Annons
Krönika

Ola Wong:Mirakel i år trots mörkret – tre ljuspunkter i djurriket

Det skedde faktiskt en hel del bra år 2016. Här är tre exempel på hur politisk vilja och det civila samhället räddat djur från utrotning.

Under strecket
Publicerad

Le Bao, en kinesisk jättepanda, lever på nöjesfältet Everland i sydkoreanska Yongin.

Foto: Lee Jin-man/APBild 1 av 1

Le Bao, en kinesisk jättepanda, lever på nöjesfältet Everland i sydkoreanska Yongin.

Foto: Lee Jin-man/APBild 1 av 1
Le Bao, en kinesisk jättepanda, lever på nöjesfältet Everland i sydkoreanska Yongin.
Le Bao, en kinesisk jättepanda, lever på nöjesfältet Everland i sydkoreanska Yongin. Foto: Lee Jin-man/AP

Blåfenad tonfisk i svenska vatten. Den 25 augusti skrev jag en sällsynt dåligt tajmad krönika med rubriken ”Dyra fisken en försvunnen svensk skönhetsupplevelse”. Jag skrev att det numera är sensation om det kommer en blåfenad tonfisk till västkusten, senaste gången ett helt stim syntes till var 1981.

Veckorna därefter kom rapporter från västkusten om stim med hundratals blåfenade tonfiskar på 100–300 kilo styck. Lång näsa på mig (och den norska marinbiologen jag intervjuade). Återhämtningen har skett tack vare Internationella kommissionen för Bevarande av Atlantisk tonfisk, ICCAT. De började lyssna på forskarna och införde hårda övervakningsprogram av yrkesfisket med digital spårbarhet, fiskekvoter, flyg- och satellitövervakning, skriver Sportfiskarnas tidning Svenskt fiske. Nu ligger yrkesfisket på för att öka kvoterna.

Annons
Annons

Men notera: Beståndet av blåfenad atlantisk tonfisk klassas visserligen inte längre som akut hotat enligt den internationella rödlistan, men fortfarande som starkt hotat. Den är också fortfarande överfiskad. Det är alltså inte läge att beställa blåfenad tonfisk på sushin (eller den kritiskt hotade ålen)!

Jättepandan i Kina. 2016 var året då jättepandan gick från hotad till sårbar. Pandan har överlevt tack vare årtionden av hårt arbete från Kina, där de tidigt välkomnade internationella organisationer och mediabevakning. Världsnaturfonden WWF gjorde det gulliga djuret till sin symbol.

Det kan vara bra att påminna sig om att mirakel kan genomföras ändå.

Kinesiska myndigheter hanterade nyheten på rätt sätt: De sa att det finns ingen anledning att fira eftersom pandan fortfarande är hotad av avverkning av bambuskogar.

Gråvalen i Ryssland. År 2003 verkade det asiatiska beståndet av gråval vara dömt till utrotning. Fartygsbuller, kollisioner och fiskeredskap hade gjort att det bara fanns 115 djur kvar vid födoområdena utanför Sakhalinöarna. En planerad oljeutvinning såg att bli nådastöten.

Men miljöorganisationer satte igång påtryckningar mot Sakhalin Energy, med bland annat Gazprom och Shell som delägare. De pressade bankerna att bara låna pengar till Sakhalin Energy om de fick råd från en oberoende expertpanel. Sedan dess har antalet valar ökat med 60 procent. Miljögrupper som WWF ser det som ett framgångsexempel för hur finansbolag kan skydda naturen.

Ovannämnda har skett hand i hand med väldigt udda sängpartners: oljebolag och en enpartistat med dålig vana att gripa miljöaktivister och tysta larmrapporter.

Visst, mycket ser mörkt ut. USA, världens ledande vetenskapsnation, får 2017 en president som föredrar magkänsla och konspirationsteorier om att Kina hittat på växthuseffekten framför att lyssna på forskningen. Kina å sin sida är som vanligt numera på vintern täckt i ett giftigt smogtäcke och har gripit de som försökt protestera mot detta.

Det kan vara bra att påminna sig om att mirakel kan genomföras ändå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons