Annons

Mirakelekonomin i Polen riskerar bromsa snabbt

Byggboom i Warszawa där nya skyskrapor och köpcentra växer som svampar ur jorden.
Byggboom i Warszawa där nya skyskrapor och köpcentra växer som svampar ur jorden. Foto: Tomas Lundin

Den urstarka ekonomin är regeringens trumfkort inför parlamentsvalet i Polen på söndag. Men den heta arbetsmarknaden riskerar att sätta hämsko på det som Eglé Fredriksson vid East Capital beskriver som ”Polens guldålder”.

Under strecket
Publicerad

Den starka ekonomin har fått många polacker att stödja regeringspartiet PIS. Men Joanna Wejcman kritiserar att medierna stryps och rättsstaten urholkas.

Foto: Tomas Lundin Bild 1 av 3

Ukrainska byggarbetare fyller luckorna när polacker flyttar till Västeuropa där de tjänar mer.

Foto: Tomas Lundin Bild 2 av 3

Ett hotellbygge i Sulejowek i utkanten av Warszawa där samtliga byggarbetare kommer från Ukraina.

Foto: Tomas Lundin Bild 3 av 3

SULEJOWEK Utan arbetare som 54-årige Ivan som kommer från en liten by i närheten av Lviv i västra Ukraina, bara några mil från gränsen till sjudande Polen, skulle Marian Miszczuks byggföretag inte överleva länge.

– I dag är det nästan omöjligt att få tag på polska byggarbetare. De har alla flyttat till Västeuropa där de tjänar mer, berättar Marian Miszczuk som bygger ett hotell i Sulejowek, en snabbt expanderande kommun i utkanten av miljonstaden Warszawa.

Arbetslösheten i Polen är nu den tredje lägsta i EU med 3,3 procent i augusti, enligt EU-statistik. Bara Tyskland och Tjeckien har lägre siffror.

På byggplatsen i Sulejowek finns inte enda polsk arbetare. Alla som jobbar där kommer från Ukraina.

– Med polacker, om det nu skulle gå att få tag på några, skulle hotellet dessutom bli minst 30 procent dyrare, säger Marian Miszczuk.

Ivan och hans 20 ukrainska kollegor arbetar alla som egenföretagare. De får cirka 1200 dollar i månaden, är borta från familjen flera månader i sträck och bor i billiga rum i närheten av bygget.

– Jobbigt men jag har två barn och vi behöver pengarna, berättar han.

Annons
Annons

Den starka ekonomin har fått många polacker att stödja regeringspartiet PIS. Men Joanna Wejcman kritiserar att medierna stryps och rättsstaten urholkas.

Foto: Tomas Lundin Bild 1 av 1

Officiellt är det hundratusentals ukrainare, enligt somliga uppskattningar långt över en miljon, som ser till att hjulen i den polska ekonomin fortsätter att snurra snabbare än i nästan något annat europeiskt land.

Trots avmattningen i världsekonomin, inte minst i Tyskland som är Polens största handelspartner, väntas den polska ekonom i år växa med cirka 4,4 procent efter 5,1 procent 2018, enligt ekonomerna vid ING.

Bromsspåren kommer dock att bli tydligare under de kommande månaderna. Det ser man bland annat i detaljhandeln som i augusti minskade med 1,3 procentenheter till en tillväxttakt på 4,4 procent, medan industriproduktionen med 1,3 procent.

Eglé Fredriksson vid fondbolaget East Capital föredrar att lyfta blicken och titta på de strukturella drivkrafterna och Polens långsiktiga förutsättningar.

– Många stirrar sig blinda på konjunktursiffror som svänger. Och många har aldrig registrerat Polens ”gyllene epok” av ekonomisk tillväxt, säger hon.

Den starka ekonomin har fått många polacker att stödja regeringspartiet PIS. Men Joanna Wejcman kritiserar att medierna stryps och  rättsstaten urholkas.
Den starka ekonomin har fått många polacker att stödja regeringspartiet PIS. Men Joanna Wejcman kritiserar att medierna stryps och rättsstaten urholkas. Foto: Tomas Lundin

Om tio år väntas Polen bli medlem i G20, gruppen av världens 20 ledande ekonomier. Och redan 2030 kan EU:s sjätte folkrikaste land med 38 miljoner invånare ha kommit ikapp Tyskland när det gäller BNP per capita, enligt en färsk rapport från Warsaw School of Economics.

Redan nu ligger Polen på samma nivå som Portugal, och väntas nå samma inkomstnivå som genomsnittet hos de 15 EU-länderna före östutvidgningen 2004, förutsatt de senaste årens tillväxt fortsätter i samma takt.

Annons
Annons

– En fullständigt makalös utveckling från att ha varit en underutvecklad socialistisk planekonomi för bara tre årtionden sedan, säger Eglé Fredriksson som är portföljrådgivare baserad i Vilnius.

Sista gången bruttonationalprodukten föll var 1991, omedelbart efter kommunismens fall och ”chockterapin” som dåvarande finansministern Leszek Balcerowicz ordinerade Polen. Sedan dess växer ekonomin med snitt 3,2 procent årligen – till och med under finanskrisen 2007–2008 och den följande eurokrisen då resten av Europa kollapsade.

Bakom utvecklingen ligger framför allt den starka hemmamarknaden med 38 miljoner invånare, löner som stiger med cirka 7 procent och ökande privat konsumtion. Denna späds nu på ytterligare inför valet den 13 oktober med kraftigt höjda barnbidrag, en fördubbling av minimilönen, skattesänkningar, mer pengar till vården och omräknat 2,5 miljarder kronor till små- och medelstora företag som sammantaget väntas öka konsumtionen med över 3 procent 2020.

Arbetsgivarföreningen Lewiatan kritiserar att det rör sig om ”helikopterpengar” som urskiljningslöst kastas ut över landet i stället för att sättas där de får störst effekt.

Världsbanksekonomen Marcin Piatkowski försvarar däremot regeringen och regeringspartiet Lag och rättvisa, PIS, som till skillnad från de liberala föregångarna satsar massivt på hjälp till fattiga, familjer och landsbygden.

I en intervju med Spiegel sa han häromdagen: ”Det är bra att fördela samhällets vinster till de fattiga. Jag måste medge: de stygga pojkarna gör det enda riktiga. Synd bara att denna politik förs av en regering som urholkar rättsstaten.”

Annons
Annons

Ukrainska byggarbetare fyller luckorna när polacker flyttar till Västeuropa där de tjänar mer.

Foto: Tomas Lundin Bild 1 av 2

Ett hotellbygge i Sulejowek i utkanten av Warszawa där samtliga byggarbetare kommer från Ukraina.

Foto: Tomas Lundin Bild 2 av 2
Ukrainska byggarbetare fyller luckorna när polacker flyttar till Västeuropa där de tjänar mer.
Ukrainska byggarbetare fyller luckorna när polacker flyttar till Västeuropa där de tjänar mer. Foto: Tomas Lundin

Frågan är bara hur uthållig den polska tillväxten är. Bristen på arbetskraft är ett akut problem.

– Med en avmattning på gång runt om i världen och en något svalare temperatur i Polen är det kanske inte längre fullt så allvarligt som för ett tag sedan. Men klart är att den polska ekonomin hålls tillbaka av bristen på arbetskraft, säger arbetsgivarföreningens chef Maciej Witucki.

Vid sidan av byggnadsbranschen och restaurangnäringen är det framför allt den polska möbelindustrin, världens sjätte största, som förtvivlat jagar personal. Många tillverkare har hjälpt anställda från Ukraina att köpa bostäder i närheten av fabriken, andra har avtal med fängelser som låter interner arbetar i möbeltillverkningen.

Problemen riskerar att växa när Tyskland från och med mars 2020 öppnar sina gränser för utländsk arbetskraft och ukrainare kan välja mellan polska eller tyska företag.

– För mig är saken glasklar. Ska jag vara bort från familjen så jobbar jag där jag tjänar bäst, säger byggarbetaren Ivan som nu jobbar på hotellbygget i polska Sulejowek.

– Och det är naturligtvis Tyskland.

Ett hotellbygge i Sulejowek i utkanten av Warszawa där samtliga byggarbetare kommer från Ukraina.
Ett hotellbygge i Sulejowek i utkanten av Warszawa där samtliga byggarbetare kommer från Ukraina. Foto: Tomas Lundin
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons