direkt under dådet i Halle

Foto: Sebastian Willnow/AP

I en livesändning uttryckte den 27-årige gärningsmannen antisemitiska åsikter inför attacken i Halle på onsdagen , som tyska myndigheter karaktäriserar som ett terrorbrott. I attacken sköts en person ihjäl utanför en synagoga och en person dödades i en näraliggande butik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte skytten i tyska Halle öppnade eld utanför en synagoga.

Foto: TT Bild 1 av 2

Poliser övervakar synagogan i Dresden efter dådet i Halle.

Foto: Robert Michael/TT Bild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Här öppnar Halle-skytten eld

"Utifrån det vi vet måste vi utgå från att det åtminstone var en antisemitisk attack", skriver Tysklands inrikesminister Horst Seehofer i ett uttalande.

"Enligt den federala åklagaren finns det tillräckligt med indikationer för ett möjligt högerextremt motiv."

Skjutningen ägde rum utanför en synagoga i staden under den judiska högtiden jom kippur. Två personer sköts ihjäl och två skadades. Enligt NBC News Tysklandskorrespondent utreder polisen ett möjligt högerextremt motiv efter attacken.

Gärningsmannen publicerade ett antisemitiskt dokument för över en vecka sedan, uppger Rita Katz vid organisationen Site, som övervakar extremism på nätet. I det engelskspråkiga dokumentet fanns bland annat bilder på vapen och ammunition som han senare använde.

Texten var runt tio sidor lång och nämner specifikt planen att angripa synagogan i Halle under jom kippur, enligt den tyska tidningen Die Welt.

Under dådet sände gärningsmannen live på streamingkanalen Twitch.

– Vi arbetade brådskande med att ta bort det här innehållet och kommer permanent stänga av konton som upptäcks publicera eller återpublicera innehållet i den här avskyvärda handlingen, säger en talesperson för Twitch enligt AFP.

Annons
Annons

Den misstänkte skytten i tyska Halle öppnade eld utanför en synagoga.

Foto: TT Bild 1 av 1

I klippet berättar den 27-årige attentatsmannen att han ser judarna som grunden till problemen i västvärlden, innan han åker mot en synagoga. Han försöker ta sig in i byggnaden genom olika sidoingångar, och kastar hemmagjorda bomber och en molotovcocktail över muren. Han försöker också att skjuta sönder en dörr med ett hagelgevär.

– Vi barrikaderade dörrarna från insidan och väntade på polisen, berättar församlingsledaren Max Privorotzki för Stuttgarter Zeitung.

De omkring 70–80 personerna som befann sig i Synagogan kunde följa händelserna utanför via övervakningskameror, enligt Der Spiegel.

När gärningsmannen inte kunde ta sig in i synagogan dödade han istället en förbipasserande kvinna genom att skjuta henne i ryggen. Därefter tog han sig till en butik där han kastade in en hemmagjord bomb och avlossade skott in i lokalen och ytterligare en person dödades, skriver AFP.

Inledningsvis cirkulerade ögonvittnesuppgifter om två aktiva gärningsmän, men enligt Der Spiegel misstänker polisen att gärningsmannen agerat utan medhjälpare.

Den misstänkte skytten i tyska Halle öppnade eld utanför en synagoga.
Den misstänkte skytten i tyska Halle öppnade eld utanför en synagoga. Foto: TT

Polisen träffade gärningsmannen med ett skott när han flydde platsen och i samband med detta kastar han föremålet som han använt för att sända dådet live, genom bilfönstret.

Kontot på Twitch skapades för två månader sedan, och bara ett försök till livesändning hade utförts tidigare av användaren.

Annons
Annons

Poliser övervakar synagogan i Dresden efter dådet i Halle.

Foto: Robert Michael/TT Bild 1 av 1

Den misstänkte gärningsmannen greps efter ytterligare skottväxling med polis i Landsberg, cirka 15 kilometer från Halle. Han ska inte vara känd av polisen sedan tidigare.

Poliser övervakar synagogan i Dresden efter dådet i Halle.
Poliser övervakar synagogan i Dresden efter dådet i Halle. Foto: Robert Michael/TT

Tysklands federala åklagare säger att våldsbrottet utreds på högsta nivå på grund av "fallets speciella betydelse ... med våldshandlingar som påverkar rikets säkerhet".

Förbundskansler Angela Merkel besökte sent på kvällen Berlins största synagoga för att visa sympati med offren.

– Tyvärr, under er heliga dag, har vi sett något fruktansvärt. Två människor har dödats, och det har blivit en attack mot judar i Tyskland, sade Merkel enligt nyhetsbyrån AFP och fortsatte:

– Mitt mål, liksom alla politikers, är att göra allt för att säkerställa att ni kan leva i säkerhet. Och den här dagen visar att det inte varit tillräckligt, och att vi måste göra mer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons